Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) İletişim Fakültesi’nin düzenlediği “İletişim Günleri” kapsamında Kanal Sim Genel Yayın Yönetmeni, Gazeteci Sami Özuslu’yu konuk etti.
Özuslu geçen ay galası yapılan ve ses getiren “Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı” belgeselini ve yapım aşamasının perde arkasını anlattı.
UKÜ Çevik Uraz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansın başında söz konusu belgeselin 30 dakikalık özet filmi gösterildi. Belgeselin ardından Sami Özuslu yönetmenliğini yaptığı belgeselin ayrıntılarını aktardı.
Özuslu: “Kıbrıs hep sorunlarla anıldı”
Kıbrıs isminin geçmişten bugüne kadar hep sorunlarla anıldığını ifade eden Sami Özuslu, Kıbrıs denilince tüm dünyanın aklına hep “Kıbrıs Sorunu”nun geldiğini ve insanların adadaki diğer şeyleri pek önemsemediğini söyledi. Belgesele konu olan Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’nın yıllardır gözlerden uzak bir havaalanı olduğunu ifade eden Özuslu, “Biz de ekip olarak ne yapabiliriz de bu havaalanını gündeme getirebiliriz dedik. Birleşmiş Milletler Barış Gücü ile görüştük ve olumlu yanıt alınca çalışmalara başladık.” dedi.
Yıllarca Maraş’a “Hayalet Şehir” denildiğini ancak başkentin yanı başındaki Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’nın hiç kimse tarafından gündeme getirilmediğini aktaran deneyimli gazeteci, “İlk başta kafamızda bir belgesel fikri yoktu. Ancak elimizdeki araştırma, fotoğraf ve videolara bakarak belgesel yapmaya karar verdik.” dedi.
“Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı” belgeselinin yayınlanmasının ardından birçok insanın kendilerine ulaştığını ve çok sayıda yeni hikâyenin gün yüzüne çıktığını belirten Sami Özuslu, “Belgeselin konusu yayıldıkça bir sürü yeni kaynak ortaya çıkmaya başladı. Örneğin 20 Temmuz 1974 Barış Harekâtı’ndan 2-3 saat önce havaalanına iniş yapan pilot bize ulaştı ve yeni bilgiler verdi. Belgeselin devamında pilotun röportajına da yer vereceğiz.” dedi.
“Görgü tanıklarına ve görsel zenginliğin büyüsüne kapıldık”
Söz konusu hikâyenin henüz bitmediğini ifade eden Gazeteci Özuslu, Barış Harekâtı öncesi inen uçağın içerisindeki yolcuları araştırdıklarını ve onlara da ulaşıp konuyu daha derinlemesine incelemeyi hedeflediklerini belirtti. Sami Özuslu, belgeselde çok uzun bir senaryo kullanmadıklarını ifade ederek, görgü tanıklarına ve görsel zenginliğin büyüsüne ekip olarak kendilerinin de kapıldığını söyledi.
“Belgeselde ‘darbe’ ve ‘işgal’ kelimelerini kullanmadık”
“Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı”nın gösterimini yaklaşık 300 kişilik bir gala gecesi ile gerçekleştirdiklerini anlatan Özuslu, galada çok olumlu yorumlar aldıklarını ve üst düzey kişilerin de belgeseli “dengeli” bulduklarını kaydetti. Bu yakıştırmanın kendilerini fazlasıyla mutlu ettiğini aktaran tecrübeli gazeteci, “Kıbrıs Sorunu çok riskli bir durum dolayısı ile kullanacağınız görseller ve kelimeler çok önemli. Örneğin biz bu belgeselde ‘işgal’ ve ‘darbe’ kelimelerini kullanmadık.” dedi. Sami Özuslu son olarak söz konusu belgeselde ortaya çok güzel bir senaryonun çıktığını belirterek, yapmayı planladıkları yeni projeler olduğunu kaydetti.
Gerçekleşen etkinliğin sonunda Sami Özuslu’ya teşekkür belgesini, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hikmet Seçim takdim etti. Seçim, Özuslu’ya verdiği değerli bilgiler ve ortaya çıkardıkları güzel belgesel için teşekkür etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.