Rum siyasi partiler, içeriğinde Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) katılım müzakerelerinin resmen askıya alınması çağrısında bulunulan, Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilerek AP Genel Kuruluna sevk edilen Türkiye Raporu Taslağı’nı yorumladılar.
Fileleftheros gazetesi “Ankara Atakta” başlıklı haberinde, siyasi partilerin açıklamalarının yanı sıra Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy’un konuyla alakalı açıklamasına da yer verdi.
Gazete TC Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy’un açıklamalarına atıfta bulunarak Ankara’nın AP Dış İlişkiler Komitesi’nin raporundan rahatsızlık duyduğunu ve rapor taslağının bağlayıcı nitelikte olmadığını vurguladığını belirtti.
Gazete rapor taslağının, Güney Kıbrıs’ta ise farklı şekilde okunduğunu yazdı.
Habere göre AKEL, açıklamasında, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin, Güney Kıbrıs kaynaklı yükümlülüklerini yerine getirmesi için baskı unsuru olarak kalmaya devam ettiğini ifade etti.
AKEL, mevcut sürecin askıya alınması ve de bunun yerine daha farklı bir “özel ilişki” şeklinde süreç ortaya konmasının, Ankara’yı, “hayati önem taşıyan Rum Yönetimi yükümlülüklerinden” otomatik olarak kurtaracağını belirtti.
Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin modernizasyonuna ilişkin öneriden de söz eden AKEL, Ankara’nın, Güney Kıbrıs karşısındaki mevcut taahhütlerini, ayırım yapılmadan ve tam olarak yerine getirmeden, Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin modernizasyonuna ilişkin öneride bulunulmasının, duydukları endişeleri teyit ettiğini ifade etti.
AKEL açıklamasında ayrıca, rapor taslağında Kıbrıs sorununa ilişkin ifadelerdeki iyileştirmelerin onaylanmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.
EDEK ise bir açıklama yaparak, rapordaki Türkiye’ye ilişkin olumsuz unsurların, olumlu gidişata çevrilmesi amacıyla hükümete, Avrupa Birliği’ndeki Güney Kıbrıs’ın kurumsal temsiliyeti, Rum Komiser, partiler ve Avrupa Parlamentosu üyeleriyle işbirliği ağını geliştirmesi çağrısında bulundu.
Raporda, Türkiye için olumlu ve olumsuz unsurların yer aldığını ifade eden EDEK, Rum Hükümeti tarafından da değerlendirilmesi gereken olumlu unsurun, Türkiye’ye askerini Kıbrıs’tan geri çekmeye başlaması, Maraş’ı iade etmesi çağrısında bulunması olduğunu belirtti.
Rum siyasi partiler Türkiye’nin AP raporunu yorumladılar
Fileleftheros gazetesi “Ankara Atakta” başlıklı haberinde, siyasi partilerin açıklamalarının yanı sıra Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy’un konuyla alakalı açıklamasına da yer verdi.


- Yorumlar 0
- Facebook Yorumları
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler





- 17:39 - Trump: Rusya Ukrayna'nın tamamını ele geçirmeyerek 'büyük taviz' veriyor
- 17:38 - İmamoğlu cezaevi hücresini çizdi: 19 Mayıs için Türk Bayrağı çağrısı yaptı
- 15:49 - Sahte Diploma ile anılan Emrah Yeşilırmak açıklama yaptı!
- 15:48 - Kıbrıslı Türk Yüzücü Doğukan Ulaç, Avrupa Şampiyonası’na katılma hakkı kazandı
- 15:41 - Akansoy: “Bu oyun artık bitmelidir”
- 15:36 - Harmancı: "Bu halk had bildirilmek değil, teşekkür edilmeyi hak ediyor"
- 15:34 - Minareliköy'de yangın
- 14:05 - Pazar günü yarışlar nedeniyle İskele'de bazı yollar kapanacak
- 14:00 - TEKNOFEST 2025 Drone Şampiyonası 1. Etabı KKTC'de Başlıyor!
- 13:58 - Girne Emekçi Kadınlar Kooperatifi’nden Hellim Atölyesi
- 13:56 - İlk ana arılar üretildi
- 12:31 - “2025-2034 KKTC Turizm Master Planı” tanıtılıyor
- 11:21 - ‘Turizm Master Planı’ tanıtılacak
- 11:01 - Polisten ‘Azim Operasyonu’: 347 gram uyuşturucu ele geçirildi, 5 tutuklu!
- 11:00 - “Sosyal Hizmetler Dairesi Yasa Tasarısı” komitede görüşülüyor
Atatürk'ün ilk kez yayınlanan fotoğrafları
Atatürk’ün az bilinen fotoğrafları
Beş bin yıllık problem: İyi karpuz nasıl seçilir
Karpuz kilo yapar mı?
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Detay Kıbrıs | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 392 444 79 79 - +90 533 851 38 51 Faks : haber@detaykibris.com
Tel : +90 392 444 79 79 - +90 533 851 38 51 Faks : haber@detaykibris.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.