• BIST 9389.62
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 17 °C
  • İskele 16 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Şahali narenciye üretici birlik başkanlarıyla görüştü

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Güzelyurt bölgesine ivedi olarak su ulaştırılması için çalışma yürütüldüğünü söyledi.
Şahali narenciye üretici birlik başkanlarıyla görüştü

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığından verilen bilgiye göre, Bakan Erkut Şahali, Güzelyurt’ta narenciye üretici birlikleri başkanlarıyla görüştü.

Görüşmelerinde yaptığı konuşmada Şahali, Türkiye’den gelen suyun Güzelyurt’ta narenciye bahçelerine getirilmesinin üç yıl alacağının öngörüldüğünü, “bahse konu sulama suyunun en azından bir kısmının ivedi olarak farklı yöntemlerle ve masraf gerektirmeden bölgeye ulaştırıp, ulaştıramayacaklarına ilişkin çalışma yapıldığını” açıkladı. 

Türkiye’den gelen suyun Güzelyurt’a nasıl ulaştırılacağı üzerinde geçen hükümetin herhangi bir çalışma yapmadığından çalışmanın Türkiye tarafından yapıldığını ve üç yıl alacak şekilde planlandığını kaydeden Şahali, şu ifadeleri kullandı: 

“Güzelyurt bölgesine suyun nasıl geleceği ile ilgili çalışmayı ne masamda ne de bakanlığın arşivinde bulabildim. Zaten hiçbir ciddi çalışma olmadığı için, sulama tünellerinin inşaatı da Türkiye’de ihale edildi ve Türkiye’den bir firmaya teslim edilerek, çalışma başladı. Dolayısıyla suyun Güzelyurt’a gelişi ile ilgili vade 3 yıl olarak planlandı.”

Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin Hükümette olduğu bundan önceki dönemde Türkiye yapılan 2 Mart 2016 tarihli anlaşma ile bu konudaki çalışmanın KKTC tarafından yapılmasında mutabakata varıldığını anlatan Şahali, “İhale bir bütün olarak hazırlanacak ve bizim tarafımızdan açılarak sonuçlandırılacaktı. Ancak bu çalışmaların hiçbiri yapılmadığından, Türkiye daha fazla gecikmemek için en azından tünel inşası ile ilgili ihaleyi açtı. Şimdi biz tekrar devreye girdik. Önümüzdeki ay Türkiye Cumhuriyeti'ne bir ziyaretimiz olacak. O güne kadar bu  konuda yaşanan gecikmeyi nasıl telafi edeceğimizi anlatmak, anlatmanın da ötesinde, hareket planı ortaya çıkarmak için  ciddi çalışma içerisindeyiz” dedi. 

Yeraltı su kaynaklarının çok kötü durumda olduğuna da işaret eden Şahali, “Göreve geldiğimde masamın üstünde maalesef onlarca onaylanmış kuyu müracaatı buldum” dedi.

AKÇIN

Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Akçın da, bölge üreticilerinin sorunlarının başında su sıkıntısının geldiğini söyledi.

2018 yılında Türkiye’den gelen suyun bahçelere verilmeye başlanmaması halinde bahçelerin  büyük bir bölümünün kuruyacağını veya verim kaybına gireceğini kaydeden Akçın, az kalan yeraltı suları ile ağaçların bakımının mümkün olmadığını kaydetti.

Ürünün 2017’ye göre kötü olmadığını ancak alıcı firmaların ürünün kaliteli olmadığını söylediğini kaydeden Akçın, “Ürün istenilen ölçüde olmayabilir fakat kalitelidir ve aranan niteliktedir. Görünüyor ki, konsantreye giden ürün iyi bir para etmektedir. Bizim konsantremiz dünya çapında aranmaktadır.Bu verilen fiyatlar çok iyi hesaplanmadan ortaya konmuştur” dedi. 

Yüzde 70’inin masraf, yüzde 30’unun da üreticiye kaldığı mevcut durumun çok yanlış olduğunu kaydeden Akçın, konsantreye verilen fiyatın çok zor şartlar altında üretim yapan üreticiyi tatmin etmediğini ve iflasa sürüklediğini kaydetti.

Akçın, varolan sorunları ve talepleri içeren bir yazıyı Bakan Şahali’ye takdim etti. 

ALİOĞLU

Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu da, üreticinin üretimden kopmaması için yapılması gerekenlerle ilgili Bakan Şahali’ye detaylı bilgi verdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler