20 Temmuz'da tribünler boş kaldı

TSK'nın Kıbrıs'a başlattığı Barış Harekatı'nın yıldönümünde kutlanan 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nda bu yıl önemli değişiklikler yaşandı.

TSK'nın Kıbrıs'a başlattığı Barış Harekatı'nın yıldönümünde kutlanan 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nda bu yıl önemli değişiklikler yaşandı. Muhalefet partisi lideri Cemal Öztürk ve gazeteci Nikolaos Stelya, Türkiye'deki darbe girişimin Kıbrıs'a yansımalarını değerlendirdi.

Başarısızlıkla sonuçlanan 15 Temmuz darbe girişiminin, Kuzey Kıbrıs'a da yansımaları oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 1974 yılında yapılan Kıbrıs Barış Harekatı'nın başladığı gün, her yıl 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı olarak kutlanıyor. Bayram kutlamaları çerçevesinde yapılan resmi törenlerde bazı değişiklik kararları alındı ve ağır silahlar ile bazı askeri gösteriler, bugünkü tören programında ilk kez yer almadı.

‘ASKERİ GÖSTERİLER BU YIL AZALTILDI'

Muhalefetteki Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Sputnik'e yaptığı açıklamada, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamalarındaki askeri törenlerin bir bölümünün bu yıl programdan çıkarıldığını söyledi. Özyiğit, bu kararın Türkiye'deki darbe girişimiyle ilgisi bulunmadığını aktardı:

"20 Temmuz kutlamalarıyla ilgili, Türkiye'deki darbe girişiminden önce, burada bir toplantı yapıldı Cumhurbaşkanı başkanlığında. Askeri geçit değil, daha çok günün anlamını ifade edecek kutlamalara dönüştürmek konusunda. Bir yandan barış görüşmeleri var. Bu çerçevede birtakım adımlar atıldı. Tanklar geçmedi, savaş uçakları yer almadı. Paraşüt gösterileri olmadı. Askeri birlikler geçit töreni yaptı ama daha sade oldu.

‘DARBEYE DE SİVİL TOTALİTER REJİME DE FIRTSA VERİLMEMELİ'

Kutlamalarda bu yönde değişiklikler yapılmasının 15 Temmuz'dan önce karara bağlandığının altını çizen Özyiğit, darbe girişimin Kıbrıs'taki politik atmosfere herhangi bir yansıması olmadığını belirtti.

Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit, "Askeri darbelerle bir yere varmak mümkün değil. Elbette anayasal kurallar çerçevesinde, hukuk devletinden ödün vermeden gereken neyse yapılır. Ancak, bu askeri darbe olayını bahane ederek sivil totaliter bir rejime de fırsat verilmemelidir. Demokrasinin her ne koşulda olursa olsun egemen olması ve Türkiye'de yaşayan her birey için hangi dil, din, ırktan olduğu ayırt edilmeksizin, temel insan haklarının eksiksiz uygulanacağı tam demokratik bir düzen arzumuzdur" dedi.

GAZETECİ STELYA: KIBRIS'IN TAMAMINDA HAREKETLİLİK VAR

Kathimerini gazetesi editörlerinden Nikolaos Stelya, Türkiye'deki son gelişmelerin ardından dün Ada'nın her iki yakasında da bir teyakkuz halinin başladığını, Kuzey'deki gelişmeleri, Güney'in de endişeyle takip ettiğini söyledi. Hareketliliğin sürdüğünü belirten Stelya, Kuzey Kıbrıs'taki gelişmelere ilişkin şunları aktardı:

"Darbe girişiminin ilk saatlerinden beri Ada'da konuşlu bulunan Türk ordusunun unsurları içerisinde olağanüstü bir hareketlilik kendisini hissettirdi. Bazı izinlerin de cuma gününden itibaren iptal edildiği yönünde bir bilgi var elimizde. Kuleli Askeri Lisesi'nde alıkonulan dört Kıbrıslı öğrenci, Cumhurbaşkanı Akıncı'nın girişimlerine rağmen, bildiğim kadarıyla halen serbest bırakılmış değil. Bunun yanı sıra teyit edilmemiş bazı bilgiler de söz konusu. Girne'de Merkez Komutanının evinin önünde, dün geceden bu yana bir polis hareketliliği söz konusu olduğu yönünde de bazı bilgiler var. (Elif Örnek - Sputnik / Foto: TAK)