• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Lefkoşa 10 °C
  • Mağusa 10 °C
  • Girne 12 °C
  • Güzelyurt 9 °C
  • İskele 10 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 2 °C

“Pahalılık olarak yansıyacak iddiaları yanlış”

Çavuşoğlu, Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) yaşatılması yönünde atılmakta olan adımların paket niteliğinde olduğunu ifade etti...
“Pahalılık olarak yansıyacak iddiaları yanlış”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) yaşatılması yönünde atılmakta olan adımların paket niteliğinde olduğunu ifade etti,  yüzde 3’lük fon uygulamasının yıllık üretim dikkate alındığında az olduğunu kaydetti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı basın bürosundan yapılan açıklama göre Çavuşoğlu, Kanal T’de katıldığı “Uyan Kıbrıs” programında soruları yanıtladı

TÜK’ün ele alındığı programda kurumun yaşatılması için aldıkları tedbirlerin birbirini tamamlayan bir paket niteliğinde olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, alınan tedbirlerin basına yansıtıldığı gibi fon uygulamasıyla sınırlı olmadığını kaydetti.

Alınan tedbirler sayesinde yüzde 3’lük fon uygulamasının gelecekte kaldırılabileceğine de değinen Çavuşoğlu, birçok kurumunu kaybetmiş olan Kıbrıslı Türklerin bir kurumunu daha kaybetmeye tahammülü olamayacağını vurguladı.

“PAHALILIK OLARAK YANSIYACAK İDDİALARI YANLIŞ”

Çavuşoğlu, söz konusu fon uygulamasının yüzde 10 pahalılık olarak piyasaya yansıyacağı yönündeki iddiaların gerçekleri yansıtmadığını belirterek, ithal ürünlere yüzde 3’lük fon uygulamasının yıllık toplam tüketim dikkate alındığına kilo başına kuruşlarla ifade edilecek kadar küçük olduğunu belirtti.

“GELECEK NESİLLERİN DE TÜK’ÜN GÜVENCESİ ALTINDA ÜRETİM YAPMA HAKKI VAR”

TÜK’ün yaşatılması ile ilgili alınan tedbirlere yönelik yapılan eleştirileri değerlendiren Çavuşoğlu, TÜK’ün geleceğe taşınması ve gelecek nesillerin de TÜK’ün güvencesi altında üretim yapabilmesi yönünde bir tavır sergilediğini belirtti.

Çavuşoğlu bir soru üzerine, eski zihniyette hareket etseydi, TÜK’ün kötü yönetimden dolayı geldiği durum nedeniyle kapatılmasına göz yumması gerektiğini ancak kolay olanı yapmak yerine sorumluluk üstlendiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, TÜK’ün yaşatılması için atılan adımları siyasi geleceğini düşünmeden, toplumsal yarar için atmakta olduğunu da vurguladı.

Çavuşoğlu, “TÜK’ün adresi de belli, batıranlar da belli. Kolay olan iflasını açıklayarak, kuruma ait on üç ambarı da dağıtmaktı. Siyasi çıkar doğrultusunda hareket etseydim TÜK’ü kapatırdım” şeklinde konuştu.

“SORUMLULARDAN HESAP SORULACAK”

Kurumu içinde bulunduğu duruma getirenlerden hesap sorulup sorulmayacağı yönündeki soruyu da yanıtlayan Çavuşoğlu, kurumun bilançolarda görünen 15 milyon zararı olduğunu, Maliye Teftiş’in ön tespitlerine göre ise bu rakamın 22 milyon TL olduğunu ifade etti.

Sayıştay tarafından ortaya konan rapora göre kurumun tohumluk alımları ile ilgili de zarara uğratıldığını ifade eden Çavuşoğlu, yarın Başsavcılık’a giderek raporla ilgili sorumlu tutulanlarla ilgili gerekenin yapılması için suç duyurusunda bulunacağını kaydetti.

“TÜK, KÜÇÜLTÜLEREK DENGE UNSURU OLACAK”

TÜK’ün tekelci bir yapıda olmaması için her türlü açılımın bu güne kadar yapılmış olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, özel sektöre karşı olmadığını ama TÜK’ün küçültülerek denge unsuru olarak varlığını sürdürmesi için de mücadeleye devam edeceğini dile getirdi.

“TÜK belki de bundan sonra ihtiyaç olması halinde başka branşlara da girerek fiyatın piyasada kontrolsüz oluşmasına son verecektir” diyen Çavuşoğlu, ihtiyaç olması halinde ham maddenin gerçek değerinin bilinmesi açısından kurum tarafından yüzde 5 veya  yüzde 10 dahi olsa ürün getirileceğini belirtti. 

“KURUMUN KÖTÜ YÖNETİLMESİNİN YANINDA, ÜZERİNE YÜKLENEN YÜKLER DE VAR”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Toprak Ürünleri Kurumu’nun yeniden yapılandırılması ve yaşatılması için Bakanlar Kurulu tarafından alınan tedbirlere de değinerek, bu tedbirlerin bazı maddelerinin bilinçli olarak yanlış yorumlandığını söyledi.

Çavuşoğlu, kurumun Kooperatif’e 110 Milyon TL borcu bulunduğunu ancak bu borcun TÜK üzerinde görünmekle birlikte devlete ait bir borç olduğunu belirtti.

1997 – 98 yıllarında TÜK’e gübre ve zahire alımı ile ilgili bir görev verildiğini anlatan Çavuşoğlu, ana paranın TÜK tarafından ödenmiş olduğunu ancak faizden kaynaklanan borcun devlete ait bir borç olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, şu anda yapmak istediklerinin devlete ait borcun sahibi tarafından üstlenilmesini sağlamak olduğunu belirtti.

Bunun yanında Türkiye Toprak Ürünleri Mahsulü Ofisi’ne 10.5 Milyon USD’lik bir borç bulunduğunu, ancak alındığı dönemde kamuoyuna hibe olarak yansıtılan bu borç için 2009’daki bakanlık döneminde kendi hükümetlerinin başlattığı ödeme dışında hiçbir yönetimin para yatırmadığını da anlattı.

TMO’ne 4.5 milyon USD’lik bir ödemenin kendi dönemlerinde yapıldığını söyleyen Çavuşoğlu, kurumun kötü yönetilmesinin yanında üzerinde bazı yükler olduğu ve kurumun içinde bulunduğu durumun sebeplerinden birinin de bu olduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu, TÜK’ün ödediği 36 emekli maaşının, devlette çalışan ancak maaşları TÜK tarafından ödenen 10 personel ile maaşları devlet tarafından ödenen ancak kıdem tazminatları TÜK üzerinde olan 64 kişinin de kıdem tazminatlarının devlete aktarılmasının da önemli adımlar olacağını söyledi.

Çavuşoğlu, TÜK’ü yaşatma tercihinde olan herkesle randevusuz görüşmeye hazır olduğunu ekledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler