Türkiye Müteahhitler Birliği, KKTC'li müteahhitlerle işbirliği yaptı. Hedefte 1960'lı yıllarda Akdeniz'in Miami'si olarak bilinen Maraş'ın inşası dahil 100 milyar euroluk çalışma var. Birlik Başkanı Yenigün, "Potansiyel çok büyük" dedi
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Kuzey Kıbrıs'a çıkarma yaptı. KKTC'li müteahhitler ile işbirliği protokolü imzalayan Türk müteahhitler, Ada'da yeni projeler inşa edecek. TMB Başkanı Mithat Yenigün, Kıbrıs'ta 100 milyar euroluk bir yatırım imkânı olduğunu belirterek, "Elektrik kabloları yapmak gerekiyor. Doğalgaz ve enerji yatırımları var. Türkiye'nin müteahhitleri bu konularda deneyimli" dedi. TMB Başkanı Mithat Yenigün beraberindeki heyetle Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer ile işbirliği protokolü imzaladı. Törene KKTC Maliye Bakanı Birikim Öztürk ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy da katıldı. Dünyada Çinli müteahhitlerden sonra en çok Türkler'in iş yaptığını söyleyen Yenigün, "Bu bilgi birikimini Kıbrıs'taki meslektaşlarımızla paylaşıp, Kıbrıs'ın kalkınması için ortak projelere imza atmayı planlıyoruz. Hem manevi hem de coğrafi olarak en yakın bölgeyle işbirliği yapmayı istiyoruz. Siyasilerin çözüm sürecinde olumlu bir yola girdiğini görüyoruz" diye konuştu.
POTANSİYEL ÇOK YÜKSEK
Yenigün, "1970'lerin başında Türkiye'nin yatak kapasitesi 15 bin iken, Maraş'ta 20 bin yatak varmış. Turizm açısından çok elverişli bir bölge. Ada'ya çözümün gelmesiyle eski günlerine kavuşması hedefleniyor" dedi.
MARAŞ YENİDEN MİAMİ OLACAK
1960'lı yıllarda Doğu Akdeniz'in Florida'sı, Miami'si olarak bilinen Maraş 40 yıldır terk edilmiş otelleri, yıkık dökük iskeleleriyle kapalı bir bölge. Kıbrıslı işadamları, Maraş'ın yeniden eski günlerine kavuşmasını istiyor. KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer, Güney Kıbrıs ile varılacak bir uzlaşmayla Maraş bölgesindeki potansiyelin ortaya çıkacağını, Ada'da renovasyon bekleyen çok sayıda yer olduğunu söyledi.
GÜNEY AMERİKA'DA YENİ FIRSATLAR ARAYACAĞIZ
Rusya krizini de değerlendiren Yenigün, krizin aşılacağı mesajını verirken, "Anlaşma zamana yayılabilir, stratejik ortaklığımız var. Siyasiler yol bulacaktır. Dünya Kupası için hazırlıklar Soçi'de olduğu gibi yine Türk şirketlerine kalabilir" dedi. Yenigün'ün verdiği bilgiye göre, 2015'te Türk müteahhitler yüzde 35 oranında bir iş kaybı yaşadı. TMB olarak yeni pazar arayışlarında olduklarını belirten Yenigün, Afrika'da Çinli şirketlerden duyulan memnuniyetsizliğin Türk şirketlerinin şansını artırdığını anlattı. Venezüella, Kolombiya ve Küba'da da iş fırsatları aradıklarını söyleyen Yenigün, ambargonun kalkmasıyla Türk şirketler için İran'ın da gündemde olduğunu aktardı.
Kaynak:Sabah