KKTC’de 26 Nisan’da yapılacak 2’nci tur Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili resmi süreç bugün başlarken seçim yasakları da uygulamaya girdi.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 22 numaralı duyurusuyla seçim yasaklarını hatırlattı. YSK’nın açıkladığı seçim yasakları arasında ikinci tur Cumhurbaşkanlığı seçim döneminde seçimlerle ilgili kamuoyu yoklamalarının ve araştırmalarının yayımlanamayacağı da yer alıyor.
Seçim sonuçlarının ilanına kadarki sürede geçerli olacak seçim yasakları sürecinde devlet ve hükümet yetkilileri ile kamu görevlilerine yönelik bir dizi yasak uygulamada olacak.
Bugünden itibaren seçim gününe kadar geçerli olacak yasaklar şöyle:
(1) Devlet, kamu iktisadi teşebbüsleri, yerel kuruluşlar ve bunlara bağlı daire ve müesseseler ve ortaklıklar ve diğer kamu tüzel kişiliğine sahip kuruluşlar ve lise veya dengi veya daha alt kademedeki öğrenim kurumlarında öğrenci olanlar ile kamu görevlileri seçim ve halkoylamalarında tarafsızlıklarını korumak zorunda oldukları gibi bunların siyasal partilere veya adaylara her ne nam ile olursa olsun bağış veya yardımda bulunmaları, her türlü araç, gereç ve olanaklarını bir siyasal partinin veya adayın emrinde veya herhangi bir siyasal faaliyette çalıştırmaları, kullanmaları veya kullandırmaları veya bir siyasal partinin veya herhangi bir adayın lehinde veya aleyhinde veya yurttaşın oyunu etkilemek amacıyle her türlü yayında bulunmaları yasaktır;
(2) Devlet hizmetinde, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Bakanlıklarda ve bunlara bağlı daire, kurum ve kuruluşlarda, kamu tüzel kişilerinde, katma bütçeli veya döner sermayeli kurum ve kuruluşlarda, kamu iktisadi teşebbüslerinde veya kamu iştiraki ile kurulan teşebbüs, müessese, işletmelerde ve belediyelerde memur, geçici memur, işçi, ve sözleşmeli de dahil olmak üzere, her ne ad altında olursa olsun atama ve her türlü terfi, barem ayarlaması ve nakil işlemlerinin yapılması durdurulur;
Ancak işletmenin çalışma şekli mevsimlik işçi çalıştırmayı gerektiriyorsa, hizmetlerinin devamı açısından mevsimlik olarak alınan işçiler ile eğitim alanında boş kadronun bulunması ve seçim tarihinin başladığı güne kadar doldurulmasının ve/veya istihdamının mümkün olmaması halinde geçici ve sözleşmeli olarak istihdam edilen öğretmenler bu madde kurallarındaki yasaklara bağlı değildirler;
(3) İskân Topraklandırma ve Eşdeğer Mal Yasası kuralları uyarınca başlanmış kaynak paketindeki kaynak dağıtımı, münferit kaynak dağıtımı, yeni kaynak paketi açılması, yeni kiralama ve yeni tahsis ile ilgili işlemlerin yapılması durdurulur;
(4) İlgili mevzuat uyarınca yapılan alçak orman arazisi ile ilgili kiralama işlemleri durdurulur;
(5) Değiştirilmiş şekliyle 63/2007 sayılı Konut Edindirme Yasası ve bu Yasa altında çıkarılan Tüzük uyarınca yapılan kırsal bölgelerdeki yeni arsa dağıtımları durdurulur;
(6) Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşınması (Denetim) Yasası kuralları uyarınca İzin Makamı tarafından “T” izni verilemez;
(7) Ateşli Silahlar Yasası kuralları uyarınca verilen her türlü tabanca taşıma ve/veya tasarruf izni verilemez;
(8) Yurttaşlık Yasası kuralları uyarınca her türlü yurttaşlığa kabul işlemlerinin yapılması durdurulur;
(9) Her ne ad altında ve her ne statüde olursa olsun ihdas edilmiş fonlardan personel istihdamı yapılamaz;
(10) Başka herhangi bir Yasada aksine kural bulunup bulunmadığına bakılmaksızın kamu kaynaklarını kredi olarak kullanan bankalar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankası dahil yukarıda öngörülen süre içerisinde verdikleri kredileri en geç üç gün içerisinde Cumhuriyet Meclisi’nin bilgisine getirirler.
2. Yasanın 80’inci maddesi uyarınca, seçimin başlangıç tarihinden seçim sonuçları ilân edilinceye kadar olan süre içinde; Devlet, kamu iktisadi teşebbüsleri, yerel kuruluşlar ve bunlara bağlı daire ve müessese ve ortaklık ile diğer kamu tüzel kişiliğine sahip kuruluşlara ait kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla -açılış ve temel atma dahil- törenler düzenlemek, nutuklar söylemek, demeçler vermek ve bunlar hakkında her türlü araçla yayınlarda bulunmak yasaktır.
3. Yasanın 81’inci maddesi uyarınca, seçimin başlangıç tarihinden seçim sonuçları ilân edilinceye kadar olan süre içinde; Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlarla milletvekilleri yurt içinde yapacakları gezileri makam arabaları ve resmi hizmet araçları ile yapamazlar. Her ne amaçla olursa olsun yapacakları gezilerde, protokol gereği olan karşılama, uğurlama ve törenler yapılamaz, resmi ziyafet verilemez.
Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlar seçim ile ilgili faaliyetlerinde ve konuşmalarında 5/1976 sayılı Seçim ve Halkoylaması Yasası kuralları ile bağlıdırlar.
4. Yasanın 82’nci maddesi uyarınca, seçimin başlangıç tarihinden seçim sonuçları ilân edilinceye kadar olan süre içinde; Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar ve milletvekilleri ile adayların yurt içinde yapacakları gezilere hiçbir kamu görevlisi katılamaz.
5. Yasanın 74. maddesi uyarınca propaganda için kullanılan duvar ilânları ile el ilânları ve diğer her türlü matbualar üzerinde, Türk Bayrağı, dini ibareler, Arap harfleri ile yazılar bulundurulması yasaktır.
6. Yasanın 76(1) maddesi uyarınca propaganda için duvar ilânlarının, şehir ve kasabalarda ilçe seçim kurullarınca, köylerde köy ihtiyar heyetlerince gösterilecek yerler dışında asılması yasaktır, ancak adaylar ve siyasal partiler özel araçlarına ve özel taşınmaz mallarının cam, pencere, kapılarına iç taraftan olmak koşuluyla duvar ilânları asmakta serbesttirler.
7. Yasanın 78. maddesi uyarınca el ilânı niteliğindeki matbuaları dağıtacak kimselerin, siyasal partilere üye olabilme ve seçme yeterliğini haiz olmaları şarttır.
8. İkinci Tur Cumhurbaşkanlığı seçim döneminde seçimlerle ilgili kamuoyu yoklama ve araştırmaları yayımlanamaz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.