Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) tarafından, Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı ve KKTC Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezi işbirliğiyle “Avrupa Birliği Teknik Mevzuatı Uygulamaları” konulu seminer düzenlendi.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası Konferans Salonu’nda yer alan seminer saat 9.30’da başladı.
Seminerin açılış konuşmaları, KTTO Başkanı Fikri Toros, AB Koordinasyon Merkezi’nden İzge Arısal ve T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı Bölgesel Politikalar Daire Başkanı Kayhan Özüm tarafından yapıldı.
TOROS
KTTO Başkanı Fikri Toros konuşmasında, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin tek taraflı olarak AB Üyesi olması ve AB müktesebatının Kıbrıs’ın kuzeyinde bir çözüme kadar askıya alınmış olmasıyla birlikte yalnız Güney’de değil Kıbrıs’ın tamamında AB Kriterleri, Normları ve uygulamalarının hayati bir önem kazandığını kaydetti.
Son 12 yılda AB Müktesebatı Uyum Çalışmaları ve mevzuatın uygulanması sürecinin arzuladıkları ölçüde bir ivme kazanamadığını belirten Toros, Güney Kıbrıs’ın ise AB üyeliğinin getirdikleri konusunda deneyim kazandığını vurguladı.
AB müktesebatına uyum sürecinin çözümden önce hızlı bir şekilde ileriye götürülmesi gerektiğini söyleyen Toros, çözüm süreci hangi şekilde seyrederse seyretsin, KTTO’nın Kıbrıslı Türkler’in Avrupa Birliği Teknik Mevzuatına Uyum Çalışmaları çerçevesinde itici bir güç olması sorumluluğunu kendinde gördüğünü söyledi.
Odanın bu kapsamdaki çabalarını ve çalışmalarını aktaran Toros, Türkiye Cumhuriyeti’nin katılım öncesinde yürüttüğü AB Üyelik Fasılları müzakere çalışmaları ve teknik mevzuatındaki uygulama tecrübelerinin de kendileri için hayati önem taşıdığını vurguladı.
ARISAL
AB Koordinasyon Merkezi’nden İzge Arısal da konuşmasında, 10 yıldan fazla bir süredir devam eden Avrupa Birliği’ne uyum çalışmaları kapsamında önemli bir görev üstlendiklerini kaydetti.
Arısal, AB Koordinasyon Merkezi’nin, Avrupa Birliği müktesebatına yasal uyum çalışmaları kapsamında ilk olarak 2009 yılında kabul edilen ve 2014 yılında güncellenen Müktesebata Uyum Programı’nın hazırlanmasında eş güdümü sağlayarak, bu programların Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmalarının ve hayata geçirilmelerinin takipçisi olduğunu dile getirdi.
Bu programlar sayesinde onaylanarak yürürlüğe giren AB uyumlu yasa ve tüzüklerle ilgili bilgiler veren Arısal, yürüttükleri diğer çalışmalarla ilgili bilgiler de aktardı.
Bu çalışmaların toplumun her düzeyinde hissedilir olmasının, kamu yönetiminin yeniden yapılandırılmasıyla mümkün olacağını söyleyen Arısal, kamu yönetiminin dönüştürülmesi, etkinliğinin artırılmasının, reform odaklı tüm çalışmaların bel kemiğini oluşturduğunu vurguladı.
AB sürecinin kamu yönetiminin değişimi kadar önemli olan bir diğer boyutunun ise özel sektörün rekabet edebilirliğinin artırılması olduğunu kaydeden Arısal, siyasi ve bürokratik konularda olduğu gibi ekonomik ve ticari konularda da adaylık statüsündeki ülkelere tanınan enstrümanların bir benzerinin Kıbrıs Türk iş insanları için oluşturulamadığını, gerek tercihli tarife kapsamında ihracat gerçekleştirilememesi, gerekse de ulaştırma alanında karşılaşılan diğer tüm engellerin, özel sektörün AB pazarına ve AB ekonomisine entegrasyona sağlıklı bir şekilde hazırlanmasını mümkün kılmadığını söyledi.
Arısal, Kıbrıs Türk ekonomisinin gerek “Federal Kıbrıs Ekonomisi” gerekse de AB tek pazarı içerisinde rekabet edebilirliğinin artırılabilmesi için yapılması gerekenlerin bugün itibarıyla ortaya konması için yoğun çalışmalar başlatıldığını da kaydetti.
ÖZÜM
T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı Bölgesel Politikalar Daire Başkanı Kayhan Özüm de konuşmasında, misyonlarının Türkiye’nin AB’ye katılım sürecini yönlendirmek, kamu kurum ve kuruluşları arasında iç koordinasyonu sağlamak ve toplumsal sahiplenmeyi artırmak amacıyla ilgili taraflarla eş güdüm içinde gerekli çalışmaları gerçekleştirmek olduğunu kaydetti ve çalışmalarıyla ilgili bilgiler aktardı.
Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin başlaması ve sonraki süreçlerle ilgili bilgiler veren Özüm, bugün vatandaşların hayatını değiştirecek birçok yeniliğin AB müktesebatına uyum doğrultusunda yapıldığını söyledi.
Kıbrıs’ta olası bir çözüm sonrası kurulacak federe devletin doğrudan Avrupa Birliği üyesi olacağı gerçeğinden hareketle bu dönemde KKTC tarafından yapılacak tüm hazırlık çalışmalarının öneminin büyük olduğunu belirten Özüm, bilgi ve birikimlerini KKTC’yle paylaşmaya açık olduklarını da belirtti.
Kıbrıs Türk Ticaret Odasından bir heyetin Türkiye’nin AB Bakanı Volkan Bozkır’ı ziyaretiyle bir işbirliği başlatıldığını belirten Özüm, bugünkü seminerin de bu işbirliği çerçevesinde gerçekleştirildiğini dile getirdi.