• BIST 9628.72
  • Altın 2968.938
  • Dolar 34.6884
  • Euro 36.6766
  • Lefkoşa 18 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 17 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 4 °C

Sağlıktaki sorunlara ivedilikle çözüm bulunmalı

Sağlık Dernekleri Platformu, sağlıkta yaşanan sorunlara ivedilikle çözüm bulunması çağrısında bulundu.
Sağlıktaki sorunlara ivedilikle çözüm bulunmalı

Platformdan yapılan açıklamada, hastaların en temel haklarının ihlal edildiği, sağlık alanında gelinen noktada hastanın sağlık hizmetlerine eşit bir şekilde ve zamanında erişim hakkının korunamadığı savunuldu.

Sağlık Dernekleri Platformu; sağlık bütçesinde koruyucu hizmetler ve evde bakım hizmetlerine yönelik sağlık politikaları ve programların geliştirilmesi için ihtiyaç duyulan kaynağın göz önünde bulundurulmasını, 2018 yılı devlet bütçesinde sağlığa ayrılan payın dünya standardı seviyesine (yüzde 12’ye) çıkarılmasını ve sağlığa ayrılan kaynakların etkin şekilde yönetimi ve denetiminin yapılmasını talep etti.

“SAĞLIK HAKKI EN TEMEL HAKLARDAN BİRİ”

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yargının ikinci iş yasağına yönelik ‘mandamus’ kararından sonra aylar süren tartışmaların neticesinde kamu hekiminin yaz saatlerindeki çalışma saati bir saat eksiltilmiştir.  Kamu hastanelerinde hizmet veren hekimlerin ‘tam gün mesaisi’ bu güne kadar etkin bir şekilde denetlenemediğinden, bundan sonraki süreçte hizmetin aksatılmadan verilebilmesi için gerekli önlemler alındı mı? İhtiyaç duyulan tüm branşlarda poliklinik hizmeti verilebilecek mi? Kanser tedavisi görenlere yetişkin onkoloğu ve çocuk çölyak hastaları için pediatrik gastroentroloji uzmanı hizmet verebilecek mi? Yurttaşların sağlık hizmetine erişmek için sabahın karanlığında hastaneye gelmesi yerine polikliniklerde randevu sistemine ne zaman geçilecek ? Bir yıldır çalışmayan kemik yoğunluğu ölçüm cihazı ne zaman hizmete girecek? Tıbbi bakım ve tetkik gibi kamu hastanelerinin veremediği tüm hizmetler için etkili bir sevk sistemi neden yok? Thalassemia hastalığı ile yaşayan bireylerin kan bulma çilesi ne zaman bitecek? İlaçlarını Sağlık Kurulundan alan hastaların eksilen pahalı ilaçları ve kamu eczanesinde sürekli eksilen ilaç sıkıntısı ne zaman son bulacak?”

Sağlık politikalarının; halkın gerçek ihtiyacına, tercihine, olanaklara göre şekillenmesi, bu politikaların sürdürülebilir ve uygulanabilir olması gerektiği belirtilen açıklamada, bu nedenle sağlık politikalarının oluşmasına, dernek çatısı altında örgütlenen hasta ve hasta yakınlarının doğrudan dahil edilmesi talep edildi.

Sağlık hakkının en temel haklardan biri olduğu, kamu sağlık hizmetlerinin bu hakkın korunmasında çok önemli olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Yoksul ve risk taşıyan dezavantajlı bireylerin, çocuk ve yaşlıların koruyucu sağlık hizmetlerinden düzenli ve ücretsiz yararlanması için birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesini, ikinci, üçüncü basamak sağlık hizmetlerinin geliştirilmesini talep ediyoruz. Sağlıklı bir toplum olabilmemiz için, sosyal hizmet uzmanı, sosyolog, iletişim uzmanı, aile danışmanları gibi toplum tabanlı sağlık çalışanları da dahil olmak üzere kamu sağlık hizmetleri işgücü kapasitesinin acilen artırılmasını istiyoruz”

“HASTALARIN GÖRÜŞÜ ÖNEMLİ”

Hastaların görüşünün önemli olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Bizler, her yaşta ve her durumda sürekli sağlık hizmetlerini kullanan bireyler olarak, sağlık hizmetleri konusunda özgün bir bakış açımız vardır. Bedenini en iyi tanıyan bireyler olarak uygun maliyetli ve iyi kalitede bireysel bakım nasıl sunulur konusunda karar vericilerle birlikte karar üretmeye talibiz” ifadeleri kullandı.

Açıklamada, hasta haklarını koruyan yasa tasarısının ivedilikle yasalaşması, sağlık hizmeti sunan tüm kuruluşlarda hasta hakları ihlalleri ile ilgili şikayetlerin değerlendirileceği birimlerin oluşturulması ve bu birimlerde görev yapacak uzman insan kaynağının yetiştirilmesi konusunda başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere yasama ve yürütme organları göreve çağırıldı.

“EVDE TIBBİ BAKIM GELİŞTİRİLMELİ”

Açıklamada, “Yasa yapıcı, politikacı ve idarecilere, ‘Devlet, herkesin beden ve ruh sağlığı içinde yaşayabilmesini ve tıbbi bakım görmesini sağlamakla ödevlidir’ diyen Anayasanın 45. maddesinin verdiği bu ödevi hatırlatır, başta kanser olmak üzere, thalassemia, böbrek, çölyak, MS, diyabet, obezite ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkların önlenmesi, kontrolü ve evde tıbbi bakım hizmetlerinin geliştirilmesi yönünde gerekli önlemler ivedilikle alınmasını talep ederiz” denildi.

Sağlık Dernekleri Platformu, sağlık bütçesinde koruyucu hizmetler ve evde bakım hizmetlerine yönelik sağlık politikaları ve programların geliştirilmesi için ihtiyaç duyulan kaynağın göz önünde bulundurulması, 2018 yılı devlet bütçesinde sağlığa ayrılan payın dünya standardı seviyesine (yüzde 12’ye) çıkarılması ve sağlığa ayrılan kaynakların etkin şekilde yönetimini ve denetiminin yapılmasını talep etti.

Bu arada açıklamada, Sağlık Dernekleri Platformu’nun basın bildirisine destek veren sivil toplum örgütleri şöyle sıralandı:

“Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği, Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği, Kıbrıs İşitme Konuşma Engellileri Vakfı, KKTC Çölyakla Yaşam Derneği, Kuzey Kıbrıs Thalassaemia Derneği, Evrensel Hasta Hakları Derneği, Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler