Ersan Saner, dün asgari ücreti belirleme çalışmalarının ilk adımı olarak işveren ve işçi kesimini temsil eden bazı örgüt temsilcileriyle bakanlıkta bir araya geldi.
Toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı ve Asgari Ücret Saptama Komisyonu Başkanı Süleyman Göktaş, Hür-İş, Türk-Sen, Dev-İş, Kamu-İş, Ticaret Odası ve İşverenler Sendikası temsilcileri katıldı.
SANER
Hamza Ersan Saner yaptığı konuşmada, toplumda asgari ücret konusunda bir beklenti oluştuğunu, Bakanlık olarak Asgari Ücret Saptama Komisyonu Başkanlığı görevine atama yapıldıktan sonra çalışmalara başlanacağı yönde açıklama yaptıklarını, bugünkü toplantının da yaptıkları açıklama doğrultusunda yapıldığını söyledi.
Saner, Yasal olarak Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nu çağırma sorumlulukları bulunmasına rağmen, ilk etapta daha çok paydaşı da çağırarak daha geniş çaplı bir toplantı yapmayı tercih ettiklerini kaydetti.
Asgari ücretin vasıfsız bir işçinin ve ailesinin temel ihtiyaçlarının karşılanması için ödenen ücret olduğunu belirten Saner, “Asgari ücretin belirlenmesiyle, kalifiye elemanın ücretinin belirlenmesinin doğru olmadığına inanıyorum” dedi.
Saner asgari ücretin tanımının ne olması gerektiğinin de görüşülmesi gerektiğini kaydeden Saner, “asgari ücretin arttırılması gerektiğini” düşünen bir Bakan olduğunu söyledi.
BIÇAKLI
Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, asgari ücretin, yasada belirtilen, dört kişilik bir ailenin eğitim, sağlık, gıda ihtiyacını karşılayabileceği, yaşamını insanca sürdürebileceği gibi esaslar üzerinden belirlenmesi gerektiğini anımsattı.
Yasal zorunluluğa rağmen 2011’de asgari ücretin belirlenmediğini, Ağustos 2015’de ise 18 aylık bir aranın ardından değiştirildiğini kaydeden Bıçaklı, belirlenecek olan asgari ücretin belirlendiği günden itibaren değil de Ocak 2016’dan itibaren geçerli olması gerektiğini de savundu.
Asgari Ücret Yasasında düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade eden Bıçaklı, Yasanın siyasiler tarafından farklı yorumlanmasının önüne geçecek, çalışanları temsil eden tüm federasyonlara temsiliyet hakkı verecek düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade etti.
AŞAM
Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş) Genel Sekreteri Koral Aşam, Asgari Ücret Saptama Komisyonunun bir pazarlık mekanizması olmaması gerektiğine, asgari ücretin Yasa’da belirtilmiş esaslar temelinde belirlenmesi gerektiğine bu esasların bir tanesinin de Devlet Plânlama Örgütü ile Ticaret Bakanlığınca saptanan geçim indeksi olduğuna işaret etti.
Devletin verdiği verilere göre açlık sınırının bin 615 TL olduğunu kaydeden Aşam, devletin sunduğu veriler ışığında asgari ücretin 3 bin 010 TL olması gerektiğini savundu.
Asgari ücretli çalışanların çalışma hayatında en örgütsüz kesim olduğundan Asgari Ücret Yasasının değiştirilmesi gerektiğini dile getiren Aşam ayrıca, tüm sektörlerde toplu iş sözleşmesi yapılmasını sağlayacak yasal düzenleme yapılmasını istedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.