Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, iki yıl önce bugün 13 kişinin ölümüne neden olan Mari’deki patlamayla ilgili siyasi kararların ve başarısızlıkların sorumluluğunun devlette olduğunu kabul ederek özür diledi.
Mari’deki patlamada hayatını kaybeden ve cesaretlerinden dolayı ulusal kahraman ilan edilen 13 asker ve itfaiye görevlisini anma töreninde konuşan Anastasiadis, devletin ve ülkenin saygınlığını korumak için hayatlarını feda eden silahlı kuvvetlerinin 13 görevlisine saygı göstermek için bugün Mari’de bulunduğunu ifade etti.
Deniz üssündeki büyük patlamada on üç kişi hayatını kaybetmiş, onlarcası yaralanmış, Vasiliko’daki ana elektrik santrali büyük hasar görmüştü.
Patlama, Kıbrıs’ın 2009 yılında İran’dan Suriye’ye gitmekte olan ‘Monchegorsk’ isimli gemide, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İran’a yönelik kararı çerçevesinde ele geçirilen mühimmat dolu konteynerlerde meydana gelmişti.
Evangelos Florakis deniz üssündeki konteynerlerde, korumasız bir şekilde depolanan mühimmatın patlaması sonucu yedi denizci ve altı itfaiye personeli hayatını kaybetmişti.
Patlamanın şok dalgası, bölgede bulunan adanın en büyük elektrik santralinde büyük hasara neden olmuş ve ekonomiyi olumsuz yönde etkilemişti.
Nikos Anastasiadis, felakette hayatını kaybedenlerin yakınlarına hitaben konuşmasında, “Benzeri hataların tekrarlanmasına izin veremeyeceğiz, ülkemiz bir kez daha böyle bir trajedi yaşamayacaktır” dedi.
Rum Yönetimi Lideri şöyle devam etti:
“13 kahramana, ailelerine ve topluma verebileceğimiz söz bir kez daha böyle bir şeyin tekrarlanmayacağıdır ki çocuklarımızın yasını tekrar tutmayalım.”
“Milli Muhafız Ordusu, İtfaiye Hizmeti ve EMAK’ın 13 personeli, görev başında hayatın en yüce armağanını verdi. Onların trajedisi ve yanlış ölümü her zaman bizimle olacaktır.”
“Ana babaların, eşlerin, çocukların ve akrabaların 11 Temmuz’da yaşadıkları acı, üzüntü ve öfke tarif edilemez.”
“Bu barış koşullarında ölenlerin, bir devletin sorumsuzluğunun ve önemsemezliğinin kurbanlarının hatırası önünde tevazu ile eğiliriz.”
“Devlet, zamanında çocuklarını koruyabilecekken maalesef koruyamadığı her şey için halktan özür diliyor, büyük üzüntü duyuyor.”
Çok iyi idare edilen bir devletin sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini kabul eden Rum Yönetimi Lideri şöyle devam etti:
“Takdirlerimi belirtmek üzere buradayım. Ancak ayrıca 11 Temmuz’da trajik biçimde meydana gelen her şeyin büyük ve tek sorumluluğunu kamuoyu önünde kabul etmek için buradayım.”
“Şimdi resmi olarak 13 kahramanın ölümüne yol açan siyasi kararların ve ihmalin kabulüyle devletin üzüntülerini kamuoyuna bildirmenin bir yükümlülük ve bir görev olduğunu düşünmekteyim.”
“11 Temmuz, devletin sorumluluklarını artırmak için bir tarih ve dönüm noktası olmalı, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin saygınlığını ve itibarını korumak için hayatlarını gönüllü feda edenler takdir edilmelidir.”
“Rum Yönetimi Lideri ve bakanlarının dokunulmazlıklarıyla ilgili alanlara sınırlama getirecek değişiklikler önermem tesadüf değildir.”
Nikos Anastasiadis ayrıca, 13 kahraman için bir anıt dikilmesi ve gelecek yıl tamamlanmasını, anıtın isminin de “Sorumluluk ve Onur Anıtı” olmasını da önerdi.
Rum Yönetimi Lideri Anastasiadis, kurbanların yakınlarına, “Devlet ve politikacılar için kahramanlarımızın bıraktığı mirastan gurur duymanızı istiyorum” şeklinde hitap etti.
Devletin, kurbanların ailelerinin yanında olacağını ifade eden Nikos Anastasiadis, “Ülkemizde ciddi ekonomik ve siyasi zorluklar nedeniyle yaşanmakta olan bu zor dönemde birbirimize kenetlenmek için ortak unsurlar bulmamız gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Rum Yönetimi Lideri Anastasiadis, “Kahramanlarımızın ölümü bizi birleştirecek, 11 Temmuz trajedisi, değişikliklerin ilerlemesinde sorumlu kılacak yeni, modern ve iyi yönetilecek bir devlet noktasına getirecektir” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.