Osteoporoz'un yaygınlığı nedeniyle bütün Dünyada konuya dikkati çekmek için 20 Ekim günü Dünya Osteoporoz günü olarak kutlanmaktadır.
Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Dairesi Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan YDÜ Hastanesi İç Hastalıkları / Endokrinoloji bölümü Ana bilim dalı başkanı Prof. Dr. F. Tümay Sözen 20 ekim dünya osteoporoz günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. F. Tümay Sözen: ”En sık görülen Kemik hastalıklarının ilk sırasında yer alan osteoporozun sıklığı giderek artarken, yaşam süresinin uzaması ile osteoporoza bağlı kırıkların sayısında da, her geçen gün özellikle yaşlılarda giderek, fazla ilaç kullanımlarının da etkisi ile hastalığın tabiatı olarak ta, beklenin üzerinde artış izlenmektedir” dedi.
Sözen ”Osteoporoz Kadınlarda menopoz sonrası başlamakta, yaşlanma ile artmakta ve erkeklerde de yaşlanmaya bağlı olarak ayrıca birçok hastalıkların seyri sırasında da osteoporoz gelişebilmektedir.Kemik Kırıkları en çok bel, ve kalçada olmaktadır. Bel kırıkları her ne kadar ameliyat gerektirmeseler de, şahsın yaşam kalitesini aşırı derecede bozmakta;nefes darlığı, kalp, mide barsak sorunları yaratabilmektedir. Kalçada olduğunda, özellikle yaşlılarda daha fazla, ameliyat gerektirmekte; ameliyat öncesinde, sırasında ve sonrasında ölümcül bazı komplikasyonlara neden olmaktadır” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. F. Tümay Sözen: ” Osteoporoz önlenebilir bir hastalıktır. Menopoz sonrası 1-1.5 yılda bir Kemik Dansitesi ölçümleri yapılarak Osteoproz tanısı konmalı ve bireye ait risk faktörleri de saptanarak gelecek on yılda kırılma riski tayin edilmelidir. Tedavi; yaşam stili değişiklikleri ( Diyet, Egzersiz, Sigara ve Alkol kullanım alışkanlıklarının değiştirilmesi vs ), gerektiğinde, varsa D Vitamini eksikliğini gidermek, yeterli kalsiyum alınmasını sağlamak ve kırıkları önleyebilecek ilaçların kullanılmasını kapsar. Bu konularda yardım için doktorunuza (Endokrinoloji Uzmanları) danışmanınız önerilir”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.