• BIST 8885
  • Altın 3018.131
  • Dolar 34.3001
  • Euro 37.1624
  • Lefkoşa 16 °C
  • Mağusa 12 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 15 °C
  • İskele 12 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 3 °C

Not defteri 1 milyon 25 bin dolara satıldı!

Not defteri 1 milyon 25 bin dolara satıldı!

ABD'de, "bilim alanında pek çok buluşun yolunu açan kişi" olarak bilinen ünlü matematikçi Alan Turing'in not defteri 1 milyon 25 bin dolara satıldı.

Hayatı 87. Akademi Ödülleri'nde "En İyi Uyarlama Senaryo" Oscar'ı kazanan filme konu olan ünlü matematikçi Turing'in 1942 yılına ait 56 sayfalık el yazması not defteri açık artırmaya çıktı.

Bonhams Müzayede Evi'nin New York ofisinde yapılan açık artırmada, ünlü İngiliz bilimadamı Turing'in not defteri 1 milyon 25 bin dolara satıldı. Bilgisayar fikrini ortaya atan ve 2. Dünya Savaşı'nda Nazilerin Enigma kodunu kırarak İtilaf Devletleri'nin savaşı kazanmasına yardımcı olan ünlü matematikçinin Enigma şifre makinesi ise 269 bin dolara alıcı buldu. 1936'da bir bant üzerindeki sembolleri okuyup yazabilen programlanabilir teorik bir makine geliştiren Turing, o tarihte eş cinselliğin suç sayıldığı İngiltere'de 1952'de cezalandırılmak istendikten 2 yıl sonra 1954'te siyanüre daldırılmış bir elma yiyerek hayatına son vermişti.

Turing ayrıca, Benedict Cumberbatch'ın başrol oynadığı “Imitation Game” fimine konu oldu. Film, 87. Akademi Ödülleri'nde "En İyi Uyarlama Senaryo" Oscar'ı kazandı. Yönetmenliğini Morten Tyldum'ın yaptığı filmin senaryosunu Graham Moore yazmıştı.

Zehirli bir elmadan yaşamını yitiren Turing'in ardında ısırılmış bir elma bırakmasının Apple firmasının logosuna ilham kaynağı olduğu ileri sürülmesine karşın Apple'dan bu iddiayı doğrulayan bir açıklama yapılmadı.

Alan-Turing

Alan Turing kimdir?

Alan Mathison Turing (23 Haziran 1912 – 7 Haziran 1954), İngiliz matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptolog. Bilgisayar biliminin kurucusu sayılır. Geliştirmiş oldugu Turing testi ile makinaların ve bilgisayarların düşünme yetisine sahip olup olamayacakları konusunda bir kriter öne sürmüştür.

II. Dünya Savaşı sırasında Alman şifrelerinin kırılmasında çok önemli bir rol oynadığı için savaş kahramanı sayılmıştır. Ayrıca Manchester Üniversitesi'nde çalıştığı yıllarda, Turing makinesi denilen algoritma tanımı ile modern bilgisayarların kavramsal temelini atmıştır.

Adı ayrıca Princeton'da beraber çalıştığı tez hocası Alonzo Church ile geliştirdiği Church-Turing Hipotezi ile de matematik tarihine geçmiştir. Bu tez, bir algoritmayla tarif edilebilecek tüm hesaplamaların dört işlem, projeksiyon, eklemleme ve tarama operasyonları ile tarif edilebilecek hesaplamalardan ibaret olduğunu ifade eder. Bir matematiksel teorem olmaktan ziyade matematik felsefesi hakkında çürütülememiş bir hipotezdir.

1952 yılında şantaja maruz kaldığı şikayetiyle polise başvurup eşcinsel olduğunu açıklayan Turing, eşcinsellik suçlamasından yargılanıp 1 sene boyunca kimyasal olarak hadım etme yöntemi olarak kullanılan östrojen iğnesi vurulmaya mahkûm edilmiştir. 1954 yılında potasyum siyanid zehirlenmesinden ölmüştür. Polis araştırmasında Turing'in yediği elma ile siyanur zehiri alarak intihar sonucu öldüğüne karar verilmiştir. Buna rağmen Turing'in zehirlenmesinin kendisi tarafından intihar nedeniyle olmadığı ve başkalarının bu şüpheli ölümde bir parmağı olduğu iddiası sürmüştür.

Adı anısına verilen ve bilgisayar biliminin Nobel'i sayılan Turing Ödülü ile de akademik bilişim dünyasının bir parçası olmuştur.

Gelişim biyolojisi alanındaki en önemli matematiksel modellerden biri olan reaksiyon-difüzyon modeli de Turing tarafından formüle edilmiştir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler