Akdeniz diyetiTürkiye, Yunanistan,İtalya, Fransa ve İspanya gibi Akdeniz ülkelerindeyaygın olan sağlıklı bir beslenme şeklidir.
Akdeniz diyetinin en önemli özelliklerinden biri besin çeşitliliğine sahip olmasıdır.Meyveler, sebzeler, kuru baklagiller, tam tahıllar, yağlı tohumlar ve zeytinyağı Akdeniz diyetinin temelini oluşturur. Kırmızı etin ise az ve seyrek tüketilmesi önerilir.
Akdeniz diyetinin hastalıklardan koruyucu etkisi vardır. Bu beslenme modelini benimseyen kişilerde, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, tip 2 diyabet,kanser,Parkinson ve Alzheimer hastalıklarının gelişme riski daha azdır.
Akdeniz Diyetinde:
- Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyvetüketilmelidir.
- Sağlık kaynağı posadan daha fazla yararlanabilmek için beyaz ekmek yerine tam tahıllı, çavdar yada yulaf ekmeği ve beyaz pirinç yerine bulgur tercih edilmelidir.
- Omega 3 yağ asitlerinden zengin olan balık, haftada 2-3 kez tüketilmelidir. Balığın içeriğindeki sağlıklı yağ asitleri, kötü kolesterol ve trigliseritin düşürülmesine yardımcı olur.
- Doymuş yağ içeren tereyağı, margarin yerine özellikle zeytinyağı olmak üzere doymamış yağ asitlerini içeren bitkisel yağlar tercih edilmelidir.
- Süt ve süt ürünlerinin az yağlı olanları tüketilmelidir.
- Gün içerisinde fazla tuz almamaya dikkat etmeli ve yemekler baharatlarla lezzetlendirilmelidir.
- Miktarına ve sıklığına dikkat ederek kırmızı şarap tüketilebilir.
Yapılan bilimsel bir araştırmada, özellikle Kuzey Amerika veFinlandiya gibi Kuzey Avrupa ülkelerinde yaşayan insanlarda Akdeniz ülkelerindekilere göre daha sık damar sertliğine bağlı kalp hastalıklarının görüldüğü belirlenmiştir. İki bölgenin beslenme alışkanlıkları incelendiğinde, Kuzey Avrupa’da yaşayanların daha çok et, süt, margarin, şekerli ve yağlı besinler; daha az sebze, meyve, tahıl ve kuru baklagilleri tükettikleri görülmüştür. Akdeniz bölgesindeki insanların ise çoğunlukla bitkisel kaynaklı besinleri tercih ettikleri ve diyette zeytinyağına yer verdikleri gözlemlenmiştir.
Bunların yanında düzenli fiziksel aktivitenin de yapılması, obezite ve pek çok kronik hastalıklara karşı koruma sağlar.
Hayatınızdaki yanlış beslenme alışkanlıklarını değiştirmek için geç kalmayın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.