KKTC’de mahsur kaldılar...
Azerbaycan’dan işlemek için adaya gelen denizcilerin gemileri bozulunca KKTC’de mahsur kaldılar...
Özel bir denizcilik şirketine ait Togo bandıralı ORSA gemisinde çalışan 12 mürettebat , geminin arıza yapması sonucu denizin ortasında mahsur kaldılar.
Geminin ait olduğu şirket sahipleri bozulan gemiyi tamir edecek bütçelerinin olmadığını gerekçe göstererek çalışanlarını mağdur durumda bıraktı.
Yaklaşık 5 aydır Gazimağusa Limanı açıklarında bozuk halde duran Orsa gemisi kaptanı ve mürettebatı isyan etti.
12 kişilik mürettebatla yola çıkan ancak şu an 4 mürettebatla gemide aç susuz mahsur kalan gemi kaptanı ve mürettebat kendilerine yardım çağrısında bulundu.
Gemide oluşan hasardan dolayı elektrik ve su sorunu da yaşanıyor. Küçük takalarla gemiye yiyecek taşınıyor ve damacanalarla su sorunu giderilmeye çalışılıyor.
Daha önce gemide 12 işçi bulunurken şu an 1 kaptan 1 ahçı ve 2 de mürettebat bulunduğunu belirten gemi kaptanı, denizin ortasında yaşam savaşı veriyoruz. Beş aydır Maaş alamayan mürettebat biz burada esir kaldık diyerek yetkililerden yardım çağrısında bulundular.
Bulundukları bu zorlu durum hakkında açıklama yapan gemi kaptanı Kazimov Recep Salmanoğlu; “beni mart ayında bu gemide çalışmam için çağırdılar. Gemi arıza yaptı ve Akdenizin ortasında mahsur kaldık. 5 aydır bu denizin içindeyiz. Yardım sever insanlar bize yarıdmcı oluyorlar. Her gün günde iki kez takalarla gemilere damacana su taşıyoruz.
Gemide bulunan diğer çalışanlarda, gemide temizin içme suyunun ve yiyeceklerinin olmadığını ve iki gündür aç olduklarını, maaşlarını almak istediklerini ve her şeyden önce yiyecek ve içeçek suya ihtiyaçları olduğunu söyledi. Bulundukları durumdan oldukça şikayetçi olan çalışanlar yardım sever insanlar sayesinde hayatta kalmayı başarmaya çalışıyorlar.
Gemide mahsur kalan çalışanlara gönüllü olarak yardım eden Makinist Kenan Acar, “burada çalışan işçilerin mağdur olduklarını duydum ve gelip bakmak istedim. Felaket bir durumda olduklarını gördüm. Jeneratörleri bozuktu onu tamir ettim. Takalarla su taşıdıkları motor bozuktu onuda tamir ettim. Kendimden emanet makine verdim. Gemide su yoktu arabamla onlara su taşıdım. Yiyecek yemekleri yok biz elimizden geleni yapıyoruz. Ve bu sayede bu insanlar ayakta kalıyor. Benim istediğim bu mağdur insanlara bir an önce haklarının verilmesidir. Bakmakla yükümlü oldukları aileleri var. Ben elimden geleni yapıyorum ve sonuna kadar da yapmaya devam edecem ama benim elimden gelen bu kadar.” Diyerek yetkililerin bir an önce gereğinin ne ise yapılmasını temenni etti.
Arızalanan geminin acenteliğini yapan Sabah Shipping sahibi Mahir Hokan, “ Bu gemi tam bir trajedidir. 5 – 6 ay önce bu geminin arızalı olduğunu bize bildirdiler ve bu geminin acenteliğini yapıp yapmaycağımızı sordular. Bizde kabul ettik ve gemi girne açıklarından mağusa limanına getirildi. Ancak üzerinden 6 ay geçmesine rağmen bu gemi tamir edilmedi. Bir ara tamir edildi fakat tekrardan arızalandı. Gemide bulunan mürettebat çok mağdur durumda kaldıl. Önemli olan bir gemi sahibi olmak değil, önemli olan o gemiye bakmak ve içindekilere sahip çıkmaktır. Bugün gemi sahibi hiç bir şekilde sorumluluk kabul etmedi ve telefonlara cevap vermedi. Bende acente olarak elimden gelidği kadar yardım etmeye çalışıyorum. Gemi sahbinden yüklü bir miktar alacağimiz olduğu halde yiyecek içecek ve telefon ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorum. Yetkililer gemi sahibi ile görüştü ve gereğini yapacağını söyledi ancak hiç bir şekilde yardım etmedi. Sanki gemidekileri kaderine terketmiş gibi.” Diyerek içinde bulundukları durumu ifade etti.(MHA)