Rum Dışişleri Bakanlığı’nın Deniz Hukuku Özel Danışmanı ve Rum Yönetimi’nin Washington’daki eski büyükelçisi Andreas Yakovidis, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin “yanlış yaptığını” iddia etti.
Simerini’nin haberine göre, Yakovidis, Eide’nin Rum Haber Ajansı’na (KİPE) verdiği mülakatta hem münhasır ekonomik bölgedeki (MEB) egemenlik konusunda söylediklerinin hem de Kıbrıs’taki durum (hijack state /devleti kaçırmak) ifadesinin “gerçeği yansıtmadığını” savundu.
KİPE tarafından Eide’nin mülakatıyla ilgili görüşü sorulan Yakovidis Eide’nin Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs sorununa bakış açısını anlatmak için kullandığı “hijack state” BM Güvenlik Konseyi’nin 186, 550 ve 541 sayılı kararlarını sayılı kararına, 1982 tarihli Deniz Hukuku Sözleşmesi’nin de 5’inci Bölüm, 56’ncı madde 1 (a) bendi ile 58’inci maddesine atıfta bulundu.
Yakovidis “Barbaros isimli Türk gemisinin savaş gemileri eşliğinde yaptığı araştırmaların, BM üyesi ülkelerin büyük çoğunluğu tarafından benimsendiği için Uluslararası Hukuk haline gelmiş Deniz Hukuku Sözleşmesi’nin ilgili maddelerine uymadığı açıktır” dedi ve iddialarına şunları ekledi:
“Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne göre kıyı devletlerinin toprakları ve suları ötesindeki egemenliği, karasuları/bölgesel deniz olarak tabir edilen komşu deniz bölgesine genişler/yayılır. Bu egemenlik karasuları/bölgesel deniz ötesinde hava sahasına ve deniz altına ve deniz dibine yayılır. Bu egemenlik, Deniz Hukuku Sözleşmesi uyarınca kullanılır.
Sözleşme’nin 5’inci bölümünün 56’nci maddesinin birinci paragrafında ‘münhasır ekonomik bölgede, (a) canlı veya cansız doğal zenginlik bulunduran ve yöneten kıyı devleti sudan enerji, rüzgardan elektrik üretimi gibi MEB’i araştırma ve ekonomik değerlendirmeyle ilgili diğer faaliyetler de dahil olmak üzere, temas ettiği su altı ve dibinde arama ve istifade egemenlik hakkına sahiptir deniliyor.
Sözleşme’nin 58’inci maddesinin 1’inci paragrafında ‘devletler haklarını kullanır ve bu Sözleşme’den kaynaklanan görevlerini yerine getirirken kıyı devletlerinin hak ve yükümlülüklerine saygı gösterir ve kıyı devletinin bu Sözleşme uygun olarak benimsediği ve yasa ve kurallar ile bu Sözleşme’nin 5’inci bölümü ile uyumsuz olmayan diğer Uluslararası Hukuk kurallarına uyar.
Sözleşmede, MEB’in egemen deniz genişliğinin ölçüldüğünün alındığı ilk hattan 200 deniz milinden fazla genişlemeyeceği/yayılmayacağı da belirtiliyor.”
Haravgi haberi “Espen Barth Eide’nin Söyledikleri Yanlış... BM’nin Deniz Hukuku Sözleşmesi’ni Yansıtmıyor” başlığı altında aktardı.
Fileleftheros “Eide’nin Kıbrıs MEB’indeki Araştırmalarla İlgili Söyledikleri Yanlış... Andreas Yakovidis BM sözleşmesinin Maddelerini Netleştiriyor” başlığını kullandı.
Politis “Eide Yanlış... Dışişleri Bakanlığı’nın Deniz Hukuku Konularıyla İlgili Özel danışmanı Andreas Yakovidis KİPE’ye Eide’nin Kıbrıs MEB’iyle İlgili Sözlerini Yorumladı... Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne Göndermede Bulunuyor” başlık ve spotlarını kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.