• BIST 9753.91
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Lefkoşa 10 °C
  • Mağusa 11 °C
  • Girne 15 °C
  • Güzelyurt 10 °C
  • İskele 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 1 °C

Şeker hastaları bunlara mutlaka dikkat!

Şeker hastalarını yakından ilgilendiren bir gelişme meydana geldi.
Şeker hastaları bunlara mutlaka dikkat!

Şeker hastalarını yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Uzmanlar, diyabette sürenin kısa kalmasının, cerrahi öncesinde şeker düşüklüğünün ve ince bağırsak cerrahi işlemlerinin birbirinden bağımsız olduklarını ve ayrı ayrı düzelme oranlarına sahip olduklarının tespit edildiklerini açıkladı. Dünya Diyabet Kongresinde sonuçları açıklanan çalışmalar göre, diyabet hastalarında cerrahi tedavinin erken dönemde yapılması, ciddi kilo problemi olmaması durumunda bile şekeri düzeltebilmektedir. Yapılan çalışmanın sonuçları 1 Aralık 2015 tarihinde gerçekleşen Dünya Diyabet Kongresi'nde Dr. Geltrude Mingrone tarafından açıklandı. Rapor ayrıca Diabetes Care adındaki tıp dergisinde de açıklandı.

Yayınlanan raporda ise ;

(Swedish Obese Subjects) başlığı altında yapılan çalışma ile birlikte, diğer iki klinik araştırmada yer alan, toplam 727 hastaya ait veriler incelendi. Uzmanlar; diyabet süresinin kısa olmasının, cerrahi öncesinde açlık kan şekerinin düşük olmasının ve ince bağırsakları da içeren cerrahi işlemlerin; birbirlerinden bağımsız olarak, diyabetteki düzelme oranlarını belirlediğini belirtti.

Ameliyat öncesi kilo çokluğu şekerin düzelme oranını belirlemiyor

Yapılan üç araştırma içerisinde de ameliyatın ilaç tedavilerinden daha iyi sonuçlar çıkardığını açıkladı ve ciddi kilo problemi olmayan hastaların, obez hastalarına benzeyen şekilde, ameliyattan fayda gördükleri açıklandı.

Dr. Mingrone, yapmış olduğu açıklamasında şu sözlerine yer verdi ; “Tip 2 diyabeti olan kişilerden ameliyat için uygun olan hastaları seçmek için kullanılan kriterler, yeniden tanımlanmalıdır. Çünkü kilo fazlalığı, kan şekeri kontrolünün sağlanması ile ilgili bir fikir vermemektedir.” Günümüze kadar obezite cerrahisi adına hasta seçiminde tek bir kriter olduğunu dile getiren Dr. Mingrone, “Kontrol edilemeyen diyabet ile ilişkili olarak, ameliyat olabilmek için hastaların kilolu olmaları gerektiği düşünülüyordu. Ancak, araştırmalar gösteriyor ki, kilo fazlalığınız şekerin düzelme oranı ile ilgili hiç bir fikir vermiyor” dedi.

Dr. Mingrone günümüzde cerrahi tedavinin, diyabette düzelme ve kan şekeri kontrolünde iyileşme sağlanmasında etkili olduğunu dile getiren yeterli sayıda yayın olduğunu dile getirerek, şu sözlere yer verdi ; “Endokrinologlar, cerrahi tedavi ile ilgili olarak, görece küçük çalışmalar yerine, geniş gruplarda yapılan, kısa ve uzun sürede ortaya çıkabilecek sorunların yer aldığı bilgilere daha çok ulaşmak isteyeceklerdir. Bu yöndeki en büyük sorun; bir ilaca yönelik, geniş gruplarda yapılan bir araştırma için ilaç firması ödeme yapabiliyorken; obezite cerrahisi için, yalnızca kamu fonlarından küçük burslar sağlanabilmesidir.” dedi. Diabetes Care dergisinin editörü Dr. William Cefalu ise, “Bu çalışma ile, bir şeker hastası için ameliyat tedavisi düşünülürken, sadece kilo fazlasının değerlendirilmemesi gerektiği ortaya çıkmıştır. Ameliyat edilen hastaların takipleri kilo değerlerinden bağımsız olarak şekerin düzeldiğine işaret etmekte” şeklinde açıklamada bulundu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler