"AB insan kaçakçılığıyla mücadelede başarısız"

"Sofya Operasyonu" amacına ulaşamadı...

Komite raporunda operasyonun 'hiçbir şekilde kaçakçıların teknelerine müdahale edemediğini' belirtti.

Raporda, ahşap teknelere müdahale edilmesiyle insan kaçakçılarının şişme botlar kullandığı ve göçmenleri daha büyük bir tehlikeye attığı kaydedildi.

Sofya Operasyonu, Libya'dan İtalya'ya geçmeye çalışan yüzlerce göçmenin Akdeniz'de boğularak ölmesi üzerine 2015 yılında başlatılmıştı.

Operasyon adını, 2015 yılında kurtarılan bir Somalili göçmen kadının Alman firkateynde doğurduğu bebekten aldı.

Operasyon kapsamında AB gemilerine, inan kaçakçılığı yaptıklarından şüphelenilen teknelere el koyma, rotasından saptırma ve arama yetkisi verdi.

Lordlar Kamarası'nın AB komitesi, bugüne kadar operasyon dâhilinde yapılan göz altıların genellikle düşük profilli hedefler olduğunu ve ahşap teknelere de müdahale edilmesiyle kaçakçıların göçmenlerin hayatlarını riske atarak şişme botlara yöneldiğini söyledi.

'Sorunun köküne inmeli'

Raporda ayrıca, insan kaçakçılığı ağlarından çok az istihbarat toplandığı, dolayısıyla mücadelede başarılı olunmadığı vurgulandı.

Operasyonun başarısızlığında Libya'daki yönetimin de zayıflığının rol oynadığı öne sürülen faktörler arasında.

Komite, Libya'dan resmi davet alınmamasının da Nato'nun Avrupalı üyelerinin, Libya'da ve bölgede IŞİD tehdidine karşı askeri müdahalede bulunmasına engel olduğu belirtiliyor.

Raporda, "Arama kurtarma misyonu her ne kadar değerli olsa da, Sofya Operasyonu'nun, görevini yerine getiremediğini savunuyoruz. Yalnızca belirtilere yanıt veriyor, nedenlere değil" deniliyor.

Komite AB'yi de derhal kitlesel göçün temel nedenleriyle mücadele için bir strateji geliştirmesi uyarısında bulunuyor.

Eleştirilerin yanı sıra komite raporunda, Sofya Operasyonu'nun başlamasından bu yana yaklaşık 9000 bin göçmenin hayatının kurtarılmasına dair övgüler de yer alıyor.