Aşırı terlemenin sosyal hayatı kısmen veya tamamen engellediği durumlarda cerrahi yöntemlerin kalıcı çözüm olduğunu anlatan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Hacıibrahimoğlu, Klipsli ETS tedavisi hakkında bilgiler verdi.
“Regional Hiperhidrozis yani bölgesel aşırı terleme, sosyal hayatı etkileyen önemli bir problem olsa da bu sorundan küçük bir cerrahi girişimle tamamen kurtulmak mümkün. Terleme aslında vücut için önemli bir fonksiyondur. Vücuttaki ısı düzenlemesi terleme sayesinde yapılabilmektedir. Ancak bazı insanlar bölgesel olarak daha fazla terleyebiliyor. Bu da kişinin sosyal hayatını olumsuz yönde önemli bir şekilde etkileyebiliyor. Öyle ki aşırı terleme yüzünden bazı kişiler sosyal yaşamdan uzak durabiliyor. Elleri aşırı terlediği için karşısındaki insanlarla tokalaşmaktan kaçınan bir dolu hastamız var. Dahası bu kişilerde mantar gibi cilt rahatsızlıkları da ortaya çıkabiliyor. Ancak günümüzde aşırı terleme sorunundan tamamen kurtulmak mümkün.”
KLİPSLİ ETS TEDAVİSİ NEDİR?
“Aşırı terleme tedavisinde uygulanan klipsli ETS, yani Endoskopik Torakal Sempatektomi cerrahi bir işlemdir. Kapalı teknik ile yapılan bir ameliyattır. Klipsli ETS ameliyatı göğüs boşluğuna uygulanan bir tekniktir. Sempatik sinir sistemindeki zincire klipsler konuluyor. Klipslerin konulacağı yerler ise hastaya göre farklılık gösterir. Hastanın en çok terleyen bölgesi neresi ise o bölgedeki terlemeyi azaltmaya yönelik klips uygulaması yapılır. Koltukaltına ya da ele ulaşan bölgelerdeki sinirlere göre operasyon planlanır. Bu bölgelere ulaşan sinirlere sol ve sağ olarak her iki tarafa da uygulanmak üzere yarım saat süren bir ameliyatla klips takılır. Hasta ameliyattan çıkar çıkmaz terlemesi kesilmiş olur. Bu ameliyattan sonra hasta aynı gün içinde taburcu edilir. Klipsli ETS'nin rebound terleme dışında herhangi bir yan etkisi yoktur. Bu durum çok küçük bir hasta grubunun dışında geçicidir. ”
AŞIRI TERLEMEYE GEÇİCİ ÇÖZÜM: BOTOKS
Prof. Dr. Gökhan Hacıibrahimoğlu “Terlemeye karşı ameliyatsız yöntemlerden birisi de botoks tedavisidir. Ancak botoks tedavisinin terlemeye karşı etkisi ortalama 6 ay devam ediyor. Botoks enjeksiyonu uygulamasının her 6 ayda bir kullanılması bu operasyonun en büyük dezavantajları arasındadır. Sürekli botoks ya da iyontoforez gibi tedaviler uygulamak durumunda kalan hastalar için bu durum yorucu olabiliyor. Bölgesel aşırı terleme sorunlarına kalıcı çözüm bulmak için göğüs cerrahisine başvuruyorlar. 30 dakika içinde uygulanan basit bir ameliyatla bölgesel alanlardaki aşırı terleme başarılı bir şekilde durdurulabiliyor. Bu sayede hastalarımız operasyon sonuçlarından gayet memnun kalarak sosyal yaşantılarına rahatlıkla devam edebiliyorlar.”