Türkiye’deki kullanıcıların dünyada ilk üçe girdiği canlı yayın uygulaması Periscope’taki yapılan maç yayınları için şirketler önlem almaya başladı.
Canlı yayın uygulaması Periscope her geçen gün çığ gibi büyüyor. Birçok kullanıcı yasal yayınlar yapsa da maç gibi korsan içerikler de Periscope’ta yer alabiliyor. Türkiye Süper Ligi, Avrupa veya hazırlık maçlarını evlerinden izleyen bazı Periscope kullanıcıları, akıllı telefonlar üzerinden canlı yayın yaparak diğer kullanıcıların da maçı canlı olarak izlemesini sağlıyor.Yapılan bu yayınlar maçları yasadışı olarak diğer kullanıcıların da izlemesini sağlıyor. Özellikle son zamanlarda artan bu sorun için yayıncı kuruluşlar harekete geçti. Periscope ve Periscope’u satın alan Twitter yöneticileriyle iletişime geçen Türkiye’deki yayıncı kuruluşlar, maç saatlerinde bağlantılı olarak çalışıyor. Bu sayede Periscope üzerinden maç yayını yapan kullanıcıların hesapları 90 dakika içinde kapatılabiliyor.
HER HAFTA 50 HESAP
Hürriyet’te yer alan habere göre; Samsung ile internet üzerinden UHD (4K) yayını için yapılan işbirliği toplantısında konuşan Digiturk IT Genel Müdür Yardımcısı Hatice Memigüven, Periscope’tan şifreli maçı yayınlamanın adı düpedüz hırsızlık olduğunu söyledi. Memigüven, “Bunu iki türlü yapanlar var. Bazıları stada gelip oradan canlı yayın ile görüntü aktarıyor, bu yasal değil. Bazıları da bize üye olup televizyon ekranını cepten çekiyor. Biz bu duruma müdahale ediyoruz. Bizim bu işi takip eden adamlarımız var. Teknik bir ekibimiz var, bu tarzda yasal olmayan şekilde yayın yapan üyelerimizi tespit ediyor. Twitter bu konuda bu da bize destek veriyor. Haftada ortalama 50 maç yayınını yapan Periscope kullanıcısının hesabını kapatıyoruz. Ancak burada önemli olan 90 dakika içinde ulaşmak bu yayınlara. Bu durum bizi rahatsız ediyor ve bununla mücadele ediyoruz” dedi.
HEPSİ KÖPEKBALIĞI
D-Smart CEO’su Ali Güven, Periscope ve YouTube gibi sosyal medya platformlarında herhangi bir D-Smart içeriğini gördüklerinde hemen harekete geçtiklerini söyleyerek, “Doğan TV bünyesinde bir dijital ekibimiz var. Korsan olarak içeriklerimizin yayınını bu mecralarda gördüğümüzde hemen harekete geçiyoruz. İlgili şirketin yetkilileriyle temasa geçiyoruz ve o yayını kapattırıyoruz. Bu sorunun önüne geçebilecek yazılımlar üzerine çalışmalarımız var. Bizler kurumsal şirketleriz, bu sosyal medya şirketleri ise birer köpekbalığı. Bugün Periscope var, yarın başka bir sosyal mecra çıkacak. Bu yüzden tüm çalışmalarımızı buna yönelik yapıyoruz” diye konuştu.
Kaynak: birgun.com.tr
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.