Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, uyuşturucu ve bet ofislerinin ülkenin en ciddi sorunlarından biri haline geldiğini belirterek, gençlerin ölmesine, hastalanmasına, ailelerin dağılmasına neden olan bu sorunlar karşısında toplumsal bir seferberlik başlatılması gerektiğini kaydetti.
TDP Mağusa İlçesi "Uyuşturucu ve Bet Ofislerine Karşı Mücadele Ediyoruz" sloganıyla panel düzenledi.
TDP Maraş bölgesindeki Mağusa Gençlik Akademisi'nde gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit yaptı.
Panelde TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı ile Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu konuşma yaptı.
ÖZYİĞİT
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, uyuşturucu ve bet ofislerinin ülkede giderek yaygınlaşarak çok ciddi boyutlara ulaştığını, en temel iki sorun haline geldiğini vurguladı.
Gençler başta olmak üzere, toplumun önemli bir kısmının bu iki önemli sorunla boğuştuğuna dikkat çeken Özyiğit, böylesi konulara el atmanın, çalışma yapmanın toplumsal bir sorumluluk olduğunu, TDP'nin de bu sorumluluğunu yerine getirdiğini belirtti.
Sorunun farkına varıp, doğru teşhisler koyup, doğru önermeler yapılmadığı sürece kurtulmanın mümkün olamayacağını belirten Özyiğit, tüm kesimlerin elbirliği ile sorunun çözümüne katkı koyması gerektiğini kaydetti.
"Evet, gençlerimizi bu illetten uzak tutmak önemli, ancak bir şekilde bu ağa düşürülen gençleri kurtarmak da çok önemlidir" diyen Özyiğit, Meclis'ten oybirliği ile geçen Denetimli Serbestlik Yasası'nın bu noktadaki önemine vurgu yaptı.
Uyuşturucu konusunda eğitimin de çok önemli olduğunu, 2015 yılında hayata geçmesi karara bağlanan eğitim programlarının halen yaşam bulmadığını, mevcut hükümetin halen bu konuda gerekli iradeyi gösteremediğini belirten Özyiğit, "Eğitim göstermelik olarak programa konmasın, gerçekten yaşam bulsun, çocuklarımız, gençlerimiz, halkımız bilgilendirilsin" ifadelerini kullandı.
ÇAKICI
TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, 'KKTC'de Madde Kullanımının Boyutları, 'KKTC'de Madde Bağımlılığı Tedavisi' 'KKTC'de Önleme Çalışması' ve 'KKTC'de Kumar Yaygınlığı' başlıkları altında açıklamalarda bulundu.
Dünyada uyuşturucu madde kullanımının giderek artan ve tüm insanlığı tehdit eden global bir sorun haline geldiğini belirten Çakıcı, özellikle ergenlik döneminin uyuşturucu madde bağımlılığı gelişimi için kritik bir dönem olduğuna işaret etti.
Kuzey Kıbrıs’ın tanınmamış bir yer olmasından yararlanan uyuşturucu baronlarının KKTC’yi hedef seçtiklerini söyleyen Çakıcı, “KKTC’de 18-65 yaş grubu erişkinler arasındaki yasadışı uyuşturucu madde kullanımı 2003’te yüzde 3 iken, 2015’te yüzde 8’e ulaştığı, Liselerde 1996’da yüzde 2 olan uyuşturucu madde kullanımının 2015’te yüzde 5,6’ya yükseldiği, İlkokullarda dahi 2015 yılında yüzde 1,2 oranında uyuşturucu kullanımının tespit edildiği, başlama yaşının ise 11 yaşa kadar düştüğü” bilgilerini aktardı.
TDP Milletvekili Çakıcı, KKTC’de yatılı tedavi merkezi olarak bir tek Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi bulunduğunu, ancak yetersiz koşullar nedeniyle bağımlı hastalar ile diğer psikiyatrik bozukluğu bulunan hastaların burada kalmak istemediklerini belirtti. Bunun acı bir gerçek olduğunu belirten Çakıcı, artan psikoaktif madde kullanımı ve kullanıma bağlı ölümlerin artışının, bu alanda tam donanımlı ayrı bir merkezin hayata geçirilmesi zaruretini ortaya koyduğunu kaydetti.
Gençleri uyuşturucudan uzak tutmak için çağdaş ülkelerde uygulanan Uyuşturucu Eğitim Programları'nın KKTC’de mevcut olmadığını anlatan Çakıcı, ilkokullardan başlayarak lise sona kadar psikoaktif madde kullanımıyla ilgili önleme programlarına ihtiyaç olduğunu, liseler için hazırlanan önleme programının ders müfredatına girmesi gerektiğini, ilkokullar, ortaokullar ve aileler için de ayrı ayrı eğitim programlarına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Denetimli Serbestlik Yasası'nın Meclis’ten oybirliği ile geçtiğini, bu sayede kullanıcı ve bağımlıların, satıcılardan ayrılarak cezaevi yerine tedaviye yönlendirileceklerini kaydeden Çakıcı, konuyla ilgili yasaların güncellenmesine ve Denetimli Serbestlik Yasası’nın aktif bir şekilde uygulanmasına ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Konuşmasında Kuzey Kıbrıs'taki kumar yaygınlığı ile ilgili de bilgiler veren Çakıcı, “patalojik kumarda, Porto Riko, Kızırderililer ve Yeni Zelanda'daki Maori yerli halkının ardından KKTC'nin dünyada 4. sırada olduğunu” iddia etti. Gençleri kumardan kurtarmak için ülkede hiçbir çalışmanın olmadığını da söyleyen Çakıcı, "Bu şekilde giderse kumar maalesef ileride en büyük sorunumuz olacak " dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.