“20 TL ÖDEMEDEN PLAJLARA GİRİLEMİYOR”
Yasalara göre kamuya ait olan plajlara girişin ücretsiz olması gerekirken, vatandaşlardan halen daha yasaya aykırı bir şekilde ücret alınması tepkiye neden oluyor. Plajlara giriş ücretlerinin bu yaz sezonunda kişi başı 20 TL’yi bulduğu belirtilirken; plajlara girişlerde ücret alanların suç işlediği üzerinde duruluyor.
“BELEDİYELER SORUMLULUK ÜSTLENMELİ”
Konuyla ilgili Detay Gazetesi’ne konuşan Avukat Ayşe Öztabay, plaja girişte hizmet talebi olmayan halkın, girişte ücret ödeme zorunluluğu olmadığına dikkati çekti ve plaj işletmecilerinin Anayasa’ya aykırı davrandığını vurguladı. Bu konuda belediyelere de görev düştüğünü belirten Avukat Öztabay, belediyelerin kendi sınırları içerisindeki plajların temizliğini ve güvenliğini sağlaması gerektiğini kaydetti.
Rana Sarro ÖZADALI
Yasalara göre kamuya ait olan plajlara girişin ücretsiz olması gerekirken, vatandaşlardan halen daha yasaya aykırı bir şekilde ücret alınıyor. Plajlara giriş ücretlerinin bu yaz sezonunda kişi başı 20 TL’yi bulduğu belirtilirken; plajlara girişlerde ücret alanların suç işlediği üzerinde duruluyor.
Anayasa’nın ve 26/93 Sayılı Plajların Kullanım ve Denetimi Yasası’nın ilgili; “Yurttaşların yüz metrelik kıyı şeridi içerisine girmesi kimse tarafından engellenemez ve giriş ücrete bağlı tutulamaz” maddesine dikkat çekilerek, vatandaşlara plajlara girişte ücret ödememeleri çağrısı yapılıyor.
Anayasa’nın kıyı şeritlerinde bulunan arazileri devletten kiralayan, tahsis eden veya işletmesini alan özel veya tüzel kişilere hiçbir koşulda plajlara girerken giriş ücreti alma hakkı vermediği ve yasaklamadığı belirtiliyor.
26/93 Sayılı Plajların Kullanım ve Denetimi Yasası’nın 5. ve 11. maddelerine göre işletmelerin, ancak duş, kabin, şemsiye, şezlong, park yeri ve yiyecek satışı ile ilgili hizmetler karşılığında ücret talep edebilme hakkına sahip olduğu kaydediliyor.
Plajlarda işlenen bu suçları tespit edip mahkemelere sevk etme görev ve yetkisinin belediyeler ile kaymakamlıklarda olduğu ancak bu yasa dışılığa yıllardır göz yumulduğu da belirtiliyor.
Konuyla ilgili Detay Gazetesi’ne konuşan Avukat Ayşe Öztabay, sosyal bir hukuk devletinin Anayasası’nda yazanın dışında hareket edildiğini vurguladı.
“ÜCRET ÖDEMEK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ”
Plaja girişte hizmet talebi olmayan halkın, girişte ücret ödeme zorunluluğu olmadığını vurgulayan Öztabay, “Tüm plajlara beleş girilmesi ülkenin Anayasası tarafından vatandaşlara bahşedilen bir haktır” dedi ve halkın bu bilinçle hareket etmesini istedi.
“BELEDİYELERE GÖREV DÜŞÜYOR”
Bu konuda belediyelere de görev düştüğünü belirten Avukat Öztabay, belediyelerin kendi sınırları içerisindeki plajların temizliğini ve güvenliğini sağlaması gerektiğini kaydetti ve “belediyeler bu hususta yetkilidirler ve belediyeler bu görevi üstlenmelidirler” dedi.
“TARİHİ ESER BULUNAN PLAJA MÜDAHALE EDİLMELİ”
Bir hukukçu ve bir vatandaş olarak, bu yasa dışılıktan kaynaklanan rahatsızlığını dile getiren Öztabay, Alsancak’ta ise bu durumun daha da ciddi boyutta olduğunu kaydetti.
Mare Monte’de yapılan kazı çalışmalarında çok önemli tarihi eserler bulundu. İşte buna binen de; KKTC Anayasası, ‘Tarih, Kültür ve Doğa Varlıklarının Korunması Madde 39’a göre;
“Devlet, tarih ve kültür değeri olan eser ve anıtlar ile doğa varlıklarının korunmasını sağlar; bu amaçla düzenleyici, destekleyici ve özendirici önlemleri alır. Bunlardan özel mülkiyete konu olanlara getirilecek sınırlamalar ve bu nedenle hak sahiplerine yapılacak yardımlar ve sağlanacak bağışıklıklar yasa ile düzenlenir. Yıkılan veya herhangi bir şekilde yok olan veya tahribata uğrayan tarihi yapıların yerine başka bir yapı inşa edilemez. İnşa edilme zorunluluğu doğarsa, yıkılan veya herhangi bir şekilde hasar gören tarihi yapı aslına uygun bir şekilde yeniden inşa veya tamir edilir. Devlet, bu amaçla gerekli önlemleri alır ve yasal düzenlemeleri yapar.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.