Anayasa Mahkemesi, KKTC’de kurulması öngürülen Gençlik ve Koordinasyon Ofisi’ne ilişkin onay yasasının ve yasaya ek protokolün Anayasa’ya uygunluğuna ilişkin ilk duruşmasını saat 15.30 sıralarında tamamladı.
Anayasa Mahkemesi, bir sonraki duruşmayı 5 Ağustos saat 11.00’de gerçekleştirecek.
Bugünkü duruşmada, Cumhurbaşkanlığı hukukçusu Gözde Uğraşın ile Cumhuriyet Meclisi adına Serhan Çınar’ın ardından Başsavcılık adına Savcı İlter Koyuncuoğlu söz aldı.
Koyuncuoğlu, Anayasa’da uluslararası antlaşmaların ne öncesinde ne de sonrasında denetimine cevaz veren madde bulunmadığı kanaatini belirtti.
Koyuncuoğlu, onay yasasının iç tüzük hükümlerine aykırılık iddialarına ilişkin olarak da, bu iddiaların incelenebileceğini ancak, onay yasanın Anayasa’ya aykırılık iddialarının incelenemeyeceğini ifade etti.
Koyuncuoğlu, uluslararası antlaşmalarda iç tüzüğe aykırılık olsa dahi , bunun Anayasa Mahkemesi’nin konusu olmadığını, iç tüzüğe aykırılığın Anayasa’ya aykırılık oluşturmadığını kaydetti.
Koyuncuoğlu, egemenlik iddialarına ilişkin olarak da egemenliğin tam kesin bir tanımı olmadığını, siyasette başka hukukta başka bir tanımı bulunduğunu belirterek, egemenliğin ulustan alınan yetkiyle halk adına Cumhuriyet Meclisi ve yürütme tarafından kullanıldığına işaret etti.
Koyuncuoğlu söz konusu onay yasa ve protokolü süresinin 5 yıllık olmasının Anayasa’ya aykırılık teşkil etmediğinin altını çizdi.
KKTC Anayasası’na göre uluslar arası antlaşmaların Anayasa denetimine kapalı olduğunu belirten Koyuncuoğlu, 1985 Anayasası’nda uluslar arası antlaşmaları yapma ve onaylama yetkisinin Meclis’e verildiğini kaydetti.
Koyuncuoğlu teamüllere göre uluslar arası antlaşma veya sözleşmenin başbakan veya ilgili bakan tarafından imzalandıktan sonra Bakanlar Kurulu’nun onayıyla onay yasa tasarısı olarak Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’na getirildiğini ve oylandığını ifade etti.
İlgili Haber:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.