Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Okullar Grubu Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Gizem Baloğlu, organik meyve, sebze ve tahılların besin değerlerinin konvansiyonel olanlarla kıyaslandığında organik olanların diğerlerine oranla % 29 daha fazla magnezyum, % 27 daha fazla C Vitamini, % 21 daha fazla demir ve % 14 daha fazla fosfor içerdiğini açıklayarak GAÜ Okullar Grubunun yemekhanelerinde organik ürünlerin seçimlerine dikkat ettiklerini belirtti.
Organik gıdanın sağlıklı yaşam için bir başlangıç olduğunu vurgulayan Baloğlu “Sebze, meyve, tam tahıllı tahıllar ve sağlıklı bitkisel sıvı yağlar tüketmekten öte, artık önemli olan besinlerin güvenilirliği ve bunun devamıdır. Bu gıdaların tüketilmesi insan sağlığını farklı yönlerden etkileyebildiği gibi yetiştirildiği toprakların da bir hayli etkisi vardır” diyerek şunları kaydetti:
Besin ögeleri daha yüksek
“Organik gıdaların üretiminde çiftçilere sentetik pestisit, GDO, petrol veya arıtma çamuru bazlı gübrelerin kullanımı için izin verilmez. Organik ürün organik yapısı bozulmamış toprakta herhangi bir ilaç kullanılmadan her aşaması kontrol altında üretilmiş olan gıdalardır. Ayrıca insan saglığına zarar verebilecek herhangi bir zirai ilaç (hormon antibiyotik böcek öldürücü ilaç) içermez. Organik gıdaların vitamin, mineral ve diğer besin öğeleri bakımından çok zengin olduğu biliniyor. Doğal yollarla yetiştirilip doğal güneş ışığı ile olgunlaştıklarından (güneş ışığı meyve ve sebzelerin besin değerini artırır), kamyonların soğutucularında veya marketlerin raflarında aylarca bozulmadan kalabilmesi icin koruyucu maddelerle spreylenmediği için ve suni gübre içermeyen topraklarda yetiştirildiklerinden organik besin maddelerinden vücut için daha fazla yarar sağlayabiliriz”
Antioksidan zenginliği
Organik meyve ve sebzelerin % elli daha fazla antioksidan içerdiğinin kanıtlandığını, böylece organik beslenme ile kanser, Alzheimer ve tüm kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskinin azaldığını vurgulayan Baloğlu, “Organik ürünlerle beslenen kişiler, gelişmiş bağışıklık sistemine ve daha düzgün uyku düzenlerine sahiptirler. Yapılan calışmalarda organik meyve, sebze ve tahılların besin değerleri konvansiyonel olanlarla kıyaslandığında organik olanların diğerlerine oranla yüzde 29 daha fazla magnezyum, yüzde 27 daha fazla C Vitamini, yüzde 21 daha fazla demir ve yüzde 14 daha fazla fosfor içerdiği bulunmuştur. Konvansiyonel tarımda kullanılan sentetik gübrelerin besinlerde bulunan fazla nitratı emdiği, bu nedenle organik olmayan sebze ve meyveler de C Vitamini ve diğer faydalı besin öğelerinin biraz daha azaldığı saptanmıştır” dedi.
Doğal beslenmenin faydası
Baloğlu, organik ürünlerle beslenen kişilerin günlük almaları gereken vitamin ve mineralleri doğal yolla almış olduklarını, bu kişilerin yaşam kalitesini yükselttiklerini, vücutlarında oluşabilecek komplikasyon ve enfeksiyon miktarının minimuma indiğini ve vücut direncinin arttığını sözlerine ekledi.