Üstel, "Bugüne kadar toplam 659 kişi bileklik uygulamasına dahil olmuş; 5 kişinin takibi, 1 kişinin pozitifleşmesi, 1 kişinin adadan ayrılması ve 3 kişinin ise pilot olması nedeniyle sonlandırılmıştır" dedi.
Sağlık Bakanı Dt. Ünal Üstel, elektronik bileklik uygulaması kapsamında Karantina Takip Sistemi ile KKTC'ye gelinmesi ile ilgili koşulları hatırlatarak, Mayıs ayı içerisinde Koronavirüs genel durumuna göre daha geniş açılımlar hedeflediklerini açıkladı.
Üstel, Sağlık Bakanlığı'nın Koronavirüs aşıları hakkında sıkça sorulan sorular listesi oluşturarak en çok merak edilen konu başlıkları hakkında bilgiler hazırladığını belirtti.
Ünal Üstel, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kriterler doğrultusunda ev karantinasına onay verilen ve izin belgesi olan kişiler elektronik bileklik uygulama kapsamında "Karantina Takip Sistemi" ne dahil olmaktadırlar.
Bugüne kadar toplam 659 kişi bileklik uygulamasına dahil olmuş, 5 kişinin takibi 1 kişinin pozitifleşmesi, 1 kişinin adadan ayrılması, 3 kişinin ise pilot olması nedeniyle sonlandırılmıştır.
Bileklik uygulamasının başlamasından bu yana herhangi bir kural ihlali yaşanmamış, ancak ihlal edilmesi durumunda yasal işlem başlatılarak para cezası dahil cezai işlemeler uygulanacaktır dedi.
Bu kapsamdaki 70 yaş üstü yaşlılar, 12 yaş altı çocuklar, gebelik ve kronik hastalığı olan kişilerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gelmeden önce Sağlık Bakanlığı'ndan izin belgesini alıp" Güvende Kal" isimli mobil uygulamayı cep telefonuna indirmesi ve uygulamada kayıt ödeme işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir diyen Üstel, özellikle kronik hastalığı olan kişilerin doktor raporları ile başvuruda bulunmaları gerektiğini kaydetti.
Üstel, yaşanan yoğunluk nedeniyle herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için ev karantinası müracaatını KKTC'ye dönüş seyahati tarihinden 1 hafta önce Sağlık Bakanlığı'na gelerek veya evkarantinasi@saglik.gov.ct.tr adresine mail göndererek yapmak gerektiğini, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği kriterler dışında olanları ev karantinası uygulamasına tabi olmadıklarını belirtti.
Üstel, Mayıs ayı içerisinde ise Koronavirüs genel durumuna göre daha geniş açılımlar hedeflediğini açıkladı.
Sağlık Bakanlığı'nın Koronavirüs aşıları hakkında sıkça sorulan sorular listesi oluşturduğunu belirten Üstel, en çok merak edilen konu başlıkları hakkında soru ve cevaplar hazırlandığını, Sağlık Bakanlığı resmi web sitesinde de paylaşılacağını söyledi.
Sık sorulan sorular ve cevapları:
1-Bana verilen aşı markasını istediğim markayla değiştirebilir miyim?
Randevusuna aşı markasını istemediği için gitmeyen kişilere yeni aşı geldiği zaman yeniden randevu verilebilecektir. Ama bunun için bekleme süresi belli değildir.
2-Randevusunu kaçıran gidemeyen kişiler ne yapabilir?
Hastalık veya herhangi bir nedenle randevu gününde gidemeyen kişiler çağrı merkezini arayıp randevu tarihlerini uygun güne çekebilirler.
3-Ciddi kronik hastalığı olan hastalar ne şekilde aşılanacak?
55 yaş ve üzerinde olup ciddi kronik hastalığı olan kişilerin aşıbilgisistemi.com adresine yaptıkları başvuruları doğrultusunda aşılamaları devam etmektedir. 55 yaşından küçük olup ciddi kronik hastalığı olan kişiler ise tamamlandıktan sonra aşı olabileceklerdir, aşı bilgi sistemi üzerinden yapmış oldukları randevu talepleri doğrultusunda Aşı randevuları sms olarak bildiriliecektir.Kronik hastalığı olan bireylerin ayrıca sağlık bakanlığına gelip belge getirmelerine gerek yoktur.
4-Covid-19 hastalığını geçirmiş kişiler aşı olmalı mıdır?
Sağlık çalışanları hastalığı geçirmelerinin üzerinden bir ay diğer kişiler 3 -6 ay geçtikten sonra randevu için aşı bilgi sisteminden aşı randevu talebi yapabilirler.
5-Eşimle ayni anda aşı olmak istiyorum olabilir miyim ?
Her bireye yaş kriterine ve ağır kronik hastalığına göre başvurusu doğrultusunda randevu verilecektir. Eş durumundan randevu talebi mümkün değildir.
6-65 yaş ve üzerinde olan vatandaş olmayan ve oturma izni de olmayan kişiler aşı olabilir mi?
Bu kişiler yüksek risk gurubunda olduklarından üç aydan uzun bir süreden beri burada kalmışlar ise ve ülkelerine dönemiyorlar ise aşıbilgisistemi.com üzerinden aşı olmak için başvurabilirler.
7- Yurtdışına gideceğim acilen aşı olabilir miyim?
Aşılamalar yaş kriterine göre yapılmaktadır.
8-Birinci aşımı yurtdışında oldum ikinci aşımı burada olabilir miyim?
Kişi aşı kartını ibraz etmek ve ikinci aşı tarihinde burada olmasını gerektiren zorunlu bir durumu olması halinde 2.doz aşısını burada yaptırmak için Covid aşı danışma merkezinden randevu kaydı yaptırabilir(05469901313)
9-Kronik hastalıklarım nedeni ile aşı olmam sakıncalı mıdır?
Doktorunuz aşı olmanızda sakınca olmadığını belirtmişse aşı randevusu için başvurabilirsiniz.
10-Aşı olmak mecburi midir olmazsam ne olur?
Aşı olmak mecburi değildir ama hastalığın toplumda yayılımını durdurabilmek için aşı sırası gelen kişilerin aşı olmaları önemlidir.
11-Aşı programında kullanılan aşılar güvenli midir?
Aşıların güvenliğini ve kalitesini sağlamak, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ)' en yüksek önceliklerinden biridir. DSÖ, aşıların kalitesini, güvenli