Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, ülkesinde 52 yıldır süren savaşı sonlandırmak için FARC'la barış anlaşması imzalamış ancak bu anlaşma referandumda kabul edilmemişti.
Nobel Komitesi, ödülün 50 yıllık iç savaşı sona erdirmek için çaba harcayan Santos'a verildiğini açıkladı.
Yüzde 50.2 hayır oyuyla reddedilen anlaşmanın ardından Santos, barış arayışlarına devam edeceğini söylemişti.
Nobel Komitesi, ödülün aynı zamanda yaşadıkları büyük güçlükler ve suistimallere karşın adil bir barış umudundan vazgeçmeyen Kolombiya halkına, sivil savaşın sayısız kurbanının yakınlarına ve barış sürecine katkıda bulunan tüm taraflara bir armağan olduğunu açıkladı.
Komite adına yapılan açıklamada, "Seçmenlerin çoğunluğunun barış anlaşmasına hayır dediği gerçeği, barış sürecinin ille de bittiği anlamına gelmez" ifadesi kullanıldı.
Santos'tan ilk açıklama
Kolombiya Devlet Başkanı Santos, yaptığı ilk açıklamada, ödülün barış arayışlarına paha biçilmez bir katkı sağlayacağını söyledi.
FARC lideri: Nobel değil barış istiyoruz
Nobel Komitesinin kararının ardından konuşan FARC lideri Timochenko "Bize ilham verecek olan tek ödül barıştır" dedi. Asıl adı Rodrigo Londono olan FARC lideri, paramilitarizmin, düşmanlığın ve yalanın olmadığı bir Kolombiya istediklerini söyledi.
Nobel Komitesi, bu yılki Barış Ödülü'ne Santos'u layık gördü.
1964'te kuruldu
FARC, 1964'te Manuel Marulanda tarafından Kolombiya Komünist Partisi'nin askeri kanadı olarak, toprak sahibi olmayan köylülerin haklarını zengin sınıflara karşı savunmak amacıyla kurulmuştu. Amacı, ülkede yönetim sistemini değiştirerek sosyalist bir rejim kurmak.
Örgütün 7 ile 8 bin arasında üyesi olduğu tahmin ediliyor. 50 yıldan fazla bir süredir isyanın sürdüğü ülkede, 220 bine yakın insan öldürüldü.
Ülkede 2008 yılında düzenlenen operasyonlar sonucu üç önemli FARC lideri öldürülmüştü.
Uyuşturucu gelirleriyle ayakta kalan silahlı örgüt ile uzlaşı sağlanması için yapılan görüşmeler örgütün kurulduğu 1964 yılından bu yana hep başarısızlıkla sonuçlanmıştı.Kolombiya’da 1964'ten bu yana FARC ile hükümet arasında süren iç çatışmalarda 250 bine yakın kişinin öldüğü, 6 milyon kişinin yerlerinden olduğu belirtiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.