Cumhurbaşkanlığı seçiminde son haftaya girildi. Kıbrıs Türk halkı, tam bir hafta sonra, 19 Nisan Pazar günü, 5 yıl boyunca görev yapacak Cumhurbaşkanı’nı seçmek üzere sandığa gidecek.
KTFD döneminde 2 kez devlet başkanı seçen Kıbrıs Türk halkı, KKTC’nin ilanından sonraki 7. Cumhurbaşkanlığı seçimine hazırlanıyor.
176 bin 912 seçmen, 693 sandıkta oy kullanacak. Seçmenlerden 55 bin 763’ü Lefkoşa, 45 bin 992’si Gazimağusa, 35 bin 397’si Girne, 20 bin 809’u Güzelyurt, 18 bin 951’i ise İskele ilçesinde kayıtlı.
7 ADAY YARIŞACAK
19 Nisan Pazar günü yapılacak KKTC Cumhurbaşkanlığı seçiminde 5’i bağımsız 7 aday yarışacak.
24 Mart’ta başlayan seçim propagandası, 18 Nisan Cumartesi akşamı sona erecek.
LEFKE’DE MUHTARLIK SEÇİMİ DE YAPILACAK
19 Nisan’da Cumhurbaşkanlığı seçimi yanında yerel ara seçim de var.
Sadece Lefke’de, Lefke Muhtarı için yapılacak Yerel Kuruluş Organları Ara Seçimi’nde oy pusulasında Cumali Karakuş birinci, Tamer Dayıoğlu ikinci, Turgay Özersoy üçüncü, Şerife Nilgün Tahsildaroğulları dördüncü, Zihni Özberk ise beşinci sırada olacak.
Bazı yerleşim birimlerinde boş olan ihtiyar heyeti üyelikleri için yeterli sayıda başvuru yapıldığı için YSK, başvuran adayları seçilmiş ilan etmişti.
OY PUSULASINDAKİ SIRA
Yüksek Seçim Kurulu’nda çekilen kurayla belirlenen Cumhurbaşkanı adaylarının oy pusulasındaki sırası şöyle:
1.Mustafa Onurer (Kıbrıs Sosyalist Partisi), 2. Sibel Siber (Cumhuriyetçi Türk Partisi) 3. Kudret Özersay (Bağımsız), 4. Derviş Eroğlu (Bağımsız), 5. Mustafa Ulaş(Bağımsız), 6. Mustafa Akıncı(Bağımsız), 7. Arif Salih Kırdağ (Bağımsız).
Anayasa’nın 99. maddesine göre, Cumhurbaşkanı seçilebilmek için seçimde kullanılan geçerli oyların yüzde 50’sinden bir fazlasını almak gerekiyor. Adaylardan hiçbiri bu oy oranına ulaşamazsa, seçim ikinci tura kalacak ve 26 Nisan Pazar günü en çok oyu alan iki aday arasında seçim yapılacak.
PROPAGANDA… SOSYAL MEDYA VE WEB SİTELERİ DE REVAÇTA
Adaylar, vatandaşlarla birebir iletişim kurdukları köy, bölge ve sivil toplum örgütlerini ziyaretler ve toplantılarına ek olarak, medya yoluyla da propagandalarını sürdürüyor.
Sosyal medya kanalıyla yapılan propagandanın bu seçimde daha yaygın kullanılan bir yöntem olduğu dikkat çekerken, adaylar, hazırladıkları web siteleri aracılığıyla da seçmenlerine mesaj vermeye çalışıyor.
Propaganda sürecinde adayların söylemlerinin Kıbrıs sorunuyla sınırlı kalmadığı, Cumhurbaşkanı’nın diğer yetkileri ve iç konularla ilgili birçok vaadin dile getirildiği görülüyor.
MİTİNGLER
Bazı adaylar, son haftaya girilirken miting de düzenleyecek.
Şu ana kadar kesinleşen program ve tarih sırasına göre, TDP ve BKP’nin desteklediği Bağımsız Aday Mustafa Akıncı 14 Nisan Salı akşamı saat 19.30’da Lefkoşa İnönü Meydanı’nda “Cevap Meydanda” sloganıyla şölen düzenleyecek.
UBP ile DP-UG’nin desteklediği Bağımsız Aday Derviş Eroğlu, ilk meydan mitingini 15 Nisan Çarşamba akşamı Gazimağusa Namık Kemal Meydanı’nda yapacak. Eroğlu’nun diğer mitingi ise 17 Nisan Cuma akşamı başkent Lefkoşa’da, Sarayönü Meydanı’nda yer alacak. Her iki mitingin saati de önümüzdeki günlerde duyurulacak.
CTP Adayı Sibel Siber de başkent Lefkoşa’da 17 Nisan Cuma akşamı mitinge hazırlanıyor. Siber’in mitingi İnönü Meydanı’nda, saat 19.30’da,
“Kıbrıs’ın Enerjisi Var, Birleşiriz!” sloganıyla gerçekleştirilecek.
ANA SLOGANLAR
Propaganda sürecinde Derviş Eroğlu “Tabii ki Eroğlu” ana sloganını kullanırken, Mustafa Akıncı “Cevap Akıncı”, Sibel Siber “Bu bir ilk, bu yeni bir enerji”, Kudret Özersay “En iyisi/siz seçin”, Mustafa Onurer “Egemen halk, bağımsız Kıbrıs” ana sloganlarını kullanıyor.
Geçtiğimiz yılki yerel seçimde "Bu da mı gol değil" sloganıyla dikkat çeken Arif Salih Kırdağ Cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyası için "Yeni Dünya, Yeni Lider" sloganını; kampanya logosu olarak da Yeni Dünya meyvesini seçti.
Bağımsız adaylardan Mustafa Ulaş ise, “Çözüm olsun ya da olmasın önemli olan insan” sloganıyla propaganda çalışmalarını medya kanalıyla ve ziyaret ettiği yerlerde sürdürüyor.
Bazı adayların, seçim için bestelenmiş özel şarkıları da var.
ADAYLARIN ÖZGEÇMİŞLERİ
MUSTAFA ONURER (KSP CUMHURBAŞKANI ADAYI)
1954’te Yeşilyurt’ta (Pendaya) dünyaya geldi. Çocukluk ve ilk gençlik yıllarını Yalova (Piskobu) ve Limasol’da geçirdi. 1974 sonrası Girne Anafartalar Lisesi’nde öğrenimini tamamlayıp, yüksek öğrenim için Türkiye’ye, Eskişehir’e gitti.
1978’de Eskişehir Eğitim Enstitüsü’nden İngilizce öğretmeni olarak mezun olduktan sonra ailesinin yanına, İngiltere’ye gitti ve yaklaşık 5 yıl çeşitli sektörlerde işçi olarak çalıştı.
1983’te Kıbrıs’a döndüve 1986’da “geçici öğretmen” olarak öğretmenlik mesleğine başladı ve KTÖS üyesi oldu.
21 yıl öğretmenlik ve 4 yıllık müfettişlik görevinden sonra 2011 yılında emekliye ayrıldı.
2002 yılında kurulan Kıbrıs Sosyalist Partisi’nin ‘gayrı resmi’ kurucuları arasında yer aldı.
Evli ve iki çocuk sahibidir.
SİBEL SİBER (CTP ADAYI)
Sibel Siber1960’ta Lefkoşa’da doğdu. 1977 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne başlayarak 1983’de mezun oldu. İhtisasını Şişli Eftal Hastanesi’nde İç Hastalıkları alanında yaptı. Doktor olduktan sonra Kıbrıs’a döndü ve açtığı özel muayenehaneyle hayata atıldı. 1989 yılında burs kazanarak gittiği ABD’nin Virginia Üniversitesi’nde Diyabet ve Endokrinoloji eğitimi gördü. 2000 yılında Fullbright burslusu olarak ABD’de Chicago Rush Üniversitesi’nde Romatizmal Hastalıklar eğitimi aldı.
19 Nisan 2009 Erken Genel Seçimlerinde CTP-BG’den Lefkoşa Milletvekili seçildi. 11 Haziran 2013 tarihinde Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından hükümeti kurmakla görevlendirildi ve KKTC’nin ilk kadın başbakanı oldu.
28 Temmuz 2013 tarihinde yapılan seçimlerden sonra teamül gereği istifasını sunan Dr. Sibel Siber, 31 Ağustos 2013’de kurulan CTP-BG/DP-UG Koalisyon Hükümeti’nin Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu’na görevi devretti. 28 Temmuz 2013 Erken Genel Seçimlerinde yeniden CTP-BG Milletvekili oldu ve 4 Eylül 2013’de KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı olarak seçildi.
İngilizce bilen Siber, evli ve iki çocuk annesi.
KUDRET ÖZERSAY (BAĞIMSIZ)
1973’te Larnaka’ya bağlı Alaminyo köyünde doğdu. Babasının 1974 yılında şehit olması ertesinde kuzeye göç ederek Lefkoşa’da Yenişehir bölgesine yerleşti.
Çocukluğu hem Lefkoşa’da hem de ailesinin yaşadığı Değirmenlik ve Geçitkale köylerinde geçti. İlkokulu Yenişehir İlkokulu ile Şehit Ertuğrul İlkokulu’nda, ortaokulu Şehit Hüseyin Ruso Ortaokulu’nda tamamladı.
İlkokuldan itibaren önce dülger, sonra da fotoğrafçı yanında çıraklık yaptı. Eğitimine devam ederken Kooperatif Süt Fabrikası’nda işçi olarak da çalıştı.
1991’de Lefkoşa Türk Lisesi’nden mezun oldu ve üniversite eğitimi için Ankara’ya gitti. 1995’te Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 1997 yılında Bosna Hersek’te savaş sonrası seçimlerin demokratik olabilmesi için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü’nde çalıştı.
Aynı üniversitede 1998 yılında Türk Boğazlarından geçiş hakkı konusunda master; 2002 yılında da 1959-1960 Kıbrıs Antlaşmaları konusunda doktora yaptı. Master ve doktora çalışmaları sırasında aldığı burslarla İngiltere’de Londra Üniversitesi Hukuki Çalışmalar Enstitüsü’nde araştırmalar yaptı. 2008 yılında kazandığı bursla İngiltere’de Oxford Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde misafir öğretim üyesi olarak bir dönem görev yaptı.
1996-2002 yılları arasında Ankara Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı.
2003 yılında Doğu Akdeniz Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi-akademisyen olarak çalışmaya başladı. Bir dönem bu bölümün başkanlığını da yürüttü.
2002 yılında Kıbrıs’a geldi ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın müzakere heyetinde müzakerelere katıldı. Daha sonra ikinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın müzakere heyetinde yer aldı ve son olarak da üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun müzakere heyetinde önce Özel Temsilci ardından da Kıbrıs Türk tarafının Müzakerecisi olarak görev yaptı.
12 yıllık müzakere görevi sırasında üç farklı KKTC Cumhurbaşkanı, dört farklı Kıbrıs Rum lideri ve iki farklı Birleşmiş Milletler Genel Sekreteriile aynı müzakere masasında bulundu. Çeşitli ülkelerde Kıbrıslı Türkler adına diplomatik girişimler yaptı, Kıbrıs Türk tarafını temsil etti.
Halen Doğu Akdeniz Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde uluslararası hukuk, hukuka giriş, müzakere ve arabuluculuk, dünya politikası gibi dersler veriyor ve doçent olarak sözleşmeli statüde çalışıyor.
Yayımlanmış 3 kitabı ve çok sayıda makalesi var; çok sayıda uluslararası konferansta konuşma yaptı.
Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı’nın ve Toparlanıyoruz Hareketi’nin (Temiz Toplum Derneği) kurucu üyesidir ve evlidir.
DERVİŞ EROĞLU (BAĞIMSIZ)
1938'de Gazimağusa'ya bağlı Ergazi köyünde doğdu, ilkokul tahsilini köy ilkokulunda, orta ve lise tahsilini Gazimağusa Namık Kemal Lisesi'nde tamamladı.
1963 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra 5 yıl Mağusa Sancağı'na bağlı olarak hekimlik görevinde bulundu. Ankara Numune Hastanesi'nde yaptığı üroloji ihtisasının ardından yeniden adaya dönerek 1972-76 yılları arasında Gazimağusa Devlet Hastanesi'nde üroloji uzmanı olarak çalıştı.1976 Genel seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi'nden Gazimağusa milletvekili seçilerek 1976-77'de Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı yaptı. 1977-1983 arası Ulusal Birlik Partisi Gazimağusa İlçe Başkanı oldu.1972-82 yılları arasında Gazimağusa Türk Kooperatif Bankası ve 16 yıl boyunca Mağusa Türk Gücü Yönetim Kurulu başkanlıklarında bulundu.
1983 yılında oluşturulan Kurucu Meclis'te, Kurucu Meclis üyeliği ile aynı yılın Aralık ayında Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanlığı’na getirildi. 1981, 1985, 1990, 1993, 1998 yıllarında yapılan Genel Seçimlerde Ulusal Birlik Partisi'nden Gazimağusa Milletvekilliği'ne seçildi. 1985 Genel seçimlerinden sonra Başbakanlık görevini üstlenen Eroğlu, 1993 Erken Genel Seçimlerine kadar görevine devam etti. 1993 Genel Seçimlerinden sonra 1 Ocak 1994- 16 Ağustos 1996 yılları arasında ana muhalefet partisinin genel başkanı olarak çalışmalarını sürdürdü.
16 Ağustos 1996 tarihinden itibaren UBP-DP'nin, Koalisyon Hükümeti'ni kurmasıyla birlikte yeniden Başbakan olarak görev aldı; 6 Aralık 1998 Genel Seçimlerinden sonra, 31 Aralık 1998 tarihinde UBP/TKP'nin kurduğu yeni Koalisyon Hükümeti'yle birlikte tekrar Başbakan oldu. Değişen UBP/DP Koalisyon Hükümeti'nde de Başbakan olarak görevine devam etti. 11 Dönem UBP Genel Başkanlığı yaptıktan sonra 29 Kasım 2008 tarihinde bir kez daha UBP Genel Başkanlığı'na seçildi. 19 Nisan 2009’da yapılan erken genel seçimlerinde 26 milletvekili ile salt çoğunluğun sağlanmasıyla 8'inci kez hükümeti kurdu; 18 Nisan 2010 tarihinde yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini ilk turdan kazandı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 3. Cumhurbaşkanı oldu.
Evli ve 4 çocuk, 5 torun sahibidir.
MUSTAFA ULAŞ (BAĞIMSIZ)
1960 yılında Adana'nın Saimbeyli ilçesinin Çeralan köyünde doğdu.İlk ve ortaokulu orada bitirdikten sonra 1975 yılında Kıbrıs'a gelerek Alayköy’e yerleşti. Lefkoşa Türk Lisesi’nin arından Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi ve Kıbrıs'a döndü. Tekrar sınava girerek bu defa İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni Kıbrıs birincisi olarak kazandı.
Bir yandan çeşitli okullarda öğretmenlik yaparken diğer yandan da Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 17 yıl edebiyat öğretmenliği, 3 yıl da Devlet Tiyatrolar Müdürlüğü yaptı.
Şu anda müşavir olan Ulaş, Halkın Adalet Konseyi başkanı olarak da görev yaptı.
MUSTAFA AKINCI (BAĞIMSIZ)
28 Aralık 1947 yılında Limasol (Leymosun)’da doğdu.Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi mezuniyetinden sonra Lefkoşa’ya yerleşti.1975Kıbrıs Türk Federe Devleti Kurucu Meclis’ine seçildi.1976’da henüz 28 yaşındayken Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanlığı’na seçildi. Bu görevi 1976-1990 yılları arasında 14 yıl boyunca kesintisiz sürdürdü.
1978’de LTB Başkanlığı sırasında Lefkoşa Rum Belediye Başkanı ile Lefkoşa Kanalizasyon Projesi ve Lefkoşa İmar Planı konularında uzlaşma sağlayarak, bu projelerin işbirliği içinde hayata geçmesini sağladı. Bu çerçevede Lefkoşa İmar Planı 1989 yılında ‘Dünya Habitat Ödülü’ne, 2007 yılında ise Ağa Han (Aga Khan) Mimarlık ödülüne layık görüldü.
2003 yılında da Lefkoşa Rum Belediyesi eski Başkanı ile yaptıkları çalışmalardan ötürü ‘Europa Nostra Onur Ödülü’ne (Medal of Honour) layık görüldü.
1983’te Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nin kuruluşunda etkin rol üstlenerek birliğin ilk başkanlığını yaptı.1987’den 2001 yılına kadar Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) Genel Başkanlığı görevinde bulundu.1993-2009 yılları arasında KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde milletvekilliği görevini sürdürdü.1999-2001 döneminde Başbakan Yardımcılığı ve Turizm Bakanlığı görevini üstlendi.
2003’te, Annan Planı döneminde oluşturulan Barış ve Demokrasi Hareketi’nin (BDH) kurucularından olup, liderliğini üstlendi. Toplumcu Demokrasi Partisi’nin (TDP) oluşumuyla birlikte başkanlık görevini devretti.
Oxford, Harvard ve Yale Üniversiteleri gibi dünyaca tanınmış akademik platformlar ile Chatham House gibi uluslararası forumlarda Kıbrıs konusuna ilişkin konferanslar verip panellere konuşmacı olarak katıldı.
2010’da ‘Belediye Başkanlığı’nda 14 Yıl’ isimli kitabı yayınlandı.
İyi derecede İngilizce biliyor, evli ve üç çocuk ve iki torun sahibi…
ARİF SALİH KIRDAĞ (BAĞIMSIZ)
1950 yılında çiftçilik ve hayvancılıkla geçinen bir ailenin çocuğu olarak Minareliköy’de doğdu.
Minareliköy İlkokulu’nun ardından Lefkoşa Erkek Lisesi’nden mezun oldu.
14 yaşında Mücahitliğe başladı. 6 yıl 3 ay çeşitli birliklerde görevler üstlendi. Üniversite tahsili için Mücahitlikten terhis oldu ve Eskişehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi’nde eğitim görerek mezun oldu. Ardından Antalya Turizm Eğitim Okulu’nu da bitirdi.
1990'da “Birlik ve Egemenlik Partisi”ni kurdu ve 9 yıl süreyle başkanlığını yürüttü, daha sonra “Özgürlük ve Adalet Partisi”nin başkanlığını yaptı.
(T.A.K/Özgül Gürkut Mutluyakalı)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.