ABD Savunma ve Dışişleri Bakanlıklarının Kıbrıs’a uygulanmakta olan silah ambargosunun devamında ısrar ettiği ve gerekçelerini, Amerikan Kongresi ve Meclisi Silahlı Kuvvetler komitelerine gönderdikleri raporla ortaya koydukları bildirildi.
Haftalık Kathimerini’ye göre ABD Savunma ve Dışişleri bakanlıklarının ortak raporunda her iki liderin de, iki bölgeli iki toplumlu federasyonla adayı yeniden birleştirmek için müzakerelere Mayıs 2015’ten beri inançla devam ettiği, ABD’nin öncelikli politikasının da yeniden birleşme çabalarına destek vermek olduğu belirtildi.
“Kapsamlı çözüm olmadan, silah ambargosunun kaldırılması Kıbrıs’taki siyasi durumu daha da karmaşıklaştırıp çözüm yolunu daha da zorlaştırabilir” denilen raporda, ambargonun kaldırılması, çözüm sonrasına havale edildi.
Silah ambargosunun etkileri ile ilgili bölümünde Güney Kıbrıs’ın, ABD’den konvansiyonel silah ve AB ülkelerinden, Amerikan teknolojisinin kullanıldığı silah sistemleri edinmesi yasak olduğundan çoğu silah sistemini Rusya gibi ülkelerden temin ettiği, “ambargoya rağmen bazı istisnalara müsaade edildiği ve Güney Kıbrıs’ın 345 milyonluk (birim belirtilmedi) 2016 savunma bütçesinden sadece 78 milyonluk bölümünün askeri teçhizat alımına kullanılacağı belirtildi.
Ambargo yüzünden ABD’nin bölgedeki güvenlik politikasına da geniş etkileri olduğu belirtilen raporda özetle şunlara da yer verildi:
“Kıbrıs Batı’nın güvenlik mimarisine bağlı kalmak ve bölgedeki güvenlik tüketicisi değil güvenlik üreticisi olmak istiyor. Bugünkü Kıbrıs hükümeti nihayetinde NATO’nun Barış İçin Ortaklık organına katılmak isteğini beyan ediyor. Ambargo yüzünden bir miktar Rus askeri sistemi satın alındı, bu Kıbrıs-Rusya bağlarını daha da güçlendiriyor. ABD Kıbrıs Cumhuriyeti’yle işbirliğine devam edecek.”