AB Komisyonundan Türkiye'ye tavsiyeler

Avrupa Komisyonu'ndan Türkiye'ye vize serbestisi için tavsiye kararı

AB Komisyonu, bugün açıkladığı ön raporunda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Schengen bölgesinde vize serbestisi sağlanması için şartlı tavsiyede bulundu.

AB Komisyonu, Schengen ülkelerine yapılacak seyahatlerde Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılması yönünde tavsiye kararı aldı. Ancak Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahat etmesi için Ankara'nın eksik kriterleri yerine getirmesi gerekiyor.

Brüksel Ankara'dan eksikleri bir an önce gidermesi talep ederken, Türkiye'nin vize serbestisinin sağlanması ön koşulu olarak yerine getirmesi gereken kriterler için ek süre talep etmediği belirtildi.

EKSİK KRİTERLERİN TAMAMLANMASI GEREKİYOR

Bununla birlikte, metinde Türkiye'den, parmak izi bilgisinin de yer aldığı biyometrik pasaportların çıkarılması, Geri Kabul Anlaşması'nın uygulanmasına başlanması, terörle mücadele ve organize suçlarla mücadele kanunlarının temel haklara dikkat edilerek AB'ye uygun bir şekilde düzenlenmesi istendi. Bunların, vizesiz seyahat için şart olduğu ve aciliyet arz ettiği belirtildi. Türkiye'ye, biyometrik pasaportlar için sene sonuna kadar süre verilirken, parmak izi bilgisinin yer almadığı pasaportlarla vizesiz seyahatin mümkün olmayacağı ifade edildi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

AB Komisyonu'nun kararı tavsiye niteliği taşıyor; bu kararın uygulanabilmesi için hem Avrupa Parlamentosu hem de AB'ye üye ülkelerin ulusal parlamentolarında onaylanması gerekiyor. Onay vermesi gereken bir başka merci ise AB Konseyi.

Bunun için tavsiye kararı, önce AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi'nde ele alınacak. Değişiklik önergelerinin ardından karar, AP Genel Kurulu'nun onayına sunulacak. Oylamada, kabul için salt çoğunluk yeterli olacak.

Olası değişikliklerle kabulün ardından karar, AB Konseyi'ne gönderilecek. AB Adalet ve İçişleri Konseyi'ndeki oylamada ise çifte nitelikli çoğunluk esas alınacak. Çifte nitelikli çoğunlukta oylamaya katılan üyelerin yüzde 55'inin kabul oyu vermesi gerekiyor. Mevcut durumda en az 16'sının onayı aranacak. Ancak kabul oyu veren ülkelerin toplam nüfusunun oylamaya katılan ülkelerin nüfusunun yüzde 65'ini oluşturması şart.

Eğer burada da beklendiği gibi vize serbestisi onaylanırsa, karar AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girmiş olacak.