Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) alarm verdiği Zika virüsünün bugüne kadar adada görülmediğini, virüse neden olan sivrisinek türünün de adada olmadığını bildirdi.
Sağlık Bakanlığı’nın yazılı açıklamasında, ‘Aedes’ cinsi sivrisinekle bulaşan Zika virüsünün, bugüne kadar ne Kuzey ne de Güney Kıbrıs’ta görüldüğü belirtilerek, ülkede yıllardır larvasit yöntemi ile yapılmakta olan sıtma mücadelesinin tüm sivrisinek türlerinde etkili olduğu vurgulandı.
DSÖ’nün bu hastalıkla ilgili önerdiği mücadele yönteminin ülkede aynen uygulanmakta olduğu bildirilen açıklamada, risk altındaki ülkelere seyahat edecek olan kişilerin sivrisineklere karşı korunma önlemleri almaları ve hamilelerin de zorunlu olmadıkça bu ülkelere seyahat etmemeleri önerisinde bulunuldu.
Sağlık Bakanlığı açıklamasında, Zika virüsü hakkında şu ifadelere yer verdi:
VİRÜS İNSANDAN İNSANA BULAŞMAZ..
‘‘Zika Virüsü, Aedes cinsi sivrisinekle bulaşmaktadır. Bu hastalık sadece etkeni taşıyan sivrisinek ısırması ile bulaşır, insandan insana bulaşmaz. Sivrisinek ısırığından 2-7 gün sonra bulgular ortaya çıkmaya başlar.
Zika virüs ile enfekte olan kişilerin sadece yüzde 20-25’inde semptomlar ortaya çıkar. Bu semptomlar ise, ateş yüksekliği, döküntü, kas-eklem ağrısı ve konjunktivittir. Enfekte olan kişi hamile ise virüs bebeğe anne karnında bulaşıp mikrosefaliye neden olabilir. Hastalığın herhangi bir ilaç tedavisi ve aşısı yoktur.”
AEDES CİNSİ SİVRİSİNEK YOK
Virüse neden olan sivrisinek türünün adada olmadığı da belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Önceki yıllarda Avrupa Sivrisinek Kontrol Birliğinden adamıza gelen uzmanlarla birlikte yapılan çalışmada, ülkemizde Aedes cinsi sivrisineğin olmadığı tespit edilmişti. Sağlık Bakanlığı ve Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) işbirliği ile yeniden adamızda sivrisinek türlerinin tespiti çalışması başlatılmıştır. Bu bağlamda, 2015 yılının aralık ayında ülkemizde Sivrisinekle Doğru Mücadele Çalıştayı düzenlenmişti.”
Bugüne kadar Zika virüsünün Kuzey ve Güney Kıbrıs’ta görülmediği belirtilen açıklamada, KKTC’de yıllardan beri uygulanan sıtma savaş mücadelesinin, larvasit yöntemi ile yapılmakta olduğundan tüm sivrisinek türlerinde etkili olduğu kaydedildi.
DSÖ’nün bu hastalıkla ilgili önerdiği mücadele yönteminin aynen uygulandığı belirtilen açıklamada, “Risk altındaki ülkelere seyahat edecek olan kişilerin,sivrisineklerden korun ma önlemlerini almaları ve hamilelerin zorunlu olmadıkça bu ülkelere seyahat etmemeleri önerilir” ifadesine yer verildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.