Rum Sığır Besicileri Örgütü (POA), hellimin tesciline ilişkin “Hellim Dosyası"nı mahkeme yoluyla engellemeye çalıştığı belirtildi.
Rum Yönetimi’nin, menşe ismi korumalı ürün olarak tescil edilmesi için sunduğu Hellim Dosyası’nı AB’nin tarım ürünleri ve gıdaların kalite sistemiyle ilgili 1151/2012 sayılı tüzüğündeki şartlara haiz görerek AB’nin Resmi Gazetesi’nde yayınlanmasına karar veren Avrupa Komisyonu aleyhine dava dosyaladı. Ancak mahkeme dava başvurusunu reddetti.
Fileleftheros “Hellimi Engellemeye Çalıştılar” başlıklı haberinde davacıların, Rum Yönetimi’nin Hellim Dosyası’nın, üretim prosedüründeki süt içeriği açısından ulusal standardın dışında olduğu ve Komisyon’un Rum Yönetimi’nin başvurusunun uygunluğu konusunda yanıltıldığı gerekçesiyle dosyanın resmi gazetede yayınlanması kararının iptalini istediklerini yazdı.
Habere göre Rum Sığır Besicileri Örgütü’nün, Rum Hellim Dosyası’na 7 Ekim 2015’te onay veren Komisyon aleyhine Avrupa Birliği Adalet Divanı Genel Mahkemesi’ne yaptığı dava başvurusu mahkeme tarafından 14 Eylül 2016’da reddedildi ve Örgüt, mahkeme masraflarını ödemeye mahkum edildi.
Gazete 2004 yılında kurulan ve 157 üyesi bulunan Rum Sığır Besicileri Örgütü’nün yılda 54 milyon litre inek sütü ürettiğini ve Papoyis Dairies Ltd. isimli yan kuruluşu aracılığıyla kendi ticari markası altında hellim üretimi de yaptığını yazdı.
Rum Yönetimi’nin hellim üretiminde kullanılacak inek ve küçükbaş hayvan sütü oranlarını 1985’te standarda bağladığı hatırlatılan haberde hellim üretiminde kullanılacak sütün yüzde 50 ve üzerindeki oranının küçükbaş hayvan (keçi-koyun) sütü olması ve inek sütü de kullanılacaksa oranının, bu oranı (yüzde 50) aşmaması gerektiğini hatırlattı.
Gazete Rum makamlarının hellim dosyasını “ulusal düzeyde” yayımladıktan sonra 17 Temmuz 2014’te hellim dosyasını tescil için Brüksel’e sunduğunu, bunun ardından sığır besicileri örgütünün Rum Yüksek Mahkemesi’ne başvurduğunu ve Komisyon’a da Rum yönetiminin 1985 tarihli standart kararını yanlış yorumladığı iddiasının yer aldığı bir mektup gönderdiğini yazdı.
Gazete Komisyon’un 20 Temmuz 2015’te gönderdiği cevap yazısında müdahale edemeyeceğini bildirip 28 Temmuz 2015’te Rum Yönetimi’nin talebini resmi gazetede yayımlamaya karar vermesi üzerine de besiciler, dosyanın yayınlanmasının iptali istemiyle Komisyon aleyhine dava açtığını ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.