Arazi bugün bulunsun yarın başlarız

Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Girne kentine hayvan barınağı projesinin müjdesini verdi ve ilgili bakanlığa çağrıda bulundu:

“BELEDİYELER BARINAK YAPMAK ZORUNDADIR”: Ülkede hayvanları koruma ve barınak imkânı sağlama yükümlülüğü olan belediyeler, bu görevlerini yasaya rağmen yerine getirmezken, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, “Hayvan Refah Yasası geçtiği için belediyeler artık kendi belediye hudutlarında barınakları oluşturmak zorundadır” diyerek, hem diğer belediyelere orumluluğunu hatırlattı hem de Girne kentine barınak projesinin müjdesini verdi.

“İHTİYACIMIZ OLAN 8 DÖNÜMLÜK ARAZİ”: 240 kapasiteli hayvan barınağı projesi için girişim başlattıklarını açıklayan Güngördü, bu barınağın yapımı için gerekli arazi taleplerinin Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nca onaylanmasını beklediklerini kaydetti. Projesi hazırlanan ve yaklaşık 8 dönüm civarında arazi taleplerinin karşılanmasını beklediklerini belirten Güngördü, hayvan barınağı projesinin içeriği ile ilgili de Detay Gazetesi’ne bilgiler verdi.

Rana SARRO

Ülkede hayvanları koruma ve barınak imkânı sağlama yükümlülüğü olan belediyeler, bu görevlerini yasaya rağmen yerine getirmezken, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, “Hayvan Refah Yasası geçtiği için belediyeler artık kendi belediye hudutlarında barınakları oluşturmak zorundadır” diyerek, barınak projesinin müjdesini verdi.

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile İskele Belediyesi, hayvan barınağı yapımı konusunda protokol imzalayarak, protokol uyarınca, İskele’de hayvan barınağı inşa edilmesi amacıyla belediyeye arazi kiralanacağı açıklanırken, Girne kenti için de hayvan barınağı konusunda girişimler olduğu bildirildi.

Girne kentine 240 kapasiteli hayvan barınağı yapılması için girişim başlattıklarını açıklayan Güngördü, bu barınağın yapımı için gerekli arazi taleplerinin Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nca onaylanmasını beklediklerini kaydetti. Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, hayvan barınağı projeleriyle ilgili gazetemize şunları aktardı:

“BARINAĞA YARDIM YAPIYORUZ”

“Şuanda Arapköy’de bir sivil toplum örgütünün kontrolünde olan bir barınak mevcuttur. Bu barınak Hayvanları Kurtarma Derneği’nin (KAR) kontrolündedir. Belediye müdürlüğüm döneminde de bu barınağa çok ciddi miktarda yardım yapardık, bu yardımları halen yapmaya devam ediyoruz.”

“ELEKTRİĞİ 32 BİN STERLİN’E BAĞLATTIK”

“Benim de belediye müdürü olduğum dönemde, Arapköy’deki barınağa bir yardım başlatmıştık. Bu barınağa elektriği dahi Turizm Bakanı iken Mustafa Akıncı 32 Bin Sterlin’e benim ricam üzerine oraya elektriği bağlattı. Yani biz hep ön ayak olduk.”

“BELEDİYELER BARINAK YAPMAK ZORUNDADIR”

“Ancak Arapköy’de olmasının getirdiği bazı olumsuzluklar da var. Girne Şehir Merkezi’nden uzak oluşu, Girne Belediye hudutlarının dışında olması nedeniyle, ayrıca Hayvan Refah Yasası geçtiği için belediyeler artık kendi belediye hudutlarında barınakları oluşturmak zorundadır. Dolayısıyla biz de Girne Belediye hudutlarında, Belediye’nin kontrolünde olacak bir hayvan barınağı yapmak için bir proje hazırladık.”

“PROJENİN İÇERİĞİ…”

“Modern, çağdaş, insanların gidip çay kahve de içebilecekleri Bu barınakta hayvanların barınacağı yaklaşık 240 tane yuva olacak. Geniş çaplı bir otoparkı, kafeteryası, çocuk oyun alanı, bir tane mezarlığı, girişte veterinerlerin kullanabileceği basit bir ameliyathane, bekçi odaları, lavabo ve tuvaletlerin de olacağı bir yerin projesini hazırladık.”

“240 KAPASİTELİ BARINAK”

“Ayrıca tüm alanın etrafında, köpeklerin dolaştırılacağı yer de mevcut olacak. İki etap olacak projemizin kapasitesi, 120 artı 120 olacak. Diğer belediyelerle işbirliği yaparak ileride arazimizi büyütme yönüne gitmek isteriz. Ama şuanda gerçekçi olmak gerekirse, 240 hayvana yetecek kadar bir barınak olacak. Ocak’ın ilk haftası projemizi kesinleştirdik. 18 Şubat günü bizi aradılar ve Çevre Bakanlığı’nın barınakla ilgili talebimize olumlu baktığını söyledi. Arazi bugün bulunsun yarın sabah başlayacağız, projemiz hazırdır.”

“BİR YER TALEP ETTİK”

“Ancak yer sorunumuz var. Bu yer için yaklaşık 8 dönüm civarında bir araziye ihtiyacımız var.”

Bu barınağın, çağdaş, insanların kolay erişebileceği ve konut yerlerinden de uzak bir yerde olmasını isteriz. Dolayısıyla, Orman Dairesi’nin bağlı olduğu Çevre Bakanlığı ile temasımız var. Orman arazisi niteliğini yitirmiş bir yer talep ettik. Olumlu baktıklarını söylediler. Buna bağlı olarak İçişleri Bakanlığı’na bağlı İskan Müsteşarlığı’na da bir yazı yazdık ve bir yer talep ettik. Bu şekilde çalışmalarımız devam eder.”

“SOKAKTA YAŞAMAYI ÖĞRENDİYSE SOKAKTA KALACAK”

“Bir kedinin veya bir köpeğin barınağa hangi koşullarda kabul edileceği şartnamede belirtilecek. Hangi koşullarda bir hayvan kabul edileceği belirlenecek. Şuanda da Belediye’nin hayvanlarla ilgili bölümümüz tarafından hayvanlara chip takılıyor. Örneğin Girne şehir merkezinde, sahipsiz bir köpek, eğer saldırgan değilse, birine rahatsızlık vermezse, sokakta yaşamayı öğrendiyse kalacak. Ancak saldırgan bir duruma geldiyse veya sayıları çok fazla çoğalmışsa bir miktarı barınağa götürülecek.”

“SOKAKTAKİLERİN BESLENMESİNE DE ÇÖZÜM…”

“Sokakta yaşayanların popülasyonunu mümkün olduğunca azaltmamız lazım. Kısırlaştırma işlemi yapılması gerekir. Buna rağmen sokaklarda fazlalık varsa, barınağa götüreceğiz. Sokakta yaşayanların da, beslenmesi ile ilgili gerekli tedbirleri de aldık zaten, almaya da devam ediyoruz. İlk soğuklar bastırdığında kulübeleri ilk yapan belediye biziz. Veya kulübeleri yapan gönüllü gençlere katkı yapan ilk belediye biziz. Şuanda bile Arapköy’deki barınağa ayda bir defa mama gönderiyoruz. Sokakta yaşayan hayvanların beslenmesine de, yazdan önce bir çözüm bulacağız.”

“YAZDA KAPLARI YERLEŞTİRECEĞİZ”

“Geçmiş belediye döneminde, sokaklara kaplar kondu. Fakat, metal olduğu için, plastik veya galvaniz olmadığı için paslanmış ve içindeki yemler de zarar görmeye başlamıştı. Ben göreve geldikten sonra onları toplattık ve tekrar boyattık. Yaz sezonu ile birlikte yine o kapları sokaklara uygun yerlere koyacağız.”

“OTEL VE RESTORANLARLA GIDA ANLAŞMASI DA DÜŞÜNÜLEBİLİR”

“Oteller ve restoranlarla da anlaşılabilir. Yani bunları yapacağız. Bu konularla da ilgilenilmesi için belediyede çok küçük bir ekip oluşturduk. Sağlık bölümünün denetiminde, bunlarla ilgilenecekler. Nisan ayı gibi bu işlerin hepsini programlamamız gerekir. Şimdi kış olduğu için insanların meydanlarda dolaşması da daha azdır ama yazda meydanlarda ve sokaklarda olurlarsa, bizim de bu konuda programımızı daha aktif hayata geçirmemiz lazım.”

“GEÇİCİ KULÜBELER YERLEŞTİRİLDİ”

“Şuanda sokaktaki tüm köpeklerimiz koyduğumuz kulübelerdedirler. Gerek Bandabulya’nın etrafında, gerek mezarlık etrafında, gerekse kale yanında kulübeler yerleştirilmiştir. Yaklaşık 40 kulübe şehrin çeşitli yerlerine dağıtıldı.”