Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB), Maden, Metalurji ve Jeoloji Mühendisleri Odası'nın Girne Dome Otel’de düzenlediği "1. Petrol ve Doğal Gaz Kongresi" başladı.
"Doğu Akdenizin Hidrokarbon Jeopolitiği ve KKTC Petrol Yasası Esaslarının" tartışılacağı kongre 2 gün sürecek. Odanın 40. Kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen kongrede 17 sunum yapılacak. Sunumların ardından kongre yarın yapılacak değerlendirme toplantısıyla tamamlanacak.
Kongrenin açılışına, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Türkiye'den konuklar ve diğer yetkililer katıldı.
GÖZE
Organizasyon komitesi başkanı Bektaş Göze, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, Kıbrıs adasının coğrafi olarak önemine işaret ederek, ada etrafında bulunan doğal gaz rezervlerinden dolayı bölgenin daha da önemli hale geldiğine vurgu yaptı. Bu kadar önemli bir konuma ve enerji kaynaklarına sahip olan adada barış ve çözümün daha da önemli hale geldiğini ifade eden Göze, adada ayrıca rüzgar ve güneş enerjisi gibi alternatif enerji kaynaklarına da yönelmenin önemli olduğunu kaydetti.
Göze, Kıbrıs'ta doğalgazların aranması, bulunması ve çıkarılmasının halkların hakkı olduğunu, bu kaynaklarda her iki halkın da hakkı olduğunu belirterek, bugüne kadar adada bu konuda yaşananların yasal eksikliklerden kaynaklandığını ifade etti ve kongrenin bu sürece katkı yapacağına inanç belirtti.
Bektaş Göze, kongrede 17 sunum yapılacağını da belirterek, kongreye katılan ve destek veren herkese teşekkür etti.
KARAMAN
Maden, Metalurji ve Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Birol Karaman, oda hakkında bilgi verdi ve etkinliğin 40. Kuruluş yıldönümü için düzenlendiğini kaydetti.
Karaman, Kıbrıs’ta bulunan gazın barışı tesis etmesini bekledikleri ancak bunun bekleneni ortaya koymadığını belirterek, doğalgazla ilgili ülkede de doğru bir politika izlenmediğini savundu ve bunun üzücü olduğunu kaydetti.
Doğalgaz kaynaklarının adaya büyük bir enerji getireceğine inanç belirten Karaman, KKTC'nin bu konuya yeterli eğilimi göstermediğini ve yasal düzenlemenin şart olduğunu söyledi. Karaman, kongrede amaçlarının bu yönde katkı yapmak olduğunu vurguladı.
Karaman, ülkeye huzuru getirecek anlaşmaya destek verdiklerini de belirterek, doğalgazın da bu yönde kullanılmasını temenni etti. Gelinen noktada doğalgazın çözüm yönünde değil de daha çok müzakereleri engelleyen bir hale geldiğini savunan Karaman, Kıbrıs’ta çözümün tüm kesimlerin yararına olacağına inanç belirtti.
Karaman, kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
HÜDAOĞLU
KTMMOB Başkanı Ahmet Hüdaoğlu da, Kıbrıs’ta bulunan enerji kaynaklarının doğru kullanılması ve adaya sorun değil gelecek sağlaması temennisinde bulunarak başladığı konuşmasında, bu konuda her iki tarafa ve diğer ülkelere görev düştüğüne vurgu yaptı.
Hüdaoğlu, ülkede doğalgaza yönelik yasaların düzenlenmesi ve hazırlanmasının da gerekli olduğunu vurgulayarak, kongreye katılan ve katkı koyan herkese teşekkür etti.
DİNÇYÜREK
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek de, kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen ve katkı koyan herkese teşekkür ederek, enerji kaynaklarının ülke ve dünya için önemine vurgu yaptı.
Dünyada önemli yer altı kaynakları arasında bulunan petrol ve doğalgazın bugünkü panelin adını oluşturduğunu belirterek, Kıbrıs’ta bulunan kaynaklarda Kıbrıs Türk halkının da Güney Kıbrıs gibi hakkı olduğunu ve bunun göz ardı edilemeyecek bir gerçek olduğunu kaydetti.
Güney Kıbrıs’ın bu yöndeki çalışmalarının ardından KKTC’nin de çalışma başlattığını ve bu konunun müzakere masasında da önemli bir yer tuttuğunu belirten Dinçyürek, bu doğal kaynakların ülkeye ve her iki halka da önemli kazanımlar getireceğine inanç belirtti.
Bu konuda müzakere masasındaki girişimlerle Kıbrıs Türk halkının haklarının korunacağına inandığını söyleyen Dinçyürek, bakanlık ve hükümet olarak hazırladıkları "KKTC Petrol Yasası"yla ilgili çalışmaların sürdüğünü ve bugünkü kongreden çıkacak sonuçlardan da yararlanacaklarını kaydetti.
Dinçyürek, bu çerçevede kongrenin sonuçlarının ülkeye fayda sağlamasını temenni etti.
SİBER
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de, dünyada büyük bir önem taşıyan enerji kaynaklarının çoğu zaman çatışmayı getirdiğini ancak çözümsüzlük olan Kıbrıs’a barış getireceğine inanç belirtti.
Siber, “Çözümsüzlükten dolayı ne Güney Kıbrıs’ın, ne de Kuzey Kıbrıs’ın sevinebildiği kaynakların bulunmasın... Çözümsüzlük böyle birşey” dedi.
Panelin de bu yönde düzenlediğinden dolayı önemli olduğunu belirterek odayı kutlayan Siber, Kıbrıs Türk halkının daha iyi bir yaşam kalitesini arzuladığını ifade ederek, kongrenin başarılı olmasını temenni etti.
Konuşmaların ardından panele geçildi.