Bu ülkede güzel şeyler de oluyor dedirten haberleri çok fazla yakalayamıyoruz.
Oysa ülkenin gençlerine, bu ülke sınırlarını zorlayan bireylere sahip olduğumuz gerçeği bizim yaptığımız kötülükler ile hak ettikleri yerlere gelemiyor.
Kıskançlık, bencillik, eleştirel bakış sürekli tavan yapıyor benim ülkemde.
Aylardır değerli dostlarım Vasvi ve Doğuş’un “Olağan Denemeler” filmi ile ilgili haberlerini takip ediyor ve okuyoruz. İlk kez Kıbrıs’ın kuzeyinde bir video prodüksiyonunun bu denli başarı yapabildiğine tanık olduk.
Kendi yağı ile kendi ciğerini kavurmayı başaran, hatta Oscar aday adaylığı için bile şansını zorlayarak son 40’a kalmayı başarabilen KKTC’de çekilen bir filmden bahsediyoruz.
Dün yine Vasvi ve Doğuş ile uzun uzun sohbet ettim.
Ülkede “Olağan Denemeler” için çalınmadık kapı bırakmadıklarını dile getirdiler.
Geçtiğimiz yıl çektikleri filmlerinde gittikleri ve gidemedikleri festivalleri ve oradan aldıkları övgüleri ve ödülleri anlattılar dün.
Açıkçası bir kez daha enerjilerine, yaratıcı düşüncelerine ve verdikleri mücadeleye hayran kaldım.
Ülkede sponsorluk mekanizmasının olmayışı ve rantçı düşüncelerin ülkenin sanatını ve sporunu vurduğunu belirmek gerek. İş insanlarında vizyonsuzluğun olduğunu fark ettim bir kez daha. Ülke tanıtım faaliyetlerine harcanan milyonlarca dolar bir tarafa dursun, devlet eliyle boşa atılan paralar, örtülü ödeneklerden sağlanan katkılar/yardımlar/rantlar, devlet ve hükümetin izaz ikram maliyetleri ve dahası sanata ve sanatçıya maalesef sağlanmıyor.
Devleti söğüşleyenlere siyasiler bilerek ve isteyerek çanak tutarken, mafyavari yaşamları gözlüyoruz ülkemde.
“Olağan Denemeler” son olarak bin başvuru arasından uluslararası yarışmaya seçilmeyi başardı. Dünya devlerini geride bıraktı bu KKTC yapımı film. Filmin birincilik ödülü alması halinde Oscar’a başvuru hakkı elde edecek. Short List diye adlandırılan final listesine kalan film, dünya devleri ile bir arada kendisine şans arıyor.
Düşünsenize daha önce Oscar ödülü alan Martin Scorsese ile yarışıyor Doğuş ve Vasvi. Öte yandan yine yarışta, Hatice Tezcan’ın oyunculuk anlamında, Leonardo Di Caprio’nun oynadığı filmde rakip olabilmesi ve onunla yarışan pozisyonda olabilmesi bile bize heyecan ve övgü katıyor.
Japonya’nın başkenti Tokyo’da bu yıl 18’inci kez düzenlenecek olan “Shorts Shorts Film Festivali”ne 100 ülkeden 6in başvuru olduğu açıklandı. Festivalin uluslararası yarışma bölümüne Olağan Denemeler’in de aralarında bulunduğu toplam 40 film seçildi. Beşparmakların, Kıbrıs’ın harnup ağaçlarının, hatta bu adanın deniz mavisinin sanat yolu ile pazarlanma şansının olduğu bir üretimde kırk kanaat sponsor arayışları ile bireyselliğin önüne geçemiyor bizim insanımız.
Çiçeği burnunda KKTC Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu’nun acaba böylesi bir projeden haberi var mı? Peki ya KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün haberdar mı böylesi bir kısa filmin dünya çapında başarılarından? Ya Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, pırıl pırıl orta halli ailelerin çocuklarının, bu Kıbrıslı Türk gençlerinin kendi ceplerinden film çektiklerinden, her defasında filmin gösterimi için ceplerinden dünyanın parasını verip festival festival gezip çalışma yaptıklarından?
Şimdi 1-2 özel kalem müdürü veya müsteşarın bu çocukların dertlerini kendi davetleri ile sorması gerekiyor. Siyasetçilerin başarıları ülkenin başarılı gençleri ile işte o zaman olacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.