2014 bütçesinden yapılması gereken ancak yapılmayan ödemelerin 2015 bütçesinden karşılanacağı için 386 milyon TL olarak öngörülen bütçe açığının çok daha fazla olacağını belirten Özyiğit, bunun da yeni zamların habercisi olduğuna dikkat çekti.
Temmuz-Aralık 2014 hayat pahalılığı oranının %1.6 olarak açıklandığını belirten Özyiğit, “Aynı para birimini kullandığımız ve ithalatımızın yüzde doksanına yakınını yaptığımız Türkiye’de 2014 yılı hayat pahalılığı %8.17 olurken, nasıl olur da KKTC’de bu oran %6.49 çıkmaktadır? Buna anlam vermek mümkün değildir” dedi.
Dünyada petrol fiyatları aylar öncesinden neredeyse yarı yarıya düşmesine rağmen, hükümetin halen elektrik fiyatlarında indirime gitmemesinin kabul edilemez olduğunu belirten Özyiğit, “Zam olduğunda bunu otomatiğe bağlayan hükümet, yaşanan düşüşler karşısında aylarca beklemektedir. Bu nasıl halkçılıktır, anlamak mümkün değildir” dedi.
“Bütçe yürürlüğe girmeden küçüldü”
2015 bütçesi hazırlanırken, 2.2 TL olan doların, bugün 2.3’ün üzerine çıktığını, yıl sonunda ise doların TL karşısındaki değerinin ne olacağı belli olmadığını belirten Özyiğit, 2015 bütçesinin 2104 bütçesine göre TL bazında %8.25 olarak artırıldığını, dolayısı ile 2015 bütçesinin daha yürürlüğe girmeden dolar bazında küçüldüğünü vurguladı.
“Hayat pahalılığı can yakmaya devam edecek”
2015 yılında hayat pahalılığı uygulamasını donduran Hükümet’in 2015 yılında %1.6 dışında kamu çalışan, kamu emeklileri ile sigorta emeklilerine maaş artışı yapmayacağını, özel sektörün durumunun ise zaten ortada olduğunu belirten Özyiğit, “Gülünç hayat pahalılığı oranları doğrultusunda yapılacak artış halkın cebinden kat kat fazlasıyla zaten alınmaktadır. Hayat pahalılığı 2015 yılında da can yakmaya devam edecektir” dedi.
Düşecek olan tüketim harcamaları yüzünden ekonominin daha da daralacağı, bunun neticesinde de gelirleri düşecek olan hükümetin daha fazla bütçe açığı vermemek için zam yapacağını ifade eden Özyiğit, Kıbrıs Türk halkını ekonomik anlamda çok zor günlerin beklediğini kaydetti.
“Tüm sektörler sıkıntıda”
Sendikalar, üreticiler, öğrenciler dahil birçok sektör hak arayışı için sokaklara dökülürken, acizlik içindeki hükümetin sorunları çözme yerine, vaatlerle erteleme yönüne gittiğini belirten Özyiğit, “Hayal içindeki hükümet, 2014 yılındaki büyük kuraklığa rağmen ekonominin %2.1 büyüdüğü, bütçe açığının 62 milyona indiği ve 3 yıl içerisinde Türkiye’den cari bütçe için katkı istemeyeceği yönünde masal anlatmaktadır” dedi.
Toplam krediler içerisinde tahsili gecikmiş alacakların 800 milyon TL’ye ulaştığını, sadece kredi kartlarında tahsili gecikmiş alacakların oranının bile %300 oranında artığına dikkat çeken Özyiğit, hayatı pahalılaştırmayacak önlemler alınıp kamu gelirleri artırılmazsa, 2015 yılında kapanan iş yerleri yanında, mazbatadan hapse düşenlerle, çek yasağına girenlerin sayısında patlama yaşanacağı uyarısında da bulundu.
“Elektrik fiyatlarındaki indirim”
Açıklamasında elektrik fiyatlarındaki indirim konusuna da değinen Özyiğit, dünyadaki petrol fiyatlarının aylar öncesinden yarı yarıya düşmesine rağmen, hükümetin elektrik fiyatlarını halen düşürmemesinin kabul edilemez olduğunu kaydetti.
Kıb-Tek Yönetim Kurulu tarafından Bakanlar Kuruluna 15 Aralık tarihinde fiyatlarda indirim yapılmasına yönelik bir karar gönderilmesine rağmen, konunun halen hükümet tarafından karara bağlanmadığını belirten Öztiğit, “Sn. Başbakan halkın bu soğuk kış günlerinde daha ucuz elektrik tüketmesine olanak sağlamak için daha ne bekliyorsunuz” diye sordu.
Elektrik fiyatları aylar öncesinden düşürülmesi gerekirken, Başbakan’ın “daha fazla indirim yapacağız, bu nedenle uzmanlarla görüşüp, çalışma yapacağız’ dediğini anımsatan Özyiğit, “Sn. Başbakan’a petrol fiyatlarının aylar öncesinden düştüğünü hatırlatmak isteriz. Zam yapıldığında otomatik olarak fiyatlara yansıtılırken, yaşanan düşüşlerde neden aylarca beklenmektedir” diye sordu.
Yapılan çalışmada dar ve sabit gelirli vatandaşların kullandığı tarifeye indirim düşünülmediği yönünde duyumlar aldıklarını da belirten Özyiğit, bunun doğru olmadığını, tam tersine esas önceliğin bu olması gerektiğini vurguladı.
Cemal Özyiğit, filtre takılması konusunda ise, El Sen Başkanı Çağlayan Cesurer’in “sadece devletin Kıb Tek’e olan 70 milyon TL’lik borcunun ödenmesi halinde gerekli filtreleme yapılabilir. Vatandaşın cebine el atmak yerine, devlet kendi yükümlülüklerini yerine getirsin filtre takılır” şeklinde açıklamasının önemine dikkat çekti ve hükümeti sorumluluk ve yükümlülüklerini yerine getirmeye davet etti.
TDP Basın Bürosu
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.