Çevre Ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Orman Dairesi Müdürlüğü, yangın tehlikesine karşı uyardı ve ülke genelinde ateş yakma yasağının 1 Mayıs tarihinden itibaren uygulamaya gireceğini hatırlattı.
Orman Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, izinsiz ateş yakanların mahkumiyetleri halinde aylık asgari ücretin iki katına kadar para cezası veya bir yıla kadar hapis cezası veya her iki cezaya birden çarptırılabilecekleri belirtildi.
Havaların ısınmasıyla baharın kendini göstermeye başladığı bu günlerde otların kurumaya başlaması ve rüzgârların da artmasıyla yangın tehlikesinin arttığı belirtilen açıklamada, vatandaşların dikkatli olmaları istendi.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“1- Özellikle anayolların ormanlık ve ağaçlık alanlardaki güzergâhlarında araçları ile seyir halinde olan vatandaşların araçlarından yangına neden olabilecek herhangi bir eylemde bulunmaması, özellikle sigara izmaritlerinin araçlardan atılmaması gerekir.
2- Ülke genelinde ateş yakma yasağı 1 Mayıs tarihinden itibaren uygulamaya girecektir. Halkımıza sadece belirlenen bölgelerde ateşli piknik yapmak serbest bırakılmıştır. Ateşli piknik alanları dışında ateş yakmak kesinlikle yasaktır. Yürürlükteki yasalara göre 31 Ekim tarihine kadar her ne maksat ile olursa olsun ateş yakılamaz ve bu maksat için izin verilemez. Buna rağmen izinsiz ateş yakanlar suç işlemiş olurlar ve mahkûmiyetleri halinde aylık asgari ücretin iki katına kadar para cezasına veya bir yıla kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilirler. Ateşli pikniğe açık bölgeler; Alevkaya, Salamis, Darboğaz, Kantara, Kalkanlı, Balalan, Yeşilköy Su Depoları, Taşkent ve Karşıyaka-Kozanköy Üçyol Piknik alanlarıdır. Ateşli piknik sahaları içerisinde yakılan piknik ateşinin iyice söndürüldüğünden emin olduktan sonra piknik sahası terk edilmelidir.
Yasa gereği 1 Mayıs 31 Ekim tarihleri arasında her ne sebeple olursa olsun ateş yakılamaz. Vatandaşlarımızın bu tarihler arasında ateş yakmama konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir.
3- Halkın göreceği en ufak dumanı zaman geçirmeden ücretsiz Orman Yangın İhbarı telefon numarasından Alo 177 Orman Dairesi’ne veya yangın ihbarı Alo 199 İtfaiye‘ye bildirmeleri gerekmektedir.
4- Yangın vukuunda da halkın yangın söndürme çalışmalarına çağrısız katılması; her türlü imkânlarını seferber etmesi yasa gereği ve vatandaşlık görevidir.
5- Ormana yakın yerlerde tarımsal faaliyet yapan kişilerin yangın riskine karşı gerekli tedbirleri alması zorunludur.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.