“Asrın Projesi” olarak nitelendirilen Türkiye’den KKTC’ye Su Temin Projesi hayat buldu.
Dünyada askılı sistem üzerinde boru sistemi ile deniz geçilerek su aktarılan ilk proje olma özelliğini taşıyan Türkiye’den KKTC’ye Su Temin Projesi’nin Anamur’daki açılışının ardından KKTC’deki Geçitköy Barajı ve tesisinin açılışı Çamlıbel’deki İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde gerçekleştirildi.
Alaköprü Barajının açılışının ardından Cumhurbaşkanları Erdoğan ve Akıncı ile Başbakan Ömer Kalyoncu helikopter ile 14.25 sularında Çamlıbel İçme suyu Arıtma Tesisindeki tören alanına geldi. Tören alanına gelişlerde ve belli noktalarda vatandaşlar ve araçlar polisler tarafından aranarak geniş güvenlik önlemleri alındı.
TC ve KKTC bayraklarının asıldığı alanda Recep Tayyip Erdoğan’ı bekleyen kalabalık “milletin gururu Tayyip Erdoğan dik dur eğilme bu millet seninle” ve “Mücahit Erdoğan” şeklinde slogan attı.
KKTC, TC ve Güney Kıbrıs’tan çok sayıda basın mensubunun izlediği töreni beklerken bayılan bazı vatandaşlara sağlık ekipleri müdahale etti.
Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Ömer Kalyoncu, İkinci Cumhurbaşkanı ve CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Üçüncü Cumhurbaşkanı Eroğlu, DPUG Genel Başkanı Serdar Denktaş ve Türkiye ve KKTC Bakanlar da törenleri izleyenler arasındaydılar. Töreni 1974 Barış Harekatına katılan bir grup gazi de izledi.
Yapılan konuşmaların ardından Çamlıbel İçme suyu arıtma tesisinin açılışı Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Akıncı tarafından gerçekleştirildi.
PROJE 4 YILDA TAMAMLANDI
KKTC’ye “can suyu” taşıyan projenin temelleri 7 Mart 2011’de Anamaur’daki Dragon çayı üzerinde Alaköprü Barajı’nın temelinin atılmasıyla başladı.
Bundan tam bir yıl sonra 30 Mart 2012’de Geçitköy Barajı’nın temeli atıldı. 500 metrelik borularının ilki ise Aralık 2013’te döşendi. Her iki barajın yapımı 7 Mart 2014 yılında tamamlandı.
Geçitköy Barajı’na ilk su 9 Ekim 2015 tarihinde akmaya başladı.
İnşa edilen barajlardan Alaköprü 99 metre ve 130,5 milyon metreküp su kapasitesine; Geçitköy Barajı ise 26,5 milyon metre küp su kapasitesine sahip.
106 KİLOMETRELİK HATTIN 80 KİLOMETRESİ DENİZ GEÇİŞİ
1 milyar 600 milyon TL’ye mal olan proje; Türkiye tarafı 23 km, deniz geçişi 80 km, bunun 66,5 km askılı borulu sistem ve KKTC tarafı 3 km olmak üzere toplam 106 km uzunluğundaki hattan oluşuyor.
Proje ile KKTC’ye yılda 75 milyon metreküp su iletilecek ve bu suyun 37,76 milyon metreküpü içme-kullanma ve sanayi suyuna, geriye kalan 37,24 milyon metreküpü sulama suyuna tahsis edilecek.
Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen, projenin deniz geçişi, 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda borularla sağlanıyor.
Deniz geçişi, bin 600 milimetre çapındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluşuyor. Proje kapsamında Anamur - Alaköprü Barajı'ndan alınan su, Anamuryum Dengeleme Deposuna getirilerek, Anamuryum Dengeleme Deposu'ndan kontrollü bir şekilde Deniz Geçişi İsale Hattı’na veriliyor.
Suyun gelecek yılın ilk yarısında KKTC genelindeki tüm hatlara verilmesi planlanıyor. Açılışın ardından ilk su verilecek bölge ise Lefkoşa olacak.