Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Diyetisyeni Banu Özbingül Arslansoyu, Oruç Tutanlar için Yaşam Şeklinin Büyük Ölçüde Değiştiği Ramazan Ayında, Sağlıklı Yaşamın Sürdürülmesi ve Covid-19’la İlintili Bağışıklık Sisteminin Korunması için Yeterli ve Dengeli Beslenme Önerilerinde Bulundu.
Orucun sağlıklı bireyler için farz olduğunu, beslenme düzeni değişikliğinin ise kronik hastalığı olan kişilerin, çocukların, yaşlıların, gebelerin, emzikli anneler ve ağır işlerde çalışanların sağlığını tehdit edebileceğini belirten Banu Özbingül Arslansoyu, bu gruplar dışında kalan ve oruç tutmak isteyen diğer bireylerin ise doğru ve yeterli beslenme ile sağlıklarını koruyabileceğini söyledi.
Banu Özbingül Arslansoyu; “Doğru Seçimlerle Yapılacak Sahurun, Günün Verimli Geçmesinde Büyük Rolü Vardır.”
Açıklamalarında sahurun önemine dikkat çeken Banu Özbingül Arslansoyu, “Bu ayda doğru seçimlerle yapılacak sahur, günümüzün verimli geçmesinde büyük rol oynamaktadır. Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su veya çay içilmesi, yaklaşık 16 saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin erken saatlerde düşmesine, günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Sahurda kızartmaya, salam, sosis, sucuk vb. şarküteri ürünlere, zeytin, çakıstez vb. tuzlu yiyeceklere, susamaya yol açacağından yer verilmemelidir. Rafine ürünlerden, beyaz undan yapılmış kek, poğaça, kurabiye, vb. gibi hamur işlerinden ve şekerli yiyeceklerden uzak durulmalıdır.” dedi.
Sahurda çok yemek yerine, daha yavaş sindirilen ve daha uzun süre tok tutan, yüksek lifli ve yüksek proteinli yiyeceklere yer verilmesi gerektiğini söyleyen Banu Özbingül Arslansoyu, tam buğday, çavdar veya kepek ekmeği, süt, kefir, yoğurt vb. süt ürünleri, yumurta ve tuzu azaltılmış az yağlı peynir çeşitleri, çiğ kuruyemişler, şekersiz hoşaf veya komposto ile taze sebze ve meyvelerin doğru besinler olduğunu belirtti.
Banu Özbingül Arslansoyu; “İftarda Boş Mideyi Kısa Sürede Doldurmaya Çalışmayın.”
Uzun süren açlık sonrası, kısa sürede çok fazla besin tüketme ihtiyacının doğduğu iftar sofrasında ise boş mideyi kısa sürede doldurmaya çalışmanın ani tansiyon ve şeker yükselmesine ve mide barsak problemlerine yol açabileceğini hatırlatan Banu Özbingül Arslansoyu, “Yemeklerinizi iyi hazmedebilmek için yavaş yavaş ve sakin bir şekilde yemeli, lokmalarınızı iyice öğütünceye kadar çiğnemeli, yemek yerken konuşmamalısınız. Yemek yerken konuşmak hava yutmanıza neden olabileceğinden mide ve bağırsaklarda gaz oluşmasına neden olabilmektedir.” ifadelerini kullandı.
Orucu açarken hurma, peynir, mevsim sebzesi, zeytin gibi kahvaltılıkların doğru seçim olabileceğini söyleyen Banu Özbingül Arslansoyu, mercimek, sebze ya da tahıllı çorba gibi hafif çorbaların da iyi seçenekler olduğunu belirtti. Banu Özbingül Arslansoyu, mide koruyu beslenme tarzı ile ilgili açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Orucunuzu açtıktan sonra mideyi yormamak için 20-30 dakika beklemelisiniz. Devamında rafine hamur işleri, beyaz ekmek, makarna, pirinç pilavı, kızartılmış et ve sebze yemekleri yerine tam buğday unu ile yapılmış besinler, az yağlı et yemekleri, sebze yemekleri, kurubaklagiller, mevsim sebzeleri, zeytinyağlılar, yoğurt ve tam buğday unu ile yapılmış besinlerden bir kaçını tercih etmelisiniz.”
Ramazan Pidesine Dikkat
Ramazanda dikkat edilmesi gereken diğer hususlar arasında Ramazan pidesi tüketimi olduğunu söyleyen Banu Özbingül Arslansoyu, abartıya kaçmadan ortalama 1 avuç içi kadar (2-3 dilim) tüketilebilecek pidenin, soğuduktan sonra tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
Banu Özbingül Arslansoyu; “Doğru Beslenmeye Egzersiz de Eşlik Etmeli.”
Doğru beslenmenin yanında iftardan 1-2 saat sonra yapılacak hafif tempolu 30-45 dakikalık yürüyüşler ya da ev içerisinde yapılacak egzersizler ile metabolizmanın yavaşlamasının engellenebileceğini belirten Banu Özbingül Arslansoyu, insan yaşamında oksijenden sonra gelen en önemli öğe olan suyun da günlük minimum 2 litre olacak şekilde içilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Banu Özbingül Arslansoyu; “Doğru Seçimlerle Yaşam Kalitenizi Arttırabilirsiniz.”
Son olarak “Ramazanda doğru seçimlerle yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz.” diyen Banu Özbingül Arslansoyu, “Eğer sağlıklı bir bireyseniz, yukarıda bahsettiğimiz kurallara uyarak oruç tutmak direncinizi düşürmeyecektir ve oruç tutmanız Covid-19 pandemi sürecinde bağışıklığınız için risk oluşturmayacaktır.” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.