27 Şubat 2013 Basın Özeti

İngiltere'de gazeteler bugün Mısır'da turistleri taşıyan bir balonun havada infilak etmesini, Türkiye'nin yabancı sermaye ihtiyacını ve eski Başbakan Tony Blair'in Irak savaşı konusundaki sözlerini ele alıyor.

Duman ve patlamanın ardından turistleri taşıyan balon çakıldı

İngiltere'de yayınlanan gazetelerin hemen hemen hepsi Mısır'da, aralarında İngilizlerin de olduğu turistleri taşıyan bir balonun havada patlayıp yere çakılmasını manşetten duyuruyor.

Independent gazetesi, balonun yakıt tanklarından birinin patladığının tahmin edildiğini; görgü tanıklarının da kıyafetleri alev almış turistlerin balondan atlayışına şahit olduğunu yazıyor. Gazete, balondan atlayan bir turistin ve pilotun sağ kurtulduğunu; ama ismi Michael Rennie olan turistin eşinin ölümüne tanık olmak zorunda kaldığını aktarıyor.

Gazete, hayatını kaybeden diğer turistlerin Hong Kong, Japonya, Fransa ve Macaristan vatandaşları olduğunu yazıyor.

Guardian gazetesi tarihin gelmiş geçmiş en kötü balon kazası olarak nitelendirilebilecek olayın Mısır'ın hali hazırda zorda olan turizm sektörünü derinden sarstığını yazıyor.

Haberin devamı şöyle: "Mısır'ın turizm sektörü Hüsnü Mübarek'in 2011 yılında devrilmesinden bu yana geçen iki yılda yaşanan siyasi kargaşadan zaten zedelenmişti. Mısır'ın sivil havacılık bakanı Valit el-Madavi dün balonların uçmasını yasaklayıp kaza soruşturmasına başkanlık edebilmek için olayın yaşandığı Luksor şehrine gitti."

'Türkiye'nin modernleşebilmesi için nakde ihtiyacı var'

Financial Times gazetesinde Daniel Dombey imzasıyla yayınlanan bir haber, Türkiye'de 5,7 milyar dolarlık otoban işletme ihalesinin iptal edilmesinin büyük projelerin yaşadığı sorunları ortaya koyduğunu öne sürüyor.

Dombey'nin haberi bir bankacının Türkiye'de altyapı inşası için 20 ila 30 milyar euroluk 5 yıl sürecek yatırımlardan söz ettiğini, hükümetinse elektrik sektörü için 107 milyar dolara ihtiyacı olduğunu söylediğini belirtip şöyle devam ediyor: "Türkiye'nin bu tür paraları tek başına karşılaması mümkün değil. Türkiye'nin ekonomisini modernleştirebilmesi için dış sermayeye ihtiyacı var."

(…) Bankacılar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 5,7 milyar dolarlık otoban ihalesini iptal etmesinin Türkiye'nin içinde bulunduğu ikilemi gözler önüne serdiğini söylüyor. Büyük projeler için şirketlerin topladığı fonlar gelecek gelirleri ve uzun dönemli sermayeyi hesaba katılıyor. 2008 yılında Lehman Brothers'ın çökmesinden sonra uzun dönemli sermayeleri bulmak da zorlaştı.

Ama bu son yaşanan olaylar Erdoğan'ın kişisel gücünü de ortaya koydu. Özelleştirmeler konusunda son sözü söyleyen Erdoğan, kariyeri boyunca İslami köklere dayanan partisine kuşkuyla yaklaşan 'beyaz Türklere' yani laik elit kesime saldırdı.

Bu, şirketlere yaklaşımına da yansıyor. Ne de olsa otobanlar konsorsiyumunun %20'isini oluşturan Yıldız Holding'in özel sermaye şirketi Gözde başbakana yakın olsa da, %40'ını bu kesimin başını çeken Koç Grubu oluşturuyordu."

Blair: 'Irak savaşına girmemizin doğru karar olduğu yönünde insanları ikna etmeye çalışmaktan vazgeçtim.'

Times gazetesi, Irak savaşının başlamasının onuncu yıl dönümü öncesinde BBC'de bir programa katılan dönemin İngiltere başbakanı Tony Blair'in kararlarını açıklamaya çalışmaktan artık vazgeçtiğini söylediğini yazıyor.

Times, Blair'in "İnsanları Irak savaşına girmemizin doğru karar olduğu yönünde ikna etmeye çalışmaktan vazgeçtim. Onun yerine insanlara verdiğim kararın ne kadar karmaşık ve zor olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Ne de olsa bunu anlayamazsak gelecek yıllarda almamız gerekeceğini düşündüğüm kararları alırken doğrularını seçemeyebiliriz." dediğini aktarıyor.

Times ayrıca Blair'ın Saddam Hüseyin'in devrilmesinin ardından oluşan tablonun tahmin ettiğinden farklı olduğunu kabul ettiğini yazıyor ve ülkede her hafta mezhep çatışmalarının yaşandığını hatırlatıyor.

Telegraph: "Nükleer bomba üretmek için İran'ın B planı"

Telegraph gazetesi, kendilerinin ele geçirdiği bilgilere dayanarak İran'ın plütonyum üretmek için kurduğu bir santralin faaliyette olduğunu iddia ediyor.

Gazete "Uydudan çekilen fotoğraflar İran'ın plütonyum üretebilecek bir santrali faaliyette tutarak nükleer silaha uzanan ikinci bir fırsat geliştirdiğini kanıtlıyor" diye başladığı habere şöyle devam ediyor: "Daily Telegraph, son 18 aydır uluslararası silah denetçilerinin sokulmadığı bir santralde olanları açıklıyor.

Uydudan çekilen fotoğraflar İran'ın Arak ağırsu üretim santralini devreye soktuğunu gösteriyor. Plütonyum üretmek için kullanılan bir nükleer reaktörün ağırsuya ihtiyacı var. Plütonyum da nükleer silah üretiminde kullanılabilir.

Görüntülerde ağırsu üretiminin olduğuna bir işaret olan su buharının santralden yükseldiği görülüyor."


Haberin Kaynağı: http://www.bbc.co.uk/turkce/basinozeti/2013/02/130227_press_review.shtml