Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bazı dönemlerde aksak çalıştı eleştirileri alan Devlet Planlama Örgütü’nün, eksiklik ve yanlışlıkları giderilip, düzeltilerek daha etkili bir hale getirilebileceğini söyledi.
DPÖ konuyu görüştüğü Başbakan Ömer Kalyoncu’nun bu konuda çok da rahat olduğunu söyleyemeyeceğini belirten Akıncı, “Burasını kapatılması yaklaşımında olmadığını hissettim. Bu konuda karar alınmıştır ve gereği yerine kesin olarak yerine getiriliyor gibi bir durum olmayabilir. Edindiğim izlenim budur” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Akıncı, bugün Kamu Çalışanları Sendikası (Kamu-Sen) Başkanı Mehmet Özkardaş, Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Ahmet Kaptan ve Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) uzmanlarıyla çalışma toplantısında bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanlığı’ndaki toplantı sonrasında Devlet Planlama Örgütü’nün (DPÖ) kapatılacağı yönündeki tartışmalarla ilgili bir açıklama yaptı.
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, DPÖ ile ilgili gelişmeleri basından takip ettiğini söyleyen Akıncı dün Başbakan Ömer Kalyoncu’yla görüşmesinde de bu konuyu gündeme getirdiğini ve kendi kanaatini söylediğini kaydetti.
“PLANLAMA ÖNEMLİ”
Cumhurbaşkanı Akıncı, öteden beri planlamaya inanan bir insan olduğunu, devlet hayatında da planlamanın önemli olduğunu düşündüğünü vurguladı.
Akıncı, “Sadece devlet mülkünün geçerli olduğu ülkelerde çok daha katı planlama anlayışları vardı. Ancak daha sonraki dönemlerde daha esnek planlana anlayışları gelişti. Bunun, burada da başarıyla yürütülmesi gerekmektedir” dedi.
“DPÖ’YLE İLGİLİ YAPILMASI GEREKEN EKSİKLİKLERİ GİDERMEK”
DPÖ’yle ilgili olarak yapılması gerekenin, eksikleri gidermek olduğunu dile getiren Akıncı, 2016-2018 Protokolü’nü görmediğini, sadece bazı unsurların konuşulduğunu bildiğini ve DPÖ’nün kapatılmasıyla ilgili bir maddenin olduğunu kendisinin de bilmediğini belirtti.
Başbakan Kalyoncu’ya düşüncesini aktardığını ve onun da bu konuda çok da rahat olduğunu söyleyemeyeceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Burasını kapatılması yaklaşımında olmadığını hissettim. Bu konuda, karar alınmıştır ve gereği yerine kesin olarak yerine getiriliyor gibi bir durum olmayabilir. Edindiğim izlenim budur” diye konuştu.
“BAZI DÖNEMLERDE AKSAK ÇALIŞTIĞI BELKİ SÖYLENEBİLİR”
DPÖ’nün bazı dönemlerde aksak çalıştığının belki söylenebileceğini, ifade eden Akıncı, şunları kaydetti:
“Şunu da hatırlarım. Bütçeden önce yıllık programların da olması gerekir ama bazı yıllar o programlar yapılmadan bütçe geçti. Bunlar da yaşandı. Bu nedenle bunların daha fonksiyonel hale getirilmesi gerekir. Daha sağlıklı projeksiyonlar yapabilen, geleceğe ışık tutabilen toplumlar başarılı olur. Bu da neyi getirir? DPÖ gibi teşkilatların ne kadar önemli olduğunu getirir. Siyasi bağ bakımından söyledikleriniz de önemlidir bence. Geçmişte çok tartışmalar yaşandı. Hayat Pahalılığı konusu elleniyor, hükümet bunu manipüle ediyor diye çok tartışmalar yaşandı. Dolayısıyla kendi içinde özerk bir anlayışın olması önemlidir. Ancak yine de orada olan insanların bağımsız düşünme ve bağımsız hareket edebilmeleri önemlidir. Özerk dersiniz, ama kafa yapısı özerk olmaz. Birilerine bağımlı hareket eder ve çok daha kötü sonuçlar elde edersiniz. Bilimsel zeminde hareket etmek önemlidir. Bir teşkilatımız var”
“EKSİKLERİ, YANLIŞLARI OLABİLİR”
DPÖ’de eksiklikler ya da yanlışlıklar olabileceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı,bunların düzeltilebileceğini ve örgütün daha etkili bir hale getirilebileceğini kaydetti.
Toplum ne kadar küçük olursa olsun, planlı kalkınmaya ihtiyaç olunduğunu vurgulayan Akıncı, böylelikle sağlıklı verilerin toplanması ve sağlıklı bir gelecek planlamasının mümkün olabileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bunu yapamadık, yapamadığımız için de kapatalım” denmesinin yanlış odluğunu belirtti.
SENDİKACILARIN AÇIKLAMALARI
Cumhurbaşkanlığı açıklamasında, Kam-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş ile KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan’ın açıklamalarına da yer verildi.
Özkardaş, konuşmasında Türkiye ile imzalanma aşamasında olan 2016-2018 dönemini kapsayan protokolün içeriğini kimsenin bilmediğini savundu. Basında özelleştirmelerin yanı sıra, bu protokolde hukuk sisteminde bazı değişiklikler yapılmasının da yer aldığını okuduklarını belirten Özkardaş, “Biz okuyunca şok olduk. Devlet Planlama Örgütü’nün kapatılması da var. Bizi rahatsız eden bu konularda sizden yardım istemeye geldik” diye konuştu.
KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan’da, “Maalesef bizler usandık. Bizi yöneten hükümetler yılmadan değerlerimizi ortadan kaldırma adına, protokoller adı altında imzalar atmaya devam ediyor” dedi. 2016-2018 yıllarını kapsayan Mali Protokolü içerisinde kimsenin bilgisi dahilinde olmayan ve tartışılmadan, sadece ‘yaptım oldu’ mantığıyla hareket edildiğini savunan Kaptan “Bizler DPÖ’ye sahip çıkmaya çalışıyoruz. Biz değerlerimizi umursamayan bir tavır içine giremeyiz. Çünkü bu ülke bizimdir. DPÖ’yü dağıtmak, devlet denilen bu yapının kökünü dinamitlemektir” dedi.
Açıklamaya göre, toplantıda, Devlet Planlama Örgütü’nden Erkan Muhtaroğlu, Mehmet Kutup, Orhan Çağansel, Cemal Egemen, Bekir Özkasap, Özlem Kutalmış, Ayşe Ökesoy ve Hasan Özçelik; KTAMS Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Oytam ve KAMU-SEN Yönetim Kurulu Üyesi ve Örgütlenme Sekreteri İzzet Türkmen hazır bulundu.