Kıbrıs'taki kentleşme ve yüksek öğretim politikaları masaya yatırıldı:
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Mimarlık Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Hossein Sadri, Kuzey Kıbrıstaki en önemli sorunun uzun vadeli ve insan-çevre odaklı politikaların oluşturulamaması olduğunu belirterek “Devlet politikalarının oluşumu için üniversitelerle işbirliği yapılmalı, bilimsel yöntemlerle farklı araştırma projeleri hazırlanmalıdır” dedi.
Katıldığı TV programında Kıbrıs'taki kentleşme ve yüksek öğretim politikalarıyla ilgili eleştiri ve öneriler sunan Hossein Sadri şöyle dedi:
“Ülkede bulunan üniversiteler bünyesindeki çok sayıda uzmanın görüşlerinden başta Meclis olmak üzere çeşitli devlet kurumları faydalanmalı, devlet politikalarının oluşumu için üniversitelere farklı araştırma projeleri yaptırılmalı”
Yüksek öğretimde, turizmde, sağlık alanında ve tarımda Kıbrıs'a en uygun modellerin belirlenmesi ve devlet politikası haline gelmesinin önemine değinen Sadri, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bu ciddi işler için Devlet Planlama, Bakanlar Kurulu, Meclis ve Cumhurbaşkanlığı gibi devlet kurumları, sivil toplum örgütleri ve üniversitelerin görüşleri alınarak ivedilikle girişim yapılması çok önemlidir, böylece ortak akılla ortaya çıkarılan politikalar esas alınarak bir ülkesel fiziki plan oluşturulması azami önem ve yarar taşımaktadır”
Devlet esası önemli
Bazı meslek örgütleri tarafından hazırlanan planların her hangi bir devlet politikasını esas almadıkları için başarılı olamayacağını ifade eden Hossein Sadri, kentsel vizyonların demokratik olarak halk oyuna sunulmuş ve onaylanmış belediye başkanları ve meclislerinin master plan yapma yetkisine mevcut sistemde yer verilmemesini de eleştirdi.
İnsan hakları ve çevre hassasiyeti
Konuşmasında insan hakları ve çevre hassasiyetlerine sahip Kıbrıstaki kentleşme modeli için GAÜ Mimarlık Fakültesi olarak çok önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Sadri, Lefkoşa ve Girne'de kentin yayılmasına ciddi sınırlandırma gelmesi gerektiği ve bu kentlerde yüksek katlı binalar için alt yapısı uygun bölgelerin belirlenmesi ve hazırlanmasının oluşturulabilecek en iyi çözüm olabileceği kanaatinde olduğunu vurguladı.
Toplu taşıma ve kentleşme politikalarının beraber düşünülmesinin sağlıklı olabileceğinin altını çizen Sadri, dolmuş odaklı toplu taşıma ve yayılmacı kent modelinin her ikisinin birbiriyle bağlantılı olduğunu ve Kuzey Kıbrıs çevresel, sosyal ve kültürel değerlerini yok ettiklerini belirtti.
Lefkoşa ve Girne için öneriler
GAÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Hossein Sadri, Girne için en önemli önceliğin kıyıların kamuya kazandırılması olduğunu ve Lefkoşa için Surlariçi rehabilitasyonunun gerekliliğini vurgulayarak, böylece bu iki kentte yaşayanların buluşabileceğini, kendi gettolarına kapanmadan bir araya gelebileceklerini belirtti ve “Böylece farklılıklara karşı tolerans ve kentlilik kültürü gelişebilecek, kamusal kent alanları ortaya çıkacak. Girne için birleştirici ve bütüncül bir deniz kıyısı alanı ve Lefkoşa için canlı ve çok fonksiyonlu bir tarihi surlariçi bu misyonu üstlenebilecek özelliklere sahiptir” dedi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.