• BIST 8663.88
  • Altın 3021.991
  • Dolar 34.3322
  • Euro 37.3761
  • Lefkoşa 15 °C
  • Mağusa 12 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • İskele 12 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C

Pilates hakkında doğru bilinen yanlışlar

Pilates hakkında doğru bilinen yanlışlar

Uzm.Fzt. Hülya Özlem Şener, yanlış uygulanan pilates programlarının bugüne kadar omurga kırıklarından tansiyon sorununa kadar pek çok önemli rahatsızlığa neden olduğuna değinerek “Televizyonda, pilates yapan birbirinden fit ünlüleri gören bir ev kadını, programa denk geldiği gün pilates yapmaya başlıyor. Ancak asla böyle olmamalı. Pilates yapacak kişi ilk önce bir fizyoterapist kontrolünden ve değerlendirmesinden geçmelidir” dedi.

Kardiyovasküler ve diğer tüm sistemleri açısından kontrolden geçmiş ve egzersiz yapmasına engel bir sağlık sorunu olmayan bireyin fizyoterapist tarafından kısalık ve esneklik testleri, kas testleri, eklem yapısı değerlendirmeleri yapıldıktan sonra pilates yapmaya başlamasının uygun olacağını belirten Şener, şöyle konuştu: “Herkesin bireysel test sonuçları farklı olmakla birlikte benzer profillerden bir grup oluşturulup toplu halde pilates yapılabilir.” Şener, pilatesin özellikle boyun, sırt ve bel ağrısı olanlar, genel kuvvetlendirmeye ihtiyaç duyanlar ve sporcuların rehabilitasyonunda uzun yıllardır kullanılan bir yöntem olduğunu söyledi.

Pilates'in yararları

Pilates, vücut farkındalığı oluşturur, duruşu düzelterek duruş bozukluğunun neden olacağı kas iskelet sistemi problemlerinden korur, ağrıların ve şikayetlerin tekrarlanmasının önüne geçer, vücuda esneklik kazandırır. Denge ve koordinasyonu artırarak özellikle başta omurga olmak üzere tüm eklem hareketleri üzerinde kontrol sağlar. Kasların kuvvet ve dayanıklılığının artmasına paralel günlük hareketler sırasında yaşanan yorgunluğu ortadan kaldırır.

Keyif alarak yapın

Görev bilinci ile bir an önce tamamlama isteği ile yapılan pilates egzersizleri boyunca nefes, konsantrasyon, merkezleme, kararlılık ve akıcılık prensiplerinin yerine getirilemeyeceğini hatırlatan Şener, “Gün aşırı olmak kaydıyla haftada 3 kez ya da yürüyüşle desteklenmek kaydıyla haftada iki kez yapılabilir. Ancak önemli olan, keyif alınan bir zamanda, örneğin sevdiğiniz diziyi seyrederken ya da eşinizle sohbet ederken bunu yapmanızdır” dedi.

Para tuzaklarından kaçının

Pilates egzersizi sırasında yapılan yanlış uygulamalar nedeniyle bel bölgesine ait omurga kırıklarına kadar pek çok sorun yaşayan hastanın tedavi amacıyla kendisine başvurduğunu söyleyen Uzm.Fzt. Şener, şöyle konuştu: “Eğitimini ve sertifikasını fizyoterapistlerden almamış bir kişinin yaptıracağı uygulama ciddi sakatlıklara neden olmaktadır. Ancak bu eğitimi her fizyoterapist veremez. Temel prensiplerin kişiler tarafından tam olarak öğrenildiğine kanaat getirilirse ki bu da yaklaşık haftada 3 gün olacak şekilde 1 aylık bir süreç sonunda ancak elastik bant kullanımına ve yeterli geri bildirimlerin alınmasının ardından da uygun zamanda top kullanımına geçilebilir. Ancak görüyoruz ki ticari kaygılarla daha ilk günden topla pilates yaptırmaya çalışan salonlar var.”

Hülya Şener, hamilelerin de Pilates yapabileceğini ancak hamileliğin en başında doğum zamanına kadar gelişim sürecinin takip altında tutulması gerektiğini söyledi.

Pilates hakkında doğru bilinen yanlışlar

Pilates zayıflatır: Pilates zayıflatmaz. Stabilizasyonu sağlayarak doğru kasların kullanımıyla, kasların düzgün kasılarak uzamasını sağlar, beden olarak küçülmeyi sağlar. Ancak yürüyüş ve diyetle birlikte yapılması durumunda zayıflamaya neden olur, fit bir görüntü elde edilir.

Pilatesi belli bir süre yapmak fit görünüm için yeterlidir: İnsan vücudundaki kaslar eğer kullanılmazsa, 1 saat içinde görevini bırakmaya başlar. Yani bir yaşam biçimi haline getirilmediği sürece Pilates yaparak elde edilen fit görünümün sürdürülmesi mümkün değildir.

Haftada bir kez Pilates yapmak yeterlidir: Pilatesin haftada 3 kez yapılması en uygun olanıdır, her gün bile yapılabilir. Yürüyüşle desteklendiği sürece haftada iki kez yapmak yeterli olabilir.

Pilatesi herkes yapabilir yaptırabilir: Pilates, akıl ve vücut birlikteliğini sağlayan bir koordinasyon egzersiz sistemidir. Bu nedenle pilatese başlamadan önce mutlaka bir fizyoterapist kontrolünden ve belli sağlık testlerinden geçilmesi gerekmektedir. Bu nedenle pilates eğitimi veren kişinin fizyoterapi kökenli ya da fizyoterapistten eğitim almış bir kişi olması çok önemlidir.

Kaynak: İHA

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler