Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Gültaç Dayı, 6 Haziran Diyetisyenler Günü Dolayısıyla, Diyetisyenlerin Çalışma Alanları ile Ülkemizde ve Dünyada Beslenmeye Bağlı Hastalıklarla İlgili Bilgiler Verirken, Yeterli ve Dengeli Beslenme ile Sağlıklı Yaşam Önerilerinde Bulunarak, Tüm Diyetisyenlerin Diyetisyenler Gününü Kutladı.
Ülkemizde ve dünyada kötü beslenmeye bağlı kronik hastalıklar hızla artmaktadır. Günümüzde halkın sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda bilinçlendirilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu bağlamda çalışmalarını sürdüren diyetisyenler çeşitli tedavilerle, sadece kilo vermeyi değil, dengeli beslenerek sağlıklı yaşamayı sağlamakta ve buna bağlı çeşitli hastalıkların riskini en aza indirgemeye uğraşmaktadırlar.
Diyetisyene Doğru Beslenmeyi Öğrenmek için Gidin!
Diyetisyene sadece zayıflamak için gidilmemelidir. Diyetisyen kilo verdiren insan değil, doğru beslenmeyi öğreten insandır. Doğru, yeterli ve dengeli beslenme, sağlıklı yaşamın temelidir. Yanlış beslenme alışkanlıkları, başta pek çok kişinin sorunu olan şişmanlık, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, kas ve kemik hastalıkları, şeker hastalığı gibi pek çok hastalığa zemin hazırlar, yaşam kalitesini ve süresini düşürür.
Yeterli ve Dengeli Beslenerek, Sağlıklı Bir Yaşam Sürdürmek İçin Öneriler;
· Besin çeşitliliğini sağlayın. Her öğünde tüm besin gruplarına yer vermeye çalışın. Hayvansal kaynaklı besinler yerine bitkisel kaynaklı besinleri tercih edin.
· Yemek yemekten korkmayın, canınızın istediği besini ölçülü olarak yiyebilirsiniz. Yemek yiyerek metabolizmanızın %35 fazla çalışmasını sağlarsınız.
· Kesinlikle öğün atlamayın. Günde 3 öğün yerine 6 öğün yemek yiyin ama porsiyonlarınızı küçültün.
· Kahvaltı yapmadan güne başlamayın.
· Yiyecekleri pişirmek için fırında, ızgarada, buharda pişirmek, kaynatmak gibi, fazla yağın eklenmediği yöntemleri kullanın, yağda kızartmalardan mümkün olduğunca uzak durun.
· Ancak yağı hayatınızdan çıkarmayın. Yağlar yaşamak için ihtiyacımız olan temel besin maddelerinden biridir. Enerji verirler ve yağda eriyen vitaminlerin vücudumuzda kullanılmasını sağlarlar.
· Yüksek oranda yağ, doymuş yağdan zengin sosis, salam, sucuk, pastırma gibi gıdalardan kaçının, yemeklerinizde zeytinyağı kullanın.
· Kırmızı et yerine beyaz eti tercih edin.
· Süt, yoğurt ve peynir tüketmeye özen gösterin. Günde en az 3 porsiyon süt grubundan almaya özen gösterin.
· Haftada 2-3 porsiyon balık, 2-3 porsiyon da kurubaklagil yemekleri tüketmeye özen gösterin.
· Ekmek olarak mümkünse tam buğday ekmeğini tercih edin.
· Günde 5-6 porsiyon taze sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin.
· Gün boyunca en az 12-15 bardak su içiniz.
· Yemeklerinizi yavaş yiyin, iyi çiğneyin ve lokma aralarında çatalı elinizden bırakıp biraz bekleyin.
· Evde, televizyon seyrederken, yatakta ya da mutfakta değil, sadece masada yemek yeme alışkanlığı edinin.
· Sofrada tuzluk kullanmayın, yemeklere eklediğiniz tuz sizin için yeterlidir.
· Gün içerisinde 10.000 adıma ulaşmaya çalışın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.