KKTC genelinde yerli ürün kullanımı konusunda yapılan ankette, katılımcıların yüzde 65’e yakını yerli ürün kullanmaktan memnun olduğunu ifade ederken, önemli bir kesim de alışverişlerinde satın aldıklarının yerli ürün olup olmadığına baktığını söyledi.
Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın (KTSO) Lipa Danışmanlık Araştırma Şirketi’ne yaptırdığı ve 1002 kişinin katıldığı anketin sonuçlarında, yerli ürünlerin kalitesinin iyi olduğu ancak denetimlerin istenen düzeyde olmadığı belirtildi.
Ankete katılanlar devletten “üreticiyi destekleyen mekanizma geliştirmesi”, “yerli üretimi koruması”, “denetim sıklığını artırması”, “denetim sonuçlarını kamuoyuyla şeffaf şekilde paylaşması” gibi beklentilerini dile getirdi.
Katılımcılar, yerli ürünlere yönelik ciddi bir kampanya yapılmasını talep ederken, sanayinin markalaşması için “somut adıma” ve “destek mekanizmalarının gerekliliğine” işaret edildi.
YERLİ ÜRÜN KULLANIM ALIŞKANLIKLARI KONUSUNDA ANKET
KTSO halkın yerli ürünler hakkındaki bilgi düzeyini, tüketim alışkanlıklarını ve algısını ölçmek için “Yerli Ürün Kullanım Alışkanlıkları” anketi yaptı.
Anket sonuçlarını bugün KTSO’da düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Basın toplantısında ilk sözü KTSO Başkanı Ali Çıralı aldı.
ARAŞTIRMADA KÜLTÜREL COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ ALINABİLECEK ÜRÜNLER DE VAR
Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın Türkiye Cumhuriyeti finansmanıyla “Tarım ve Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı” kapsamında “Kıbrıs Ürünlerinin Coğrafi İşaret Tespit ve Tanıtım Çalışmaları Projesi” yürüttüğünü belirten Çıralı, anketin de bu proje kapsamında yapıldığını söyledi.
Ankette, yerli ürün algısının yanı sıra, ülkeye mal olan ve kültürel coğrafi işaret tescili alınabilecek ürünlerle ilgili de araştırma yapıldığını belirten Çıralı, “Halkın yerli üretimle ilgili düşüncelerini detaylı olarak tespit ettik. Bu kapsamda mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapılacak” dedi.
“ANKET, DEVLET DESTEĞİNİN VE ÖNLEMLERİN İSABETLİ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR”
Bazı dikkat çekici verileri paylaşmak istediğini kaydeden Oda Başkanı Ali Çıralı, “Ankete katılanların yüzde 80,4’ü yerli ürünlerin desteklenmesi gerektiğini ortaya koydu. Bu rakam, devletin zaman zaman yerli ürünler için yaptığı desteklerin ve koruyucu önlemlerin ne kadar isabetli olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.
“TOPLUMUMUZ, HEM ÜLKESİNE, HEM DE ÜRÜNLERİNE SAHİP ÇIKMAK İSTİYOR”
Ankete katılanların yüzde 91,3’ünün yerli ürünleri kullanmaya açık olduğunu ifade ettiğini kaydeden Çıralı, şöyle devam etti:
“Sonuçlar bize, toplumda yerli ürün kullanımına yönelik artan bir ilgi olduğunu gösteriyor. Toplum, kendi ürettiği ürünleri daha fazla kullanarak hem ülkesine, hem de ürünlerine sahip çıkmak istiyor.”
“ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDECEĞİZ”
Ali Çıralı, Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın, son yıllarda periyodik olarak tekrarladığı anketler olduğunu anımsatarak, “Bu verilerden hareketle Kıbrıs Türk sanayisinin gelişmesi ve yerli ürünlere gereken önemin verilmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.
Bir basın mensubunun “katılımcılar yerli ürünlerin gıda güvenliği konusunda ne düşünüyor?” sorusu üzerine Ali Çıralı, geçmiş anket çalışmalarında yerli ürünlere güvenin az olduğunun, bunun sebebinin ise “yetersiz denetim” olarak gösterildiğini belirtti.
“DENETİMLER DAHA SIK PAYLAŞILSIN”
Bu konudaki güvensizliğin gün geçtikçe azaldığını vurgulayan Çıralı, “Hükümetten talebimiz olumlu ya da olumsuz yapılan denetimlerin sonuçlarını kamuoyuyla daha sık paylaşmasıdır” dedi.
“YEREL MEDYADAKİ TEMSİL ARZU ETTİĞİMİZ SEVİYEDE DEĞİL. BU MALİ GÜÇLE DOĞRU ORANTILIDIR”
Yine bir soru üzerine “yerli ürünlerin tanıtımı ve reklamı” konusunda bir değerlendirme yapan Çıralı, “Yerel üreticiler reklam konusunda zayıf. Görsel medya dış kaynak ağırlıklı, yerli kanallar az izleniyor. Bu alanda haksız rekabet var. Yerel medyadaki temsil de arzu ettiğimiz seviyede değil. Bu mali güçle doğru orantılıdır. Bunun için devlet desteği şart” dedi.
Çıralı’nın konuşmasının ardından anketin sunumunu Lipa Danışmanlık Araştırma Şirketi Direktörlerinden Eliz Tefik yaptı.
ANKET SONUÇLARI...
Şirket Direktörü Tefik özetle şu bilgileri paylaştı:
Ankete katılanların yüzde 53,3’ü alışveriş yaparken yerli ürün olmasına çok fazla dikkat ettiğini, yüzde 33,6’ı biraz, yüzde 13,1’i hiç dikkat etmediğini belirtti.
Ankete katılan kişilerin yüzde 91,3’ü yerli ürünleri kullanmaya açık olduğunu belirtti.
YERLİ ÜRÜN KULLANANLAR KALİTEYE ÖNEM VERİYOR
Yerli ürün kullanırken dikkat edilen faktörlerin en başında 75’lik oranla “kalite ve kalite yönetim standart belgeleri” geldi.
YÜZDE 30’A YAKIN KESİM ARADA…
Ankete katılanların yüzde 15,1’i yerli ürünlerin kalitesine güvenmediklerini söylerken, yüzde 56,4’ü yerli ürünlerin kalitesine güvendiklerini, yüzde 28,5’i ise ne güvendiğini ne güvenmediğini ifade etti.
Ankete katılan kişilerin yüzde 66,7’si denetim eksikliği olduğunu aktardı.
Ankete katılanların yüzde 80,4’ü yerli ürünleri desteklemesi gerekliliğini ortaya koydu.
Yerli üretimin desteklenmesine katılmayanlar yüzde 5,6 olarak kaydedildi.
KULLANANLARIN YÜZDE 10’U MEMNUN DEĞİL
Yerli ürün kullananlar içerisinde sadece yüzde 10,1’i yerli ürün kullanmaktan memnun olmadığını belirtti. Yüzde 64’ün üzerinde bir grup yerli ürün kullanmaktan memnun olduğunu söyledi.
YERLİ ÜRETİM KONUSUNDA DEVLETTEN BEKLENTİSİ OLMAYANLARIN ORANI YÜZDE 11.5
Yerli üretimin daha fazla tercih edilmesi için devletten beklentileriniz nelerdir sorusuna yüzde 34,4 ‘üreticiler desteklenmeli’, yüzde 27,4 ‘denetimlerin daha sık yapılmalı’, yüzde 11,5 ‘devletten herhangi bir beklentim’ yok cevabı verdi.
Ankete katılanların yüzde 72,5’i reklam açısından ithal ürünlerin yerli ürünlerden daha iyi olduğunu ifade etti.
İmaj/marka açısından yüzde 69,5 ve ambalaj açısından yüzde 53,5’i ithal ürünlerin daha iyi olduğunu belirtti.
EN ÇOK BİLİNEN ÜRÜN HELLİM
Kıbrıs’a özgü ürünlerin bilinirliği açısından en çok bilinen ürün yüzde 99,4 ile hellim olurken, hellimi zeytinyağı, bal, pekmez, şeftali kebabı, çakıstes, ceviz macunu, nor, üzüm sucuğu, zivania, karayağ, samarella ve talar peyniri takip etti.
Ankete katılanların yüzde 98’i yerli ürünler için bir destekleme kampanyasına ihtiyaç olduğunu, yüzde 90,7’si yapılması halinde bu kampanyaya destek vereceğini söyledi.
Kuzey Kıbrıs Ürünü Projesi kapsamında yaratılan Kuzey Kıbrıs Ürünü logolu ürünlere güvenin yaklaşık yüzde 88 olduğu ortaya çıktı.