Kathimerini gazetesine göre Başbakan Özgürgün söyleşisinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 2016 yılı içerisinde Kıbrıs sorununun çözüleceği yönündeki inancını paylaşmadığını, ancak kendisinin dileğinin de bu yönde olduğunu belirtti.
Özgürgün, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın İstanbul’da yemeğe katılması ve ardından yaşanan krizin sorulması üzerine ise “olayın Akıncı’yı üzen ve her açıdan hoş olmayan bir olay olduğu, Kıbrıslı Rumların Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğinin sadece müzakere masasında kabul etmesinin de kabul edilemez olduğu” yanıtını verdi.
Özgürgün, Akıncı’nın ziyaretinden hükümet olarak zamanında haberdar olmadıklarını ancak bildiği kadarıyla Akıncı’nın İstanbul ziyaretinin, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la görüşmesinin ayarlanmasının ardından kesinleştiğini belirterek, Moon’la görüşmesi ayarlanmasaydı Akıncı’nın sırf yemeğe katılmak için İstanbul’a gitmeyeceğini ifade etti.
Toprak ve garantiler konularının Kıbrıs sorununun kalbini oluşturduğunu ve toprak konusunun yönetim başlığıyla da ilişkili olduğunu söyleyen Özgürgün, çözümün bugünkü sosyal ve ekonomik yapıyı yok etmemesi gerektiğinin altını çizdi.
Özgürgün, “toprak iadesi yapılmasını ihtimal dışı bırakmadıklarını, böyle bir olasılık çerçevesinde şu anda çok büyük ve kullanılmayan bir alan olan Yeşil Hat çizgisi ile kapalı bölge Maraş’a vurgu yapmak istediklerini” belirtti.
Garantör güçler konusunda ise Özgürgün, Kıbrıs sorununun çözümü sonrasında Türk ve Yunan askeri unsurlarıyla İngiliz üsleri ve askerlerinin adada kalmayı sürdüreceklerini ifade etti.
Kıbrıslı Rumların KKTC’deki kiliselerde gerçekleştirdikleri ayinlere getirilen kısıtlamayı da ayrıntısı ve gerekçeleriyle birlikte izah eden Başbakan Özgürgün, hükümete geldikten sonra su sorununu çözdüklerini ve özelleştirmeleri gerçekleştirmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.