Askerlik yasası onaylandı peki ne değişti?

Meclis Genel Kurulu, yeniden değerlendirilmek üzere ilgili komiteye gönderilen Birleştirilmiş Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni ele aldı. Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanı Tufan Erhürman öneri üzerine raporu okudu. Rapor üzerine ilk sözü TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler, söz konusu önerinin üzerinden bir yıl geçtiğini, konu üzerinde defalarca öneri sunduklarını ancak hiçbir önerilerinin dikkate alınmadığını savundu. Süre kısaltma önerisinin sadece meslek lisesini kapsayacak şekilde olması yerine genel yapılmasının daha faydalı olacağını kaydeden Çeler, komitede oy birliğiyle geçen bir yasa önerisi olduğunu ancak Genel Kurul’da bugün değişiklikle karşılarına gelinmesi halinde kendilerinin de her maddeye öneri sunacaklarını söyledi.

“GÜVENLİK İHTİYACI VAR”

UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre de ülkenin bir güvenlik ihtiyacı bulunduğunu belirtti ve bunu karşılamanın önemini vurguladı. Profesyonel askerliğe geçişin olabilmesi için yeterli mali kaynağın olması gerektiğini ifade eden Töre, erken bir zamanda hükümetin çalışma yaparak kaynak oluşturulması ve bu sorunun çözümlenmesi temennisinde bulundu.

“ASKERLİĞİN KALKMASINI ARZULUYORUZ”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da herkesin gönlünde yatan bu ülkede her iki tarafın da kabul edebileceği barış sonrasında askerliğin kalkması olduğunu bunun için de çalışıldığını söyledi. Tüm ülke gençlerinin askerliği kısa süreli yapmasını ama aynı zamanda geride kalanların sorun yaşamamasını da istediklerini anlatan Yorgancıoğlu, bu sorunu kaynak yaratarak ve herkesin aynı koşulda olmasını sağlayarak çözmeye çalıştıklarını ancak kaynak yaratamadıklarını anlattı.Tasarı yasalaştıktan sonra askerliğe müracaatın artması halinde yeni adımlar atacaklarını, bunun hükümetin tavrı olduğunu söyleyen Yorgancıoğlu, askerlikteki disiplin cezaları konusunda da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uyumlaştırma için çalışmaları olduğunu belirtti. Yorgancıoğlu gençlerin yaşam koşullarını iyileştirmek için çalıştıklarını kaydetti.

MADDE MADDE GÖRÜŞÜLDÜ

Konuşmaların ardından Birleştirilmiş Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi” madde madde görüşüldü.

ADA’DA KALIŞ SÜRESİ UZATILDI

DP-UG Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı Denktaş’ın Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın insan kaynağı konusunda sıkıntı yaşamaması için, “iki yıllık meslek yüksek okulundan veya” söz dizisinin yasadan çıkarılması önerisi oy çokluğuyla kabul edildi. TDP Milletvekili Zeki Çeler’in bedelli askerlik başvurusu yapanların adada kalış süresinin 90 günden 120 güne yükseltilmesi önerisi oy oybirliğiyle onaylandı.

AF VE BEDELLİ HAKKINDAN YARARLANMA

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın, her ne sebeple olursa olsun 1 Ocak 2009’dan önce ülkeden ayrılıp bu tarihten önce yoklama kaçağı olanların müracaat etmeleri halinde af ve bedelli hakkından yararlanması önerisi de oy çokluğu ile kabul edildi. Öneri daha sonra madde madde görüşülerek onaylandı. Birleştirilmiş Askerlik Değişiklik Yasa Önerisi, yapılan değişiklikle Askerlik Değişiklik Yasa’sı olarak oy çokluğu ile kabul edildi. Söz konusu yasa, meslek lisesi mezunlarının askerlik süresinin 15 aydan 12 aya düşürülmesini içeriyor.

YENİDEN AF

Yasa ayrıca 1 Ocak 2009 tarihinden önce yurt dışına çıkıp kaçak ve bakaya durumuna düşenlere yeniden af getiriyor. Af düzenlemesi, Askerlik Yasası’nda yer almasına karşın yasada belirtilen süre içerisinde başvuru yapamayıp aftan yararlanmayanlar için yeniden Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’nde yer aldı. Öneri, üniversite öğrencilerine yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde başvurmaları halinde 15 ay yerine 12 ay, er olarak askerlik hakkı tanıyor. Meclis’te kabul edilen yasa önerisiyle, bedelli askerlik hakkından çeşitli sebeplerle yararlanamayarak kaçak durumuna düşenlere de belli bir süre içerisinde af getirilerek yeniden bedelli hakkı tanınıyor.