Amerika Birleşik Devletleri ve Kıbrıs Cumhuriyeti Kitle İmha Silahlarının Yayılmasına Karşı Güvenlik İnisiyatifi (PSI) Konusunda Ortak Çalıştay Düzenledi
Amerika Birleşik Devletleri ve Kıbrıs Cumhuriyeti Kitle İmha Silahlarının Yayılmasına Karşı Güvenlik İnisiyatifi (PSI) konusunda 6-7 Mayıs tarihlerinde Lefkoşa’da iki günlük ortak bir çalıştayı başarılı bir şekilde tamamlamıştır. Çalıştaya, Fransa, Yunanistan, İsrail, İtalya, Malta, Portekiz ve Birleşik Krallıktan katılımcılar katıldı. ABD Dışişleri Müsteşarı Rose Gottemoeller ve Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Anastasiades’in imzaladığı işbirliği antlaşması sonrası yapılması kararlaştırılan PSI çalıştayında, masabaşı bir tatbikat senaryosuna dayandırılan, ABD’nin PSI şüphesi ile yaptığı inceleme, tanımlama ve elegeçirme yanında meydan çıkan bölgesel PSI akımları ve Kitle İmha Silahlarının (KİS) yayılmasını engelleme için işbirliğini artırma amacıyla ileride yapılabilecek bölgesel aktiviteler tasavvur edildi.
Kıbrıs’taki ABD Büyükelçisi John M. Koenig ve Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı Daimi Sekreteri Büyükelçi Alexandros N. Zenon, açılış konuşmalarını yaptılar. Büyükelçi Koenig PSI sayesinde bölgesel bilgi paylaşımı ve işbirliğinin arttığını ve böylece ortak bir endişe olan güvenlik konusuna atıfta bulunulduğunu belirtti. Büyükelçi Zenon ise gelecekteki KİS yayılım tehditlerine karşı PSI konusundaki bölgesel işbirliğinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı
2003 yılında Krakov, Polonya’da oluşturulan PSI katılımcıları gönüllü olarak ve yetki ve kaynakları elverdiğince KİS ve füze ile ilgili materyallerin transferini kısıtlamak ve yasal otoritelerin bu kısıtlamayı güçlendirmek için önlemler almak taahütünde bulunmuşlardır.
Amerika Birleşik Devletleri, sorumluluk taşıyan tüm devletlere PSI’yı kabul etmeleri ve uygulamaları için çağrıda bulunmaktadır. Kitle İmha Silahlarının Yayılmasına Karşı Güvenlik İnisiyatifi (PSI) ile ilgili daha ayrıntılı bilgiyi web sitemizden bulabilsiniz. http://www.state.gov/t/isn/c10390.htm.