Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zihniye Okray, Psikoloji Bölümü’nün, 2013 yılından itibaren öğrencilere Türkçe eğitim veren genç ve dinamik bir bölüm olduğunu belirterek, yeni akademik yıl itibariyle Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), Yükseköğretim Denetleme ve Akreditasyon Kurumu (YÖDAK) tarafından onaylı İngilizce psikoloji lisans ve yüksek lisans programlarının da açıldığını vurguladı.
Okray: Öğrencilere, psikolojinin tarihsel ve çağdaş bakış açılarının yanı sıra, eleştirel düşünme yetisini de kazandırılıyor
Okray, psikolojiyi, insan davranışlarını, duygularını, düşüncelerini anlamak ve anlamlandırmak için “bilimsel araştırmalar” yaparak elde edilen bilgiler doğrultusunda bireylerin yaşamlarında karşılaşabilecekleri sorunlara çözümler sunmanın yanı sıra; öğrenme, trafik, eğitim, sağlık gibi benzeri birçok farklı alanda kurumsal çerçeveler oluşturarak hayatlarını daha etkili ve işlevsel bir hale getirmeye çalışan bir bilim dalı olarak açıkladı. Eğitim programlarının öğrencilere, psikolojinin temel kuramları, yöntemleri ve uygulama alanlarında bilgilendirmeyi amaçlayan geniş kapsamlı bir müfredata sahip olduğunun altını çizen Okray, “Öğrencilerimize psikoloji eğitimleri sırasında psikolojinin tarihsel ve çağdaş bakış açılarının yanı sıra, eleştirel düşünme yetisini de kazandırmayı hedefliyoruz. Bu amaçla birinci yıldan itibaren psikolojinin diğer sosyal ve beşeri bilimler arasındaki bağlantılarını ve bunları eleştirel düzeyde inceleme olanağı sağlayacak bir müfredat oluşturduk” dedi.
Okray, öğrencilerin ikinci yıldan itibaren ise sosyal, gelişim psikolojisi gibi temel alanların yanı sıra bağımsız araştırma yapmaları için zemin hazırlayan istatistik, bilgisayar uygulamalı istatistik, bilimsel araştırmalarda nicel-nitel yöntemlerin incelendiği araştırma yöntemleri derslerini alıp kendi başlarına bilimsel bir araştırma önerisi yapabilme ve araştırma raporu yazabilme becerilerini kazandıkları araştırmalar yaptıklarını vurguladı. Öğrencilerin eğitim hayatlarının üçüncü yılında psikolojide ölçme ve değerleme, kişilik, klinik ve sağlık psikolojisi derslerinin yanısıra objektif ve projektif testlerle ilgili dersler aldıklarını aktaran Okray, ayrıca üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri psikolojinin farklı uzmanlık alanlarını kapsayan seçmeli dersleri de kendi ilgi alanlarına göre seçme olanağı sunduklarını anlattı. Okray, öğretim programının yanı sıra, psikoloji ve ilgili alanlarda uzmanların katılımlarıyla konferans, panel ve seminerler düzenlendiklerini belirterek, ayrıca öğrencilerin kendi ilgi alanları doğrultusunda hazırlamış oldukları projeleri sunabilecekleri bilimsel ve akademik hazırlık toplantıları yaptıklarını ifade etti.
Psikoloji mezunlarının iş alanları geniş
“Bölümümüzden mezun öğrencilerimizin, öz eleştiri yapabilme, empati kurabilme, bireysel farklılıkları kabul edebilme, ruh sağlığını koruma, sağlıklı ve yapıcı iletişim kurma becerilerini kazanmalarına önem verilmektedir” diyen Okray, psikoloji bölümünden mezun kişilerin, klinik ve hastahanelerde psikologluk, eğitim kurumlarında psikolojik danışmanlık, yuva, kreş, rehabilitasyon merkezleri ve huzur evlerinde psikologluk ya da sorumlu yöneticilik, adli tıp kurumlarında araştırma, aile ve ceza mahkemelerinde bilirkişiliğin yanı sıra, cezaevlerinde psikologluk, psikoteknik değerlendirme merkezlerinde psikologluk ve yöneticilik, şirketlerde, kamu kuruluşlarında ve insan kaynakları birimlerinde psikologluk ve yöneticilik yapabilme şansına sahip olduklarına vurgu yaptı.
Okray son olarak, yüksek lisans ve doktora yaparak klinik, gelişim, sağlık ve sosyal psikoloji gibi alanlarda uzmanlık, akademik kurumlarda araştırmacılık ve öğretim görevlisi gibi kariyerler yanında, psikoloji mezunları kendi danışmanlık ve eğitim firmalarını kurarak, işletmelere personel seçimi ve eğitimi konusunda çeşitli hizmetler de verebildiklerini söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.