“Birleşmiş Milletler ve AGİT’te İnsan Haklarını Korumak” başlıklı seminerde sunum yapan Prof. Dr. Salkiewicz-Munnerlyn, 1991 yılından itibaren Polonya Dışişleri Bakanlığı’nda çalışıyor. Prof. Dr. Salkiewicz-Munnerlyn kısa dönem Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcisi olarak Ukrayna, Rusya, Moldova ve Belarus’ta milletvekili genel seçimleri ile başkanlık seçimlerinde görev yaptı. Söz konusu seminer, DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi BEA5 No’lu Seminer Odası’nda gerçekleştirildi.
“İnsan Haklarını Korumak Amaçlanıyor”
Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Bölüm Başkanı ve DAÜ-KPM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sözen, Prof. Dr. Salkiewicz-Munnerlyn’e davetlerini kabul ettikleri için teşekkür etti. Prof. Dr. Salkiewicz-Munnerlyn, sunumunda Birleşmiş Milletler (BM) ve AGİT’in insan haklarını korumak için kullandığı yöntemleri anlattı. Konuşmasına BM’nin kuruluş amaçlarından birinin tüm üye ülkelerinde insan haklarının korunmasını sağlamak olduğunu belirterek başlayan Prof. Dr. Salkiewicz-Munnerlyn, BM Genel Kurulu’nun İnsan Hakları Komisyonu’nun devamı olarak daha etkin ve verimli olması umuduyla 2006 senesinde İnsan Hakları Konseyi’ni kurduğunu ifade etti. Prof. Dr. Salkiewicz-Munnerlyn, 47 üye ülkenin bulunduğu İnsan Hakları Konseyi’nin ana görevlerinden birinin her BM üye ülkesindeki insan hakları raporlarını gözden geçirerek öneriler hazırlamak olduğunu, bunu yaparken de sadece hükümet raporlarına bağlı kalmadıklarını, ayrıca sivil toplum örgütlerinden gelen “gölge raporlar” olarak bilinen kaynaklardan da yararlandıklarını anlattı.
“AGİT Dünyanın En Büyük Bölgesel Güvenlik Örgütüdür”
İnsan hakları ile ilgili bir diğer BM organının 1993 yılındaki İnsan Hakları Üzerine Gerçekleştirilen Dünya Konferansı sonrası kurulan BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği olduğunu belirten Prof. Dr. Salkiewicz-Munnerlyn, bu organın da amacının gözlem yaparak, uluslararası uzlaşmayı desteklemek ve en yüksek düzeyde koordinasyon sağlayarak insan hakları ihlallerini engellemek ve güvence altına almak olduğunu açıkladı. Konuşmasının devamında AGİT’in katılımcı ülkelerinin insan haklarını korumak için olan taahhütlerini yerine getirip getirmediğini gözlemlemek için kullandığı, 1989 Viyana Belgesi ve 1991 Moskova Belgesi’nden oluşan, Bosna Hersek, Estonya, Moldova ve Karadağ gibi ülkelerde kullanılan İnsani Boyut Mekanizmaları’na değinen Prof. Dr. Salkiewicz-Munnerlyn, BM’nin küresel bir örgüt iken AGİT’in Avrupa, Kafkaslar, Orta Asya ve Kuzey Amerika’da etkin dünyanın en büyük bölgesel güvenlik örgütü olduğuna dikkat çekti. Ağırlıklı olarak DAÜ Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Bölümü öğrencileri ile öğretim üyelerinin katıldığı seminerde, Prof. Dr. Salkiewicz-Munnerlyn’in konuşması sonrası gerçekleşen soru cevap kısmı da oldukça verimli geçti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.