• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Lefkoşa 10 °C
  • Mağusa 11 °C
  • Girne 13 °C
  • Güzelyurt 9 °C
  • İskele 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 1 °C

Sendika karşıtı yasa önerisi meclisi gerdi!

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, “Öğretmenler Değişiklik Yasa Önerisinin” komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere oyçokluğuyla kabul edildi.
Sendika karşıtı yasa önerisi meclisi gerdi!

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugün saat 10.30’da Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı.

İlk olarak öneri sahipleri adına DP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi gündeminde bulunan “Öğretmenler Değişiklik Yasa Önerisinin” komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi görüşüldü.

KALYONCU: “İNTİKAMCI BİR ÖNERİ”​

CTP milletvekili Ömer Kalyoncu, söz alarak, bu önerinin “intikamcı bir öneri” olduğunu savunarak, bu önerinin sadece öğretmen sendikalarını kapsadığını söyledi. Kalyoncu, “Bu kabul edilebilir bir davranış değil” dedi.

Maliyeye yük getirdiğini söylemenin “tuhaf bir durum” olduğunu ve geçerli bir argüman olmadığını savunan Kalyoncu, çalışanların örgütlenmesini teşvik yerine engellenmesini eleştirdi. Kalyoncu, CTP’nin ret oyu vereceğini söyledi.

İlgili Haber: CTP mecliste bölündü!

ANGOLEMLİ: “ÖĞRETMENE SALDIRMAK İÇİN, İSTEYEREK BU ÖNERİ GETİRİLDİ"

TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, sendikal hakların uzun süreçler sonunda bedel ödenerek alındığını dile getirerek, bu hakların bir anda elden alınmasının bir kavganın işareti olduğunu, iç huzuru da bozacağını iddia etti.

“Öğretmene saldırmak için isteyerek bu öneri getirildi. Önce öğretmeni linç ettirdiler sonra da öğretmenlerin elinden hakkı alacaklar. Yazıklar olsun” diyen Angolemli, hükümetin “baskıcı bir hükümet” olduğunu iddia etti.

Angolemli, “Bunun hesabı size mutlaka sorulacaktır” dedi. 

ÖZGÜR: "HALKA YAZIK EDERSİNİZ"

CTP milletvekili Birikim Özgür, hükümetin “müsrif” bir yaklaşımla bütçe kalemlerini harcadığını, hal bu iken siyasi nedenlerle, intikam almak adına mali gerekçeleri öne sürerek bu öneriyi yapmanın doğru olmadığını söyledi.

Özgür, “Bu konuyu ucuz siyasete alet etmekle, halka yazık edersiniz” dedi.

DENKTAŞ: “İNTİKAMCI BİR ANLAYIŞ SÖZ KONUSU DEĞİL”

DP Genel Başkanı Başbakan Yardımcısı Maliye Bakanı Serdar Denktaş, sadece öğretmen sendikalarına uygulanmayacağını, Kamu Yasası’nda yapılacak değişiklikle bu durumun tüm sendikaları kapsayacağını belirtti.

Denktaş, öğretmenlerin tarihsel katkısının son derece önemli olduğunu söyledi.

İntikamcı bir anlayışın söz konusu olmadığını, örgütlenmenin profesyonelce yapılmasına olanak sağlayacaklarını dile getiren Denktaş, bunu farklı yönlere çekmenin bambaşka bir konu olduğunu ifade etti.

Denktaş, KTÖS’ün de, öğretmenlerin de bugünlere gelinmesinde önemli rolü olduğunu belirtti.

Hükümetin, sendikal yaşama karşıt bir duruşu olmadığını vurguladı.

ÖZGÜRGÜN: “BAZI SENDİKA YÖNETİMLERİ HADLERİNİ AŞMIŞTIR”​

UBP Genel Başkanı, Başbakan Hüseyin Özgürgün, yasa önerisinde görüşlerinin olumlu olduğunu, komitede düzenleme yapılacağını, diğer sendikalarla ilgili düzenlemenin de geleceğini kaydetti.

Sendikacılığın gerekleri dışına çıkan sendikacılar olduğunu, dolayısıyla bunda hükümet ve meclisin sorumluluğu olduğunu söyleyen Özgürgün, “Bazı sendika yönetimleri hadlerini aşmıştır” dedi.

İntikam almanın söz konusu olmadığını, bu konunun uzun zamandır konuşulmakta olduğunu dile getiren Özgürgün, “Bu meclis iradesiyle yapılacak bir düzenlemedir” dedi.

Tezkere oyçokluğuyla kabul edildi.

YASA ÖNERİSİNİN GENEL GEREKÇESİ…

Yasa önerisinin genel gerekçesinde, “Öğretmenlerin bağlı bulundukları en çok üyeye sahip iki sendikanın her birinin yetkili organlarınca atanacak üç yöneticisine görevleri süresince ödenekli izin verilmesinin, öğretmenlik hizmeti vermek üzere istihdam edilen bu kişilerin mesleklerini icra etmelerine engel olduğu ve eğitim öğretim faaliyet ve hizmetlerinin aksamaması için bu kişilerin görevini yapmak üzere yeni istihdamlar yapılmasını zorunlu kıldığı” ifade edilerek , bu durumun kamu maliyesine de ek yük getirdiği ve bu yasa önerisinin, bu sakıncaların ortadan kaldırılması amacıyla hazırlandığı belirtiliyor.

Daha sonra Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesinin ivedilikle görüşülen KKTC ile TC Hükümeti Arasında Enerji Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşmaya (Onay) Yasa Tasarısının Genel Kurul’da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi görüşülerek, oyçokluğuyla kabul edildi.

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu 2017 Mali Yılı Bütçe Tasarısı’nın Genel Kurul’da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi, oybirliğiyle kabul edildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler